Psiholog Iasi, Ce este bulimia?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este bulimia?

 

 

Poate că sunteți  familiarizat cu termenul de bulimie, dar numele oficial al acestei afecțiuni este bulimia nervoasă. DSM-5 diagnostichează bulimia nervoasă astfel:

Episoade  recurente de mâncat compulsiv

Reacție comportamentală compensatorie necorespunzătoare pentru a preveni creșterea în greutate

Comportamentele de alimentație și comportamentul compensatoriu apar  în ​​medie, cel puțin o dată pe săptămână timp de cel puțin trei luni

Forma corpului și greutatea influențează în mod nejustificat autoevaluarea

Așa cum am notat, acestea sunt criteriile  specifice pe care psihologii și doctorii le folosesc pentru a defini și aloca diagnosticul oficial al bulimiei nervoase. Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți prezentați vreunul din aceste simptome, trebuie să căutați ajutor înainte ca simptomele să se înrăutățească.Este mai bine să obțineți ajutor mai devreme.

Semnele tipice și simptomele bulimiei

Simptomul esențial al bulimiei este consumul compulsiv de alimente. În conformitate cu criteriile DSM-5, o persoană care suferă de bulimie  consumă o cantitate  excesivă de alimente într-o perioadă scurtă (două ore sau mai puțin). Frecvent, mâncatul compulsiv  este însoțit de senzația de pierdere a controlului asupra cantității de alimente consumate. Persoanele cu bulimie se simt adesea incapabile să se oprească din a mânca, chiar dacă se simt sătule. Alte simptome ale bulimiei sunt:

Mâncatul în secret, sau  fi ascunderea mâncării

Izolarea de  prieteni și familie după mese

Comportamente compenatorii

Leziuni și cicatrici pe articulații sau mâini (un semn de folosire a degetelor pentru a provoca vărsături)

Dacă cineva prezintă aceste semne , aceasta nu înseamnă că au cu siguranță bulimie. De fapt, oamenii se pot angaja în unele dintre aceste comportamente din mai multe motive. Cu toate acestea, dacă bănuiți că se angajează în comportamente de mâncat compulsiv și purgație, trebuie să cereți ajutor. Lăsată netratată, bulimia poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

 Riscurile  medicale ale bulimiei

Persoanele cu bulimie au de obicei greutate medie, ceea ce le poate da un sentiment fals de sănătate. Adesea, persoanele cu bulimie nu sunt conștiente de riscul la care își supun corpul .  Simptomele fizice care apar în bulimie sunt: 

Gâtul iritat (de la vărsături și deshidratare)

Umflarea glandelor parotide (acestea sunt glandele salivare, iritate de vărsături)

Esofagita (inflamația esofagului, asociată cu refluxul de stomac și durerea toracică)

Hipertensiune arterială (tensiune arterială scăzută, de obicei datorită vărsăturilor / utilizării de laxative și deshidratării)

Dezechilibrul electrolitic (datorită alimentării necorespunzătoare, precum și a vărsăturilor și a utilizării de laxative)

Edemul / balonarea (adesea rezultatul deshidratării și retenției de apă)

Crampele musculare și slăbiciunea (de obicei din cauza dezechilibrului electrolitic)

 Dacă vă luptați cu bulimia, este important să solicitați ajutor înainte de a dezvolta aceste simptome și complicații fizice  severe.

Bulimia nervoasă este o tulburare complexă, cu simptome  periculoase pentru sănătatea dumneavoastră fizică . Când aveți simptome de bulimie, este puțin probabil să puteți opri acest comportament pe cont propriu, deoarece la baza acestuia stau probleme emoționale nerezolvate.

 Un psihoterapeut  te poate ajuta să înveți noi modalități de a interacționa cu alimentele, noi abilități de coping . De asemenea, va aborda aspecte legate de stima de sine, anxietate și depresie.

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă vă confruntați cu bulimia nervoasă, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în rezolvarea acestei probleme.