Psiholog Iasi, Stilurile de atasament

 

 

 

Psiholog Iasi, Ce sunt stilurile de atașament?

 

 

Stilurile de atașament sunt modul nostru de a interacționa cu ceilalți  și de a ne atașa de oamenii semnificativi din viața noastră. Aceste stiluri influențează mentalitățile și comportamentele noastre în relații. Cercetările actuale  în acest domeniu  se concentrează pe două axe ale comportamentului - evitarea și anxietatea. Nivelul în care aceste două trăsături vă motivează gândurile și acțiunile determină stilul dvs. de atașament.

Cele patru stiluri de atașament ale adulților

Un stil de atașament  sigur se caracterizează printr-un nivel scăzut al anxietății și evitării .Acest tip de atașament  tinde să ducă la relații stabile și satisfăcătoare.

Un stil de atașament anxios-preocupat se caracterizează printr-un nivel ridicat al anxietății și un nivel scăzut al comportamentului de evitare. Acest tip de atașament poate duce la relații dramatice, în care nivelul încrederii dintre parteneri este scăzut.

Un stil de atașament demisiv-evitant are un nivel scăzut de anxietate și un nivel ridicat de evitare. Acest stil de atașament poate duce la relații distante,  care rezultă dintr-o teamă de angajament.

Un stil de atașament anxios-evitant este ridicat atât în ​​anxietate, cât și în evitare. Persoanele care dau dovadă de acest stil de atașament sunt deseori atrase atât de relații intime, dar simultan trăiesc o frică de apropiere emoțională.

Anxietatea în atașament ar putea fi manifestată prin  comportamente  haotice. Un individ cu un atașament anxios  ar putea dori să rămână cât mai aproape de obiectul atașamentului lor. Ei pot fi foarte tulburați de ideea de a  fi separați de partenerul lor; reunirea cu obiectul atașamentului lor ar putea implica manifestări de furie sau tristețe. Aceste manifestări au rolul de a reaminti partenerului  de afecțiunea lor, sau pot avea rol de pedeapsă față de acesta.

Atașamentul evitant se manifestă în comportamente reci . Un evitant crede despre sine că este independent din punct de vedere emoțional; de aceea, ei se distanțează de relațiile sănătoase și de interacțiunile umane normale. O persoană cu atașament evitant  simte nevoia de a-și demonstra detașarea față de parteneri sau de membrii apropiați ai familiei. Ei ar putea face acest lucru prioritizând  alte aspecte ale vieții, cum ar fi hobby-urile, munca sau alte cunoștințe.

 Stiluri de atașament ale adultului

În calitate de sugari și copii, atașamentul nostru față de parinți are rolul de ne menține în siguranță și a ne asigura că nevoile noastre sunt satisfăcute. Calitatea atașamentului din copilărie stabilește stilurile noastre de atașament adulte. Stilurile de atașament formate în copilărie se manifestă în relațiile romantice, în care proiectăm  experiențele intime trăite cu părinții noștri.

Stiluri de atașament în relații

Fiecare stil de atașament al adultului are ca rezultat acțiuni  caracteristice în relații. Cunoașterea acestor tipare ne poate ajuta să analizăm modul în care stilul nostru de atașament ne afectează relațiile.

Partenerii care au un stil de atașament  sigur știu să mențină granițele corespunzătoare, participând pe deplin la parteneriate intime. Ei tind să se implice în relațiile lor cu încredere. Ei se confruntă cu o anxietate scăzută legată de relațiile lor. Persoanele cu un stil de atașament sigur au tendința de a comunica în mod eficient cu privire și la subiecte dificile. Aceștia  se concentrează asupra soluțiilor, nu asupra greșelilor.O persoană cu un stil de atașament sigur are, în general, o viziune optimistă asupra relațiilor lor, în comparație cu o persoană anxioasă sau paranoică. Ei manifestă anxietate scazută față de ideea pierderii un parteneriat intim. Aceasta se datorează faptului  că identitatea lor nu este legată prea strâns de relațiile lor.

Oamenii care manifestă un stil de atașament anxios-preocupat  sunt, de obicei, mai îngrijorați în ceea ce privește relațiile lor decât de o persoană cu un stil de atașament sigur. Persoanele cu atașament anxios-preocupat  simt o nevoie mai mare de reasigurare și afirmare în ceea ce privește relațiile lor intime. Aceștia inventează  sau amplifică  conflictele sau dificultățile din relațiile lor, deoarece acest comportament le oferă un sentiment de siguranță și control.Ei au adesea o viziune  pesimistă, anxioasă sau paranoică asupra relațiilor lor. Adesea se tem să-și piardă partenerul. Ar putea fi geloși sau posesivi.

Un stil de atașament demisiv-evitant conduce la un comportament  foarte independent din punct de vedere emoțional; de fapt, aceste persoane par uneori reci sau singuratice.

Persoanele care au un stil de atașament anxios-evitant sunt foarte atente în ceea ce privește angajamentul în relații. Ele își manifestă independența prin preocuparea excesivă pentru hobby-uri sau muncă. Uneori își mențin o viață socială aglomerată. Acest tip de de atașament se manifestă deseori în relații haotice. Persoanele cu un stil de atașament anxios-evitat trăiesc adesea conflicte interne în legătură cu dorința și teama lor față de relațiile intime. Aceștia pot dori cu disperare beneficiile relațiilor apropiate, dar  se tem de costul vulnerabilității și angajamentului .În cadrul unui parteneriat intim, persoanele anxios-evitante  pot manifesta un comportament tip apropiere-respingere.  Ei sunt adesea suspicioși și paranoici.

Stilul de atașament la copii

Cele mai vechi cercetări privind atașamentul au fost făcute cu privire la stilul de atașament dintre sugari și îngrijitorii lor primari (în cazul primelor studii, mamele lor). Studiile au  identificat trei stiluri de atașament ale copilului: sigur, ambivalent-nesigur și evitant-nesigur. Cel de-al patrulea stil, dezorganizat-nesigur, a fost adăugat mai târziu. Aceste patru stiluri corespund aproximativ  stilurilor de atașament ale adultului  definite mai devreme.

Atașamentul  sigur la copii

Copiii care au un stil de atașament  sigur sunt încrezători în relația cu părinții  lor. Ei sunt dornici să-și petreacă timpul cu obiectul atașamentului lor. Copiii cu un stil de atașament sigur pot fi nefericiți atunci când sunt separați de părinții lor. Cu toate acestea, ei sunt siguri că părinții lor se vor întoarce și, de obicei, sunt fericiți când se întorc. Ei sunt liberi să exploreze,sunt idependenți,  deoarece sunt siguri că au un loc sigur în care să se întoarcă.

Atașamentul ambivalent-nesigur la copii

Copiii cu atașament ambivalent-nesigur nu se simt la fel de încrezători în relația  cu îngrijitorul lor ca și copii cu atașament sigur. Ei caută în permanență prezența părinților, și se simt foarte nefericiți când aceștia pleacă.Când își revăd părinții, uneori plâng sau sunt furioși, în loc să se simtă fericți să îi revadă.

Atașamentul evitant-nesigur la copii

Copiii care se confruntă cu probleme de nesiguranță se comportă ca și cum nu le pasă prea mult de îngrijitorii lor. Ei preferă să-și petreacă timpul singuri, uneori respingând  încercările acestora de a se juca cu ei. Ei par că nu observă când părinții pleacă. Când părinții se întorc, acești copii au un comportament aparent indiferent.

Atașamentul dezorganizat și nesigur în cazul copiilor

Copiii cu atașament dezorganizat-nesigur dau semnale ambivalente. Ei nu au un model consistent de comportament față de îngrijitorii lor. Ei par adesea confuzi în legătură cu modul în care ar trebui să se comporte cu părinții lor.

Dacă considerați că aveți un stil de atașament disfuncțional, care vă împiedică sa trăiți o relație intimă echilibrată, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iași, vă oferă îndrumare și susținere în demersul de conștientizare și schimbare.