Psiholog Iasi, Tulburarile impulsive

 

Psiholog Iasi, Tulburarile impulsive

 

Tulburările de control ale impulsurilor apar în perioada adolescenței târzii sau la vârsta adultă timpurie. Uneori sunt numite dependențe de comportament. Aceasta înseamnă că un individ își pierde controlul asupra propriei persoane și se angajează în acțiuni explozive sau incontrolabile. Iată câteva exemple de tulburări de control ale impulsurilor: cleptomania, tulburarea explozivă intermitentă, tulburarea de opoziție-sfidare și piromania. Fiecare dintre aceste afecțiuni prezintă simptome unice, dar există o anumită suprapunere între simptomele diferitelor tulburări.

 

Cleptomania

O persoană care sufera de cleptomanie fură impulsiv obiecte care de obicei nu sunt valoroase. Nu-și poate controla dorința de a fura. Acești pacienti se simt rușinati după ce se angajează în comportamentul cleptomanic. Datorită naturii actului lor impulsiv, ei pot întâmpina probleme legale. Cleptomania este o afecțiune relativ rară. Persoanele cu cleptomanie pot beneficia de terapie cognitiv-comportamentală pentru a-și opri acțiunile impulsive distructive.

 

Tulburare explozivă intermitentă

Tulburarea explozivă intermitentă este marcată de episoade bruște necontrolate de furie. Persoana poate provoca daune fizice oamenilor, atunci când trec printr-un episod. Aceste episoade durează în jur de 30 de minute și apar din senin.

 

Tulburarea de opozitie

Tulburarea de opoziție se  observa în primii ani de viata ai copilului, încă din perioada preșcolară. Cu toate acestea, uneori se poate dezvolta mai târziu în viață, intotdeauna insa inainte de anii adolescenței. O persoană cu aceasta tulburare, indiferent dacă este un copil sau adolescent, va sfida autoritatea si va incalca normele. Acesti tineri pot deveni agresivi sau violenți cu adulții. O persoană cu tulburare de opozitie va intampina dificultăți în  ceea ce priveste abilitățile sociale, precum si integrarea si adaptarea in mediul socio-familial. Printre simptome se numără:

  • O stare constanta de suparare
  • Impulsivitate
  • Iritabilitate față de ceilalți
  • Comportament argumentativ
  • Rebeliune împotriva autorității
  • Blamarea celorlalti si neasumarea responsabilitatii in raport cu propriul comportament

Tulburarea de opozitie poate varia în intensitatea, de la usoara, la severa. Dacă este lăsata netratata, se poate transforma într-un comportament agresiv la maturitate.

 

Piromania

Piromania este o tulburare extrem de rară de control a impulsurilor, caracterizată prin provocarea intenționata de incendii. Acesti indivizi simt o nevoie puternica de a declansa incendii. Piromanii sunt ciudat de fascinați de foc. Acestia pot colectiona obiecte care au legătură cu declansarea focului, cum ar fi chibrituri, brichete, etc. Piromanii nu își pot controla impulsul de a da foc. Nu se pot abtine de la provocarea repetată a focurilor, deoarece aceasta actiune le ofera un sentiment de liniste. Poate părea ciudat, dar îi face să se simtă mai bine.

 

Consilierea si psihoterapia ajuta

Nu trebuie să traiti la nesfarsit cu aceste probleme. Există multe modalități de a vă trata starea, cum ar fi  psihoterapia și, dacă este necesar, medicația. Dacă vă confruntați cu o tulburare de impuls, consilierea si psihoterapia va pot ajuta. S-ar putea să vă fie frică initial să vă confruntați cu problemele dvs., dar cu cât o faceți mai repede, cu atât vă veți simți mai bine. Există multe moduri de a gestiona problemele de control ale impulsurilor, iar un terapeut autorizat vă poate ajuta să înțelegeți de ce vă implicați într-un comportament impulsiv. Puteți găsi strategii pentru a nu mai face rău.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.