Psiholog Iasi, Tipuri de tulburări anxioase
Anxietatea este o problemă de sanatate mentala foarte serioasă, cu care multe persoane se confruntă. Dacă te lupți cu simptome de anxietate, ar trebui să știi că nu ești singur. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că 1 din 13 oameni se confrunta cu un anumit tip de anxietate, la nivel global. Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate, iar diagnosticul va fi stabilit de catre medicul psihiatru, si de catre psiholog. Tipurile de tulburari anxioase sunt:
Tulburarea de anxietate generalizată
Tulburarea de anxietate generalizată determină subiectul să se simtă în mod constant îngrijorat. Dacă aveți o tulburare de anxietate generalizată, atunci este posibil să va confruntati cu un sentiment permanent de anxietate, fara o cauza aparenta. Aceasta tulburare anxioasa este foarte persistenta.
Tulburarea de panica
Tulburarea de panică este o altă tulburare de anxietate. Persoanele care au tulburare de panică vor experimenta episoade de panică care pot fi extreme. De asemeni, atacurile de panica sunt repetate si inopinate. Aceste episoade de panică se pot manifesta prin simptome fizice, cum ar fi dureri în piept, palpitații ale inimii, dificultăți de respirație și chiar amețeli. Unii subiecti se confrunta și cu dureri abdominale in timpul unui atac de panică. Multi dintre subiecti descriu aparitia unui sentiment de moarte iminenta, atunci cand traiesc un atac sever de panica.
Tulburarea de stres posttraumatic
Tulburarea de stres posttraumatic apare la persoanele care au trecut prin evenimente traumatice, cum ar fi un război, un accident, etc. Acesta este motivul pentru care atât de mulți soldați sufera de acest diagnostic. In cadrul tulburarii de stres posttraumatic, evenimentele traumatizante pe care le-a trăit subiectul, revin în prim-planul minții prin fenomene precum flashback-uri, rememorari dureroase, cosmaruri. Aceste simptome provoaca panică extremă.
Tulburare de anxietate sociala
Atunci când o persoana sufera de o tulburare de anxietate socială, se confrunta cu dificultati majore in interaxtiunile sociale. Intensitatea anxietatii in aceasta tulburare poate deveni extremă, unii pacienti alegand sa nu paraseasca casa. Alții au probleme de anxietate socială doar în situații foarte specifice.
Tulburarea obsesiv-compulsiva
Tulburarea obsesiv-compulsivă se caracterizează prin gânduri sau acțiuni nedorite, repetate. O persoana cu acest diagnostic ar putea să-și spele mâinile în mod compulsiv sau ar să atingă fiecare obiect dintr-o cameră, etc. Pacientul are anumite ganduri, frici, imagini nedorite, care apar in mod repetat (obsesii) si care determina comportamente (compulsii) pe care acesta simte nevoia sa le repete la nesfarsit.
Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.