Psiholog Iasi, Ce este anorexia?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este anorexia?

 

Anorexia este o tulburare a alimentației, în care subiectul  ia măsuri extreme pentru a pierde în greutate, până la punctul de a se înfometa sau de a face exerciții fizice excesive. Anorexia este o tulburare psihică, nu o alegere și poate pune viața în pericol. Subiecții care suferă de  anorexie au în mod obișnuit un IMC foarte scăzut (indicele de masă corporală) și, de obicei, suferă de o imagine a corpului distorsionată, ceea ce înseamnă că se percep mai grași decât sunt.

Persoanele care suferă de anorexie nu sunt conștiente de faptul că suferă de o tulburare psihică. Poate fi greu să convingi o persoană cu anorexie că suferă de un diagnostic psihic. Acești pacienți consideră că încercările lor de scădere în greutate sunt sănătoase și "necesare",chiar dacă anturajul consideră că aceștia au o greutate normală. Unele dintre semnele multiple de avertizare care ar putea sugera o că o persoană este un anorexică includ:

Căderea părului

Piele uscata

Tegumente  reci

Refuzul de a mânca

Iritabilitate

Teama de cresterea in greutate

 Ascunderea mâncării și disimularea comportamentului alimentar.

În timp ce unul dintre aceste simptome nu ar putea însemna că o persoană se confruntă cu anorexie nervoasă, prezența a mai multor dintre aceste simptome, împreună cu o pierdere semnificativă în greutate, este un bun indiciu.

Din cauza stigmatizării care afectează pacienții care suferă de  tulburări de alimentație, multe dintre aceste afecțiuni rămân nediagnosticate. Prin urmare, este important ca oamenii să fie conștienți de faptul că tulburările de alimentație pot să apară nu numai la adulții din ambele sexe, ci și la copii și adolescenți.

Ce cauzează anorexia?

Potrivit McCallum Place, anorexia este cauzată de factori diferiți. Acești factori constă într-o combinație de mediu și genetică.

 Deși nu putem spune că genetica este în totalitate responsabilă  pentru apariția anorexiei, studiile au arătat că există un determinism genetic  care nu poate fi ignorat. De fapt, persoanele care au membri de familie care suferă de anorexie nervoasă sunt considerate a fi de 11 ori mai vilerabile în a dezvolta aceaastă tulburare, față de persoanele care nu au rude care suferă de această tulburare..

Alți factori care pot crește riscul apariției anorexiei sunt contextual socio-cultural, familia disfuncțională, sau traumele din copilărie.

Deși anorexia afectează în cea mai mare parte femeile, este important să știm că și bărbații pot suferi de acest diagnostic. Un studiu (Hudson, J. I., Hiripi, E., Pope, H. G. & Kessler, R. C., 2007) a constatat că prevalența  anorexiei nervoase este de aproximativ 0,9% la femei și 0,3% la bărbați.

 Recuperarea în anorexie

Din păcate, nu există un remediu pentru anorexie și recuperarea în cazul unei  tulburari de alimentație nu este întotdeauna ușoară, deși există tratamente eficiente disponibile.

Recuperarea de succes are nevoie de angajament din partea pacientului și de o echipă de specialiști alcătuită din medic, psiholog și dietetician.

Dacă vă confruntați cu această tulburare de alimentație, Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin în depășirea acestei probleme.