Psiholog Iasi, Vointa

 

 

Psiholog Iasi, Vointa

 

Voința este un concept filozofic. Este foarte importantă în cadrul dezvoltării personale. Reprezintă capacitatea de a transforma intenția în acțiune, chiar dacă se întrevăd dificultăți în obținerea lucrului dorit. Este puterea care dă impulsul de a porni la drum și concentrarea de forțe fizice și psihice pentru a pune lucrurile în mișcare. Un exemplu de „aplicare” a voinței este încercarea de a lăsa fumatul sau a scăpa de alte vicii.

Voința nu poate fi susținută la cote maxime la nesfârșit, fiind de obicei temporară. Menținerea voinței necesită o concentrare deosebită, este foarte obositoare și de aceea foarte greu de menținut, de obicei apar alte lucruri care vor distrage concentrarea. Pentru a nu pierde concentrarea trebuiesc folosite o serie de metode pentru a menține voința la cote maxime. Rezultatul este mai bun atunci când în loc să fie folosită voința direct în lupta cu problemele, aceasta este folosită în principal în lupta cu transformarea mediului, a obstacolelor sociale și a obiceiurilor.

Voința este adesea asociată cu încercarea de a atinge un obiectiv dificil, sau care necesită mult autocontrol. Voința implică cunoașterea propriei persoane, a limitelor și a resurselor personale.

Cunoaște-te pe tine însuți

Prima etapă în a vă dezvolta voința este autocunoașterea.  Voința presupune a încerca din greu să atingi un obiectiv. Uneori voința implică și a nu te abiționa să atingi anumite obiective nerealiste. De aceea,  este important  să te analizezi și să înveți despre tine, și ulterior, să-ți conștientizezi limitele.  Nu vă simțiți descurajați atunci când întâmpinați dificultăți în a face ceva anume. Dacă constatați că vă lipsește disciplina de a face ceva, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu dvs.. În schimb, este necesar să exersați și să evoluați în acest sens. Cum îți poți dezvolta voința?  Prin învățare și exercițiu. Primul pas către creșterea voinței este de a conștientiza piedicile din calea atingerea scopului dvs.

Descoperă blocajul

Uneori continui să faci o acțiune pe care nu vrei să o faci, și nu te poți opri. Este o situație dificil de rezolvat, dar nu este imposibil. Primul pas este să conștientizezi de ce o faci. Dacă ești angajat într-un comportament pe care nu-l poți opri , este timpul să analizezi de ce ai acest comportament. Dacă conștientizați motivul pentru care rămâneți în acea situație, vă veți putea opri.

Dacă simțiți că nu aveți suficientă voință, apelați la un psiholog bun din Iasi!

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.