Psiholog Iasi, Violenta domestica

 

 

 

Psiholog Iasi, Violenta domestica

Numeroasele articole despre violența domestică ne determină să ne întrebăm dacă violența domestică are unele efecte grave asupra societății. Violența domestică  există și astăzi, chiar dacă există mai multe legi în vigoare pentru a proteja bunăstarea tuturor.

Ce este violența domestică?

Violența domestică are loc între partenerii intimi și în familii. Indiferent de orientarea sexuală, starea civilă a cuplurilor sau statutul socio-economic al familiilor, violența domestică este caracterizată de acte dominante și coercitive repetitive și variate. Abuzorul  utilizează adesea tactici diferite pentru a-i domina pe ceilalți, precum și pentru a-și exercita puterea și controlul asupra lor. Acestea includ intimidarea, privarea economică, izolarea și toate formele de abuz fizic, verbal, sexual și psihologic.

În majoritatea cazurilor, violența domestică adesea victimizează persoanele mai slabe din relație sau familie - femei, copii, persoane cu handicap și persoane în vârstă. Este un manifest al puterii asupra celor mai slabi din familie. Într-un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins, una din trei femei din întreaga lume experimentează violența domestică sub formă de abuz sexual și fizic. În cazurile mai grave, morbiditatea violenței domestice este ridicată, și se estimează că peste 10.000 de persoane mor în fiecare an din cauza violenței domestice.

Deși legile moderne protejează drepturile femeilor și indivizilor împotriva violenței domestice, numărul victimelor  continuă să crească. Articolele despre violența domestică sunt pline de știri despre o soție batjocorită dincolo de recunoaștere și violată, dar adesea victimele nu vorbesc despre asta cu cineva care le-ar putea ajuta. Din păcate, există un tabu legat de acest subiect și în prezent.

Efectele violenței domestice asupra societății

Violența domestică nu este niciodată o problemă izolată care afectează numai familiile. Copiii care sunt martori ai violenței comise împotriva unuia dintre părinții lor, prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de comportament în viitor. Există aproximativ 3,3 milioane de copii în Statele Unite care au fost expuși la violență și acești copii sunt susceptibili de a avea niveluri mai mari de ostilitate, furie, anxietate și instabilitate în materie de sănătate mintală. Deci, imaginați-vă acest număr imens de copii care cresc și își formează o famile a lor . De fapt, copiii de sex masculin care au fost prezenți când mamele lor erau abuzate de către tatăl lor, sunt mult mai expuși riscului de a abuza partenera lor în viitor.

Unii au depășit trauma abuzului, în timp ce alții continuă ciclul de abuz în propriile familii.  Violența domestică determină dezmembrarea familiei  în timp. Dar mai mult decât dezmembrarea unității de bază a societății, a familiei, efectele violenței domestice asupra comunităților și a societăților întregi sunt foarte grave. De fapt, costul violenței domestice pentru societate este fenomenal. Mai jos vorbim despre efectele acestei violențe asupra societății.

 Victimele violenței domestice sunt susceptibile de a suferi de pe urma unor afecțiuni cronice în viitor, cum ar fi bolile cardiace, tulburările de stres și multe altele, crescând astfel costul asistenței medicale .

Un aspect important este că 60% din cazurile de violență în familie implică abuzul de substanțe. Când ambele apar în interiorul casei, devine și mai dificil ca abuzul și cercul comportamentelor negative să fie întrerupt. Astfel, pe lângă violența domestică, este de asemenea important să abordăm problemele legate de abuzul de substanțe și dependența.

Creșterea numărului de persoane fără adăpost

Cresterea cazurilor de personae fără adapost poate fi atribuită violenței domestice. De fapt, 50% dintre femeile și copiii fără adăpost din Statele Unite decid să trăiască pe străzi pentru a evada din casele lor abuzive.

Repercusiuni economice

Unul dintre efectele economice ale violenței domestice este pierderea productivității pe termen lung pentru multe companii. Victimele violenței domestice nu reușesc să apară la locul de muncă, determinând astfel, de asemenea, o scădere a productivității muncii. În plus, angajatorii pot fi, de asemenea, răspunzători pentru siguranța lucrătorilor lor, mai ales dacă abuzatorul ajunge la locul de muncă pentru a chinui victima, astfel încât securitatea devine o chestiune și mai scumpă.

Siguranța comunitară

Amenințarea violenței domestice se revarsă în comunitate. În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de abuzuri domestice sunt încurajate să facă alți oameni conștienți de situația lor. Cu toate acestea, acest lucru îi pune chiar pe cei care oferă  sprijin într-o situație de risc .

Ce poți face?

Adesea  oamenii închid ochii când vine vorba de violența în familie. Din păcate, avem încă această convingere că violența domestică este un fenomen privat, care trebuie rezolvat de oamenii implicați. Dacă  cunoșteți  sau vedeți pe cineva care este victima violenței domestice, nu ignorați situația.Asta nu înseamnă  că trebuie să vă implicați fizic.

Violența domestică este o chestiune complicată. Unii oameni ar spune prietenilor lor care sunt victime ale unor asemenea abuzuri să-și lase abuzatorul. Dar majoritatea victimelor nu parăsesc abuzatorii pentru că au dezvoltat atașament emoțional față de ei. În plus, amenințările și atacurile  escaladează  adesea după ce victima violenței domestice păraseste agresorul. Prin urmare, este important să căutați ajutorul potrivit din partea oamenilor potriviți.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta este să sunați la 112. În afara de a suna la 112, există și alte lucruri pe care cititorii le pot face pentru a ajuta persoanele care sunt victime ale violenței domestice. Sprijinirea adăposturilor și facilităților prin donații mici sau voluntariat poate aduce o contribuție deosebită vieților victimelor, precum și voluntarilor și personalului care lucrează în acest tip de instituție. Adăpostul este primul și cel mai accesibil loc unde victimele pot merge să caute ajutor. Ei nu sunt doar echipați cu camere și facilități pentru a oferi un loc sigur victimelor, dar colaborează și cu terapeuți care pot ajuta victimele să gestioneze tulburările emoționale pe care le întâmpină.

În ansamblu, nu putem accepta efectele violenței domestice și chiar dacă poate fi deprimant să citim despre violența domestică, este esențial să nu ignorăm  victimele violenței în familie. Este în interesul tuturor să lucrăm pentru eliminarea violenței în toate formele, astfel încât să putem trăi un viitor mai luminos. Căutarea ajutorului în legătură cu violența în familie este calea spre libertate.

 

Dacă sunteți victime ale violenței domesice, Cabinetul Psihologic Simona Curelaru, Iași, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin.