Psiholog Iasi, Tulburarea de personalitate schizoida, semne și simptome

 

Psiholog Iasi, Tulburarea de personalitate schizoida, semne și simptome

 

Tulburarea de personalitate schizoidă este una dintre tulburările de personalitate din clusterul A, conform Manualului de diagnostic și statistica al tulburărilor mintale. Persoanele care au tulburări de personalitate din clusterul A sunt caracterizate ca fiind  ciudate sau excentrice.

Procentul persoanelor care sufera de această tulburare variază intre 3,1% pana la aproximativ 4,9%. Tulburarea este, de asemenea, mai frecventă la bărbați decât la femei.

Tulburarea de personalitate schizoida este dificil de diagnosticat, deoarece persoanele cu  aceasta tulburare nu par sa sufere din cauza diagnosticului. De obicei, ele preferă să fie lăsate în pace, simtindu-se cel mai bine in singuratate.

Conform Asociației americane de psihiatrie, persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta tulburare de personalitate manifesta detașare de relațiile sociale și o gamă limitată de emoții. Acest pattern de comportament începe odata cu vârsta adultă timpurie, și se manifesta în contexte diferite.

Criterii de diagnostic 

Asociația americană de psihiatrie, în Manualul de diagnostic și statistica a tulburărilor mintale, a propus un set de criterii de diagnostic, dintre care, este suficienta prezenta a minim 4 dintre ele, pentru ca subiectul sa fie diagnosticat cu tulburare de personalitate schizoidă. Criteriile de diagnostic sunt:

  • Absenta dorinței sau bucuriei de a avea relații apropiate, incluzand relațiile de familie.
  • Alegerea continuă și consecventă a activităților solitare.
  • Puțin sau deloc interes în a avea relatii sexuale.
  • Preferinta pentru putina, sau lipsa totala a activitatii. Lipsa prieteniilor intime sau a confidentilor, cu excepția rudelor de gradul I.
  • Indiferența față de aprecierea sau judecata celorlalți.
  • Detașare, afect aplatizat sau răceală emoțională.
Nu se poate spune că o persoană are această tulburare dacă simptomele sunt prezente  exclusiv în timpul schizofreniei, unei tulburări bipolare , unei tulburări depresive cu caracteristici psihotice sau a oricărei alte tulburări psihotice. Persoanele cu o tulburare din spectrul autist sau care au afecțiuni medicale care explică celelalte simptome nu pot fi, de asemenea, diagnosticate cu această tulburare. 

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.