Psiholog Iasi, Tulburarea de atasament

 

 

Psiholog Iasi, Tulburarea de atasament

 

Orice copil are nevoie de dragoste, afecțiune și securitate din partea părinților. Dacă acestea îi sunt oferite, copilul va dezvolta un atașament sigur. În situația în care copilul nu primește afecțiune,  poate suferi traume emoționale, de la o vârstă fragedă.

Ce este atașamentul ambivalent?

Atunci când un copil primește dragoste și afecțiune sporadic, el dezvoltă un atașament ambivalent. Dacă părintele nu este consecvent în a oferi afecțiune, copilul va dezvolta anxietate.

Copilul va învăța că dacă primește afecțiune într-o zi ,nu înseamnă că va primi în fiecare zi. Astfel, el va dezvolta anxietate de abandon.  Nu se va simți în siguranță în nicio relație, deoarece nu  va avea  încredere că va fi iubit constant , această gândire conducând la internalizarea problemei.

 Deoarece nu pot înțelege motivele situaționale specifice pentru schimbarea sentimentelor părinților,  acești copii vor ajunge să creadă că ei sunt vinovați de comportamentul ambivalent al părinților. Acești copii simt că nu sunt suficient de buni pentru a primi dragostea și atenția pe care o doresc, sau că nu comunică în mod corespunzător, pentru a obține ceea ce au nevoie de la ceilalți. Ca urmare, ei vor întâmpina  dificultăți și în relațiile viitoare.

 Copiii cu atașamement ambivalent întâmpină dificultăți în a fi singuri, și în a se lupta cu teama de a fi abandonați.  Ei doresc intimitate sporită în orice moment, deși întâmpină dificultăți în a forma aceste tipuri de relații. Sunt foarte preocupați de faptul că sunt respinși de ceilalți, și caută sprijin atunci când se simt stresați. Deasemeni, consideră că realizările personale și succesul lor sunt chiar mai puțin importante decât relațiile apropiate cu ceilalți.

Acești indivizi caută în mod constant iubirea și afecțiunea, și caută permanent dovada acestor sentimente. Ei au dificultăți în a avea încredere în ceilalți, și pot pune în pericol relația lor, datorită comportamentelor lor și încercărilor lor de a dovedi sentimentele partenerului. Ei pot deveni prea obsedați de relația lor, ceea ce duce la deteriorarea acesteia în timp. Relațiile lor tind să se destrame, ca urmare a agățării lor de partener.

Dacă ați dezvoltat un atașament ambivalent, este posibil să depășiți trauma respectivă. A învăța să creeați relații sănătoase este crucial pentru succesul dvs. în relațiile intime și de prietenie.

 

Dacă întâmpinați probleme de relaționare, apelați la un psiholog bun din Iasi!

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.