Psiholog Iasi, Teorii privind dezvoltarea copilului

 

Psiholog Iasi, Teorii privind dezvoltarea copilului

 

Teoria lui Sigmund Freud

Sigmund Freud opinează că dorințele subconștiente și experiențele din copilărie au un impact asupra comportamentului adultului și, în plus, influenteaza dezvoltarea personalitatii. Sigmund Freud consideră că personalitatea unui individ este, în esență, complet dezvoltată până la vârsta de cinci ani.

Teoria Erik Erikson

Desi teoria lui Erikson are puncte comune cu teoria lui Freud, există și diferente notabile. De exemplu, Erikson considera că diversele experiențe sociale și interacțiunile cu ceilalți sunt principalii factori care impacteaza dezvoltarea copilului. În plus, el sustine că în diferite stadii de dezvoltare, copiii și adulții se confruntă cu anumite provocari, care devin repere semnificative ale vieții.

Teoria dezvoltării cognitive a lui Jean Piaget

Teoria dezvoltării cognitive a lui Piaget prezintă și explică etapele dezvoltarii intelectuale ale copilului. Cele patru etape includ etapa senzoriomotorie, etapa preoperațională, etapa operațională concretă și etapa operațională formală.

Conform teoriei lui Piaget, stadiul senzoriomotor are loc între naștere și vârsta de doi ani. În tot acest timp, sugarii isi exploreaza abilitățile motorii, și perceptia senzorială.

Urmează etapa preoperațională în care sugarii devin copii, care încep să înțeleagă limbajul, dar nu s-au dezvoltat suficient pentru a înțelege toate informatiile.

Etapa operațională concretă se desfasoara între șapte și unsprezece ani. În această perioadă, abilitățile mentale ale copiilor se dezvoltă suficient pentru ca aceștia să practice gândirea logică. Cu toate acestea, in aceasta etapa, copii intampina dificultati in intelegerea notiunilor abstracte.

În sfârșit, în etapa operațională formală, copiii au în jur de doisprezece ani și, sunt capabili să înțeleagă noțiuni abstracte, în timp ce învață treptat cum să gândească logic și să planifice sistemic.

 Există nenumărate teorii despre dezvoltarea copilului și elementele care stau la baza diferitelor stadii de maturizare. Cu toate acestea, indiferent de teorii, este esențial ca părinții și îngrijitorii să aibă o înțelegere aprofundată a dezvoltării copilăriei și a aspectelor acesteia. Copiii foarte mici sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de dragoste, sprijin și îndrumare. Există nenumărate studii care subliniaza importanta adulților care petrec timp cu copiii în anii lor de formare, și le ofera acestora informații care le vor fi de ajutor în diferitele stadii de dezvoltare. 

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.