Psiholog Iasi, Simtome specifice Sindromului Aspereger

 

Psiholog Iasi, Simtome specifice Sindromului Aspereger

 

Sindromul Asperger mai este numit autism inalt functional. Persoanele cu sindromul Asperger intampina dificultati in ceea ce priveste interacțiunile sociale și comunicarea interpersonala, în ciuda inteligenței lor. În anii anteriori, medicii considerau sindromul Asperger ca fiind o tulburare diferita de autism.

Este important să înțelegem  simptomele acestei tulburări. În trecut, au existat anumite confuzii și concepții greșite în ceea ce privește Sindromul Asperger.

 

Simptome

Un individ care sufera de Asperger prezinta stereotipii motorii si verbale. De asemenea, aceste persoane intampina dificultati in comunicarea non-verbala. Simptomele apar in mica copilarie.

Aceste persoane prefera rutina si mediile familiare. Schimbările ar putea fi supărătoare, iar afișarea emoțiilor poate fi restrictiva sau monotonă. De asemenea, acesti pacienti prezinta abilitati organizaționale slabe, sensibilitate la stimuli puternici, si un nivel de inteligenta normal.

 

Cauze

Nu s-a descoperit inca o cauza a aparitiei sindromului Asperger. Cu toate acestea, există diverși factori care sunt legați de Asperger. A cunoaste acești factori este întotdeauna util și poate face o diferență extraordinară.

Conform cercetărilor, factorii ereditari pot juca un rol în dezvoltarea Sindromului Asperger. Tulburările genetice din ADN-ul unui copil il pot face mai susceptibil la dezvoltarea Asperger.

Calitatea dezvoltării creierului copilului in perioada prenatala este, de asemenea, legată de Sindromul Asperger. Au fost constatate diferențe intre creierul persoanelor cu sindromul Asperger și creierul celor fără această tulburare.

În cele din urmă, factorii de mediu, în special în primii ani de viață, au un rol  in aparitia  Asperger. Se consideră că expunerea la poluare, infecțiile virale și problemele prenatale au un rol in aparitia acestui sindrom.

 

Factori de risc

Înțelegerea factorilor de risc asociați cu sindromul Asperger este întotdeauna utilă. În primul rând, copiii de sex masculin sunt mai predispusi să dezvolte Asperger. Factorii de risc suplimentari includ o naștere prematură, părinții mai în vârstă, existența rudelor autiste și existenta altor diagnostice medicale.

 

Un părinte care suspecteaza prezenta acestui sindrom la copilul lui trebuie să obțină un diagnostic oficial de la un psiholog si de la un medic. Psihologul va întreba despre abilitățile copilului de a se concentra, a vorbi și a comunica cu ceilalți. De asemenea, părinții trebuie să fie deschisi in legatura cu simptomele pe care le manifesta copilul lor.

În urma întrebărilor de mai sus, copilul va trebui apoi să treacă printr-un proces de evaluare. Acesta implică evaluări neurologice, evaluări ale stilului de învățare, teste de IQ, teste ale funcției psihomotorii, istoric familial și multe altele. Datorită seriei de factori care joacă un rol în sindromul Asperger, este important ca medical si psihologul să se asigure că investigheaza toate aspectle și să afle cât mai multe informații.

 

Mai devreme este mai bine

Părinții sau tutorii sunt sfătuiți să obtina un diagnostic pentru copilul lor cât mai devreme posibil, dacă acesta prezintă simptome relevante.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.