Psiholog Iasi, Care este diferenta dintre psihopati si sociopati?

 

 

Psiholog Iasi, Care este diferenta dintre psihopati si sociopati?

 

Dacă ați vizionat emisiuni sau filme despre infracțiuni, probabil ați auzit cuvintele psihopat și sociopat folosite cu același sens. Ei bine, există o diferență între psihopat și sociopat și este important să cunoașteți diferența înainte de a începe să faceți generalizări sau etichetări asupra anumitor indivizi sau infractori.

Ce este un psihopat?

 Definiția reală a unui psihopat este o persoană care are o tulburare de personalitate care cauzează comportamente antisocial, violente sau anormale. De asemenea, se vehiculează ideea că un psihopat este "nebun" și că este un "pericol pentru societate". Dar acest aspect nu este întotdeauna real și există mulți oameni care pot îndeplini criteriile de diagnostic ale unui psihopat, dar care par a fi perfect normali, și aparent funcționali. Asta nu înseamnă că nu există trăsături negative asociate psihopatiei. Un psihopat nu are, de exemplu, o conștiință. Aceasta înseamnă că nu ține cont de moralitate sau de ce este  bine sau  rău. Nu simte  vină sau rușine atunci când rănește pe altcineva,când minte, înșeală, fură, etc.. Acești indivizi pot face orice  pentru a obține ceea ce doresc și nu le pasă de răul pe care îl cauzeză altora, în demersul lor de a-și atinge obiectivele. Un psihopat este un actor extrem de bun. Pentru că nu are conștiință, nu are nicio problemă în a-și ascunde gândurile și sentimentele adevărate. De fapt, el poate juca foarte bine teatru. Simpatia că a murit câinele tău? Nicio problema. Fericirea că ai o promovare? Nicio problema. Un psihopat poate manipula pe oricine din jurul lui în a crede exact ce el le spune. Acești oameni câștigă în afaceri pentru că pot face pe cei din jurul lor să creadă ceva, și pot câștiga clienți, șefi și colegi fără absolut nici o problemă, pentru că le spun tuturor  ceea ce doresc să audă. Spre deosebire de sociopatie, care este în principal generată de mediu, psihopatia poate avea factori genetici.Deși nu au emoții,psihopații  știu să le mimeze, sunt aparent bine intergrați în societate, au familii, joburi, de multe ori funcții de conducere,și par oameni normali.

Ce este un sociopat?

 Un sociopat este similar cu un psihopat în anumite privințe, dar există câteva diferențe cheie. În primul rând, ne uităm la definiție, care spune că un sociopat are o tulburare de personalitate care cauzează atitudini antisociale extreme. Psihiatrii definesc sociopații ca având o conștiință, deși nu foarte dezvoltată. Asta inseamna ca atunci cand un sociopat cauzează un rău altei persoane, trăiește o oarecare stare de vinovăție, pe care și-o diminuează prin argumente și justificări. Sunt foarte reci emoțional, și nu reușesc să imite emoțiile cu ușurința, ei nefiind foarte buni actori, spre deosebire de psihopați. Nu se integrează în societate, și sunt în general mai impulsivi și haotici în comportamente decât psihopații.Sociopatul nu deține arta manipulării, spre deosebire de psihopat, acționează impulsiv, nu-și planifică atent acțiunile. Sociopatia are cauze preponderant de ordin social, traume, abuzuri în copilărie, un mediu de viață patogen, etc..

Adevărul este că cineva care este un psihopat sau un sociopat nu este neapărat un criminal, iar cineva care este un criminal nu este neapărat un psihopat sau un sociopat.

Cineva care are tendințe psihopatice sau tendințe sociopatice poate fi ajutat și este posibil ca ei să treacă prin consiliere și alte metode de tratament și să nu devină niciodată devianții pe care îi asociem adesea acestor termeni. Obținerea de ajutor, cu toate acestea, va fi întotdeauna necesară pentru acești indivizi.

Atât psihopatii, cât și sociopatii nu au empatie. Asta inseamna ca nu se pot pune în locul altcuiva si nu ințeleg cum se simt ceilalți intr-o anumita situație. În schimb, ei se gândesc doar la ceea ce își doresc. Nu sunt deloc interesați de starea de bine a altor oameni, iar această atitudine este un indice important al acestor tulburări de personalitate. Deși un psihopat poate să-și falsifice anumite emoții, un sociopat nu are această capacitate.

Obținerea unui tratament de la un profesionist

Găsirea unui profesionist pentru tratament va fi importantă pentru oricine suferă de o tulburare mintală, iar pentru cei care suferă de simptome psihopatice sau sociopatice, poate fi cu atât mai important. Deși acești indivizi pot sau nu fi violenți, unele dintre comportamentele în care se angajează pot fi cu siguranță problematice.

Dacă știți pe cineva care credeți că ar putea fi un psihopat sau un sociopat, încurajați-i să ajungă la psiholog. Chiar dacă nu se angajează în comportamente violente, cu siguranță au comportamente disfuncționale. În timp ce un anumit grad de lipsă de empatie este necesar în lumea afacerilor, nivelul de empatie  pe care un psihopat sau sociopat ar putea să-l prezinte este extrem de scăzut. Incapacitatea de a simți empatie  poate avea un impact negativ și asupra vieții lor. Obținerea de ajutor de la un profesionist îi poate ajuta în acest sens.

 

 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.