Psiholog Iasi, Sindromul Capgras

 

 

Psiholog Iasi, Sindromul Capgras

Pe scurt, sindromul Capgras este credința irațională că cineva din viața ta nu este cel care spune că este,  și a fost înlocuit de altcineva. O persoană care suferă de această tulburare se poate uita la partenerul său și considera că persoana din fața ei este altcineva, care se preface că este partenerul ei.

 

Cine suferă de sindromul Capgras?

Deși este mai frecvent la femei decât la bărbați, acest sindrom poate afecta copiii în cazuri rare. Totuși, tulburarea este considerată a fi destul de rară.  Aproximativ 1,3% din popilație este diagnosticată cu acest sindrom anual. În populația generală, se presupune că aproximativ 1,8% dintre femei și 0,9% bărbați au tulburarea, fie că sunt diagnosticați sau nu.

 Ce cauzează sindromul Capgras?

În primul rând, să începem cu cauzele acestei tulburări. În majoritatea cazurilor, Capgras apare ca efect secundar al Alzheimer sau al demenței. Acest lucru se datorează faptului că individul începe să-și piardă unele amintiri, iar deteriorarea cognitivă are un efect foarte puternic asupra ancorării în  realitate, care are ca rezultat acest sindrom, precum și o varietate de efecte secundare diferite. Este important să rețineți că nu toți pacienții diagnosticați cu demență vor suferi și de sindromul Capgras, dar diagnosticul de demență este principala cauză a apariției sindromului.

Următoarea tulburare în care putem întâlni acest sindrom este schizofrenia.  Cei care suferă de schizofrenie paranoidă, prezintă un risc mai mare să dezvolte acest sindrom. Deoarece afectează gândirea pacientului,  și poate provoca iluzii și halucinații, schizofrenia este o altă tulburerea psihică în care putem întâlni sindromului Capgras.

Altă condiție medicală în care ar putea apărea sindromul  Capgras, este o leziune cerebrală.

Căutați ajutor profesional

Asistența profesională este întotdeauna o modalitate excelentă de a începe tratamentul pentru orice tulburare mintală, deoarece permite individului care suferă să-și exprime gândurile și sentimentele într-un mediu sigur și sănătos. Acest lucru îl poate ajuta, de asemenea, să obțină o viziune imparțială asupra situației și a ceea ce se întâmplă, și chiar și o opinie imparțială cu privire la modul în care ar putea progresa. Psihoterapia ajută pacienții să lucreze cu gândurile, sentimentele și ideile lor și, în timp, îi poate ajuta să interacționeze  cu indivizii despre care ei cred că sunt impostori. Acest lucru este deosebit de important dacă acești indivizi sunt prieteni apropiați sau membri ai familiei.

Această tulburare psihică se vindecă cu ajutorul unui psiholog și al unui psihiatru, prin intermediul psihoterapiei, consilierii psihologice, și medicației.

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog bun din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.