Psiholog Iasi, Tulburarea de personalitate schizotipală

psiholog iasi simona curelaru

 

 

Psiholog Iasi, Tulburarea de personalitate schizotipală

 

Tulburarea de personalitate schizotipală trebuie diagnosticată de un psihiatru sau un psiholog. Multe tulburări mintale au aceleași simptome și, în multe cazuri,  tulburarea de personalitate schizotipală este însoțită și de alte afecțiuni mentale, cum ar fi depresia. Apelați întotdeauna la sfaturi de specialitate, dacă credeți că suferiți de acest diagnostic.

Conform DSM V, o tulburare de personalitate schizotipală este descrisă ca un "model generalizat al deficitelor sociale și interpersonale, marcate de disconfortul acut și capacitatea redusă de a avea  relații apropiate, distorsiuni cognitive sau perceptuale, și comportament excentric”. Manualul statistic al tulburărilor mintale descrie simptomele ale acestei tulburări, iar pentru un diagnostic adecvat, trebuie să existe cel puțin cinci dintre simptomele listate.

Simptomele tulburării schizotipale de personalitate includ:

Gândire magică sau credințe ciudate

Tulburări de percepție

Paranoia

Afecte inadecvate

Gândire și exprimare ciudată

Lipsa relațiilor apropiate

Anxietatea socială excesivă, declanșată de paranoia

Un model pervertit al relațiilor sociale și interpersonale, marcate de disconfort acut și capacitate redusă de a avea relații apropiate.

Distorsiuni cognitive și perceptuale și excentricități ale comportamentului, începând cu vârsta adultă,  ele fiind prezente într-o varietate de contexte.

Distorsiunile cognitive și perceptuale includ gândurile și comportamentele paranoide

O tulburare de personalitate schizotipală poate avea o componentă genetică. Deși se pare că există o componentă genetică, cercetătorii cred că și problemele din copilărie pot juca un rol important. Abuzul, neglijarea, și alte comportamente ostile sau ale părinților par să contribuie la dezvoltarea acestei tulburări de persoanlitate. Cercetările privind cauzele tulburării de personalitate schizotipală sunt în curs de desfășurare. Cercetătorii caută gene care ar putea fi responsabile, precum și cauze sociale, familiale și de mediu.

Dacă considerați că suferiți de acest diagnostic, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.

 

 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published