Psiholog Iasi, Stadiile dezvoltarii copilului
Există o varietate de teorii referitoare la stadiile dezvoltarii copilului.
Teoria lui Sigmund Freud
Sigmund Freud sustine că dorințele subconștiente și experiențele din copilărie au un impact major asupra conduitei si personalitatii adultului. Teoria lui Freud afirmă că daca un copil nu se dezvolta corespunzator intr-o anumita etapa, va dezvolta ca adult o fixatie specifica stadiului respectiv de dezvoltare. Freud consideră că personalitatea unui individ este, în esență, complet dezvoltată până la împlinirea vârstei de cinci ani.
Teoria lui Erik Erikson
Desi teoria lui Erikson contine aspecte comune cu teoria lui Freud, există și elemente diferite. De exemplu, Erikson consideră că experiențele și interacțiunile socio-familiale sunt factorii determinanti in evolutia si dezvoltarea copilului. În plus, consideră că, în diferite stadii de creștere, copiii se confruntă cu anumite probleme, care devin ulterior repere semnificative ale vieții lor de adult.
Teoria dezvoltării cognitive a lui Jean Piaget
Teoria dezvoltării cognitive a lui Piaget prezintă și explică diferite etape ale maturizării intelectuale a copilului. Cele patru etape includ stadiul senzorio-motor, stadiul preoperațional, stadiul operațional concret și stadiul operațional formal.
Conform teoriei lui Piaget, stadiul senzorio-motor dureaza intre 0-2 ani. În aceasta perioada copilul interactioneaza cu mediul doar prin abilitățile motorii și simturi.
Următoarea etapă de dezvoltare este etapa preoperațională (3-7 ani), în care copiii încep să înțeleagă limbajul, desi nu s-au dezvoltat suficient pentru a înțelege toate informațiile.
Stadiul operațional concret este cuprins între șapte și unsprezece ani. În această perioadă, abilitățile mentale ale copiilor se dezvoltă suficient pentru ca ei să practice gândirea logică. Cu toate acestea, se considera că tinerii din acesta etapa nu inteleg pe deplin notiunile, gandirea lor fiind incapabila deocamdata de abstractizari si generalizari.
În cele din urmă, în stadiul operațional formal, copiii au în jur de doisprezece ani și sunt capabili să înțeleagă noțiuni abstracte, în timp ce învață treptat cum să gândească logic și să planifice.
Un cuvânt final
Există nenumărate teorii in legatura cu etapele dezvoltarii copilului și cu elementele specifice acestora. Cu toate acestea, indiferent de teorii, este esențial ca părinții să înțeleaga in ce consta dezvoltarea copilului. Copiii sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de dragoste, sprijin și îndrumare. Există nenumărate studii care subliniaza rolul determinant al adultului in dezvoltarea si evolutia copilului.
Experienta de parinte este dificila. Uneori, este necesar ca parintii sa apeleze la un psiholog sau la un psihoterapeut pentru gasi solutiile optime in cresterea si formarea copilului lor.
Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.