Psiholog Iasi, Ce sunt psihopatiile?
Definitie
Conform scolii de psihiatrie bucurestene, psihopatiile reprezinta un grup polimorf de dezvoltari patologice ale personalitatii, caracterizate printr-o insuficienta capacitate sau printr-o incapacitate permanenta sau intermitenta de adaptare armonica si supla, la conditiile obisnuite ale mediului familial, profesional sau in general, social.
Scoala ieseana subliniaza accentul dizarmonic al personalitatii (dizarmonie heredoconstitutionala sau castigata, prin cauze encefalo-abiotrofizante), care se obiectiveaza prin punctele de cunoastere bine dezvoltate, insa cu o insuficienta capacitate frenatorie asupra pornirilor instinctiv-emotionale si a sentimentelor moral-sociale in prezenta discernamantului asupra continutului si urmarilor intreprinse.
Epidemiologie
Intr-un studiu elvetian rezulta ca 13% dintre adulti si 42% dintre adolescenti au fost diagnosticati avand tulburari de adaptare in cadrul serviciului de urgenta.
La noi in tara, Predescu a gasit o morbiditate de 3,12% in cadrul populatiei generale si de 16,87% in cadrul bolilor psihice.
Repartitia pe sex este diferita. Astfel, in timp ce in copilarie si adolescenta se constata o afectare aproximativ egala a ambelor sexe, la adulti se pare ca raportul femei-barbati este de aproximativ 2 la 1.
Clasificare
Tulburarea de personalitate paranoida
Aceasta categorie se remarca prin orgoliu exagerat, siguranta de sine, supraestimarea propriei personae, psihorigiditate, incapacitatea de a accepta parerile altora, atitudine de dispret si superioritate.
Trasaturile de baza ale paranoicului, conform lui Genil-Perrin sunt: supraestimarea eu-lui, abstenta autocriticii si falsitatea rationamentului, neincredere si susceptibilitate. Aceste caracteristici explica deficitul integrativ-adaptativ al paranoicului, conflictualitatea , turbulenta, agresivitatea si gelozia acestuia. Acest tip de individ manifesta un comportament tiranic in cadrul familiei, sau la locul de munca, el avand de cele mai multe ori pozitie de conducere.
Paranoicul incearca mereu sa-si impuna anturajului punctul sau de vedere, iar atunci cand este dezaprobat se simte jignit si devine violent. Absenta autocriticii si falsitatea judecatii conduc la un comportament rigid, autoritar si intolerant fata de altii. Relatiile sale sunt dominate de un sentiment de suspiciune si neincredere. Desesori au o atitudine combativa, devenind revendicativi. In aceasta categorie pot fi inclusi cverulentii, gelosii patologici si fanaticii.
Tulburarea de personalitate schizoida
Se caracterizeaza printr-o existenta solitara, o restrangere a contactelor sociale, preferinta pentru fantezie , intospectie, capacitate foarte redusa de comunicare cu ceilalti, detasare. Prefera sa fie singuri, nu simt nevoia de relationare, de aceea leaga cu dificultate relatii, avand foarte putini prieteni. Din exterior sunt perceputi ca fiind ciudati, de neinteles, inchisi. Sunt total nepasatori fata de aprecierile celorlalti vis-a-vis de persoana lor, avand o atitudine de indiferenta si detasare.
Tulburarea de personalitate disociala
Acest tip de personalitate corespunde personalitatii psihopatice descrise de Kraepelin si este considerata prototipul psihopatiei. Manifestarile clinice pot debuta inca din prima copilarie, iar in adolescenta individul prezinta tulburari de comportament. La adult se constata o totala raceala emotionala si indiferenta fata de cei din jur, lipsa empatiei, tendinte sau manifestari sadice. Comportamentul disfunctional nu se modifica in urma sanctiunilor, psihopatul neconstientizand vinovatia sa, si avand mereu tendinte catre victimizare. Prezinta o slaba toleranta la frustrare, impulsivitate si agresivitate. Este conflictual, sfidand constant autoritatea si incalcand frecvent normele si regulile. Psihopatii traiesc doar in prezent, nu se gandesc la consecintele actiunilor lor, reactioneaza impulsiv.
Psihopatul este carismatic, seducator, si detine arta manipularii, folosindu-se de ceilalti pentru a-si atinge obiectivele. Nu au constiinta morala, nu resimt vinovatie, singura motivatie a actiunilor lor fiind propriul beneficiu.
Tulburarea de personalitate emotional-labila
Se caracterizeaza printr-o tendinta de a actiona in mod impulsiv fara a lua in consideratie consecintele actiunilor lor, o dispozitie imprevizibila si capricioasa, reactii explozive, comportament certaret si conflictual.
Se disting doua tipuri:
Tipul impulsiv -se manifesta printr-o lipsa de control a impulsurilor si instabilitate emotionala marcata.
Tipul limita -se caracterizeaza prin stima de sine scazuta, sentimente cronice de vid, relatii instabile cu ceilalti, comportament autodistructiv, uneori fiind prezente si fenomene psihotice.
Tulburarea de personalitate histrionica
Se caracterizeaza printr-un comportament teatral, captator de atentie, imaturitate afectiva, labilitate emotionala. Individul este dominat de dorinta de a parea mai mult decat ce este in realitate, avand la baza o stima de sine scazuta, si o nevoie puternica de validare din partea anturajului. Sunt superficiali in afecte, desi manifestarile emotionale sunt exagerate. Au tendinta de a idealiza, sau dimpotriva de a deprecia excesiv pe ceilalti.
Tulburarea de personalitate anancasta (psihastenica)
Psihopatul psihastenic este obsedat de ordine, certitudini, perfectiune. Este foarte rigid si mereu coplesit de dubii, nesiguranta, nehotarare, teama ca lor sau celor apropiati li se poate intampla ceva rau, de aceea manifesta o prudenta excesiva, o nevoie patologica de a verifica si controla mediul. Se pierd in detalii, iar obsesia de perfectiune ii impiedica sa ia decizii. Tulburarea poate fi insotita de ganduri repetitive si intruzive, neatingand, insa, severitatea unei tulburari obsesional-compulsive.
Tulburarea de personalitate anxioasa (evitanta)
Aceasta psihopatie se caracterizeaza prin sentimente de teama, de nesiguranta si inferioritate, o dorinta perpetua de a fi acceptat, hipersensibilitate la critica. Manifesta reticenta in a lega relatii si au un comportament de evitare a unor activitati banale uneori, datorita exagerarii pericolelor sau riscurilor potentiale. Sunt predispusi la crize de anxietate.
Tulburarea de personalitate dependenta (astenica)
Trasatura fundamentala este reprezentata de astenia psihica, nivelul energetic scazut, slaba capacitate de efort, lipsa de initiativa, entuziasm si vointa.
Suporta cu greu singuratatea sau sa se implice de unul singur intr-o activitate, ii lasa pe ceilalti sa ia decizii importante in numele lor. Nu sunt capabili sa spuna „nu”, fiindu-le frica de critica si dezaprobare. Sunt predispusi la depresie, ipohondrie, fobii.
Psihoterapia tulburarilor de personalitate
Initial s-a considerat ca psihoterapia este inadecvata tratarii psihopatiilor, datorita rigiditatii acestor subiecti, ulterior acest postulat fiind infirmat de experiente clinice.
Daca psihanaliza ramane contraindicata in tratamentul psihopatiilor, psihoterapia suportiva se foloseste, desi mai rar, cu rezultate putin semnificative.
Terapia de grup este recomandata la indivizii care detin suficiente capacitati de adaptare, ajutandu-i pe acestia sa-si impartaseasca experientele si sa socializeze.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala inregistreaza cele mai notabile reusite in lucrul cu psihopatiile, prin utilizarea tehnicilor specifice: indentificarea cognitiilor, utilizarea imageriei mentale, rezolvarea problemei, autoobservarea dirijata, repetitia comportmantala, modelarea , expunerea etc.
Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.