Psiholog Iasi, Rolul disciplinei in educatia copiilor
Una dintre cele mai mari dezbateri în ceea ce privește creșterea unui copil este cum să îl disciplinați. Întrebați orice părinte și veți primi un răspuns diferit. Toată lumea consideră că metoda lor de disciplină, sau cea a părinților lor, este cea corectă, și orice altă metodă este greșită.
Disciplina
Toată lumea trebuie să respecte regulile. Uneori, regulile pot fi încălcate , dar în final trebuie să se ne supunem celor mai multe dintre ele. Fie că este vorba de lege, de regulile locului de muncă sau de regulile nescrise ale societății, o persoană bine disciplinată știe să urmeze regulile și să învețe din greșelile ei. Învățarea regulilor de la o vârstă fragedă, va transforma copiii în membri productivi ai societății.
Tipuri de părinți
Părinți permisivi abordează un stil parenting caracterizat prin cerințe reduse și recompensă crescută. Părinții permisivi tind să fie foarte iubitori, și oferă copiilor, fără a cere nimic în schimb. Acești părinți nu se așteaptă la comportamente mature de la copiii lor și joacă un rol de prieten în viața copilului, nemanifestând autoritate.
Parentingul autoritar este un stil de parenting caracterizat prin cerințe ridicate și recompensă scăzută. Părinții cu stil autoritar au așteptări foarte mari de la copiii lor, dar oferă foarte puțin în ceea ce privește feedback-ul și îngrijirea. Greșelile tind să fie pedepsite cu asprime.
Există multe aspecte în viața în care echilibrul este esențial. O educație echilibrată presupune reguli și așteptări, dar și afecțiune. Un părinte autoritar nu va lăsa adolescentul să rămână toată noaptea cu prietenii fără să știe unde este, dar îi va da o anumită independență și posibilitatea alegerii proprii. Un părinte autoritar știe că anumite reguli sunt discutabile și va lucra împreună cu copilul pentru a face alegera optimă.
Pedeapsa sau feedback-ul negativ
Multe reguli nu ar fi respectate niciodată dacă nu ar exista consecințe negative ale încălcării lor. Vrem să fim buni la locul de muncă, așa că nu pierdem bani. Pedeapsa ne va împiedica să încalcăm regulile și ne va învăța, în cazul în care le încălcăm, că există consecințe ale acțiunilor noastre.
Feedback-ul pozitiv
Mulți dintre noi observăm întotdeauna comportamentul negativ, dar niciodată pe cel pozitiv. Dacă ignorați comportamentul bun al copilului dvs., dar întotdeauna remarcați răul, este posibil să nu vă disciplinați corect copilul. Copiii vor atenție, iar cei care sunt ignorați când fac ceva bun, pot manifesta un comportament negativ pentru a fi observați.
Pedepsa
A fi pedepsit înseamnă a elimina privilegiile de care se bucură copilul tău dacă încalcă regulile. Plictiseala lor este o pedeapsă eficientă. De exemplu, dacă copilul dvs. joacă prea multe jocuri video și nu studiază suficient, îndepărtându-i privilegiile de a se juca dacă nu reușesc la un test, poate fi o pedeapsă eficientă.
Consecințe naturale
Uneori, pedeapsa nu este naturală. A lăsa copilul să se lovească de consecințele negative ale comportamentului său este o metodă bună de disciplină.
Un plan de disciplină bun
Un plan de reguli bun este unul care este consistent și previzibil. Nu faceți excepții dacă regulile sunt încălcate. Aplicați pedepse care se potrivesc cu comportamentul defectuos. Explicați-i copilului de ce a greșit, și nu uitați de feedback-ul pozitiv atunci când este cazul.
Găsirea planului perfect poate fi dificilă. Fiecare copil răspunde diferit. Un plan bun va implica, de asemenea, ascultarea copilului. Doar pentru că sunteți părinte, aceasta nu înseamnă că copilul dvs. nu poate pune întrebări sau negocia cu dvs anumite reguli. Negocierea este o tactică minunată pentru dezvoltarea copilului dvs. și trebuie să încurajați copilul să discute anumite reguli.
În concluzie
Cum vă disciplinați în mod eficient copilul? Prin consistență. Prin reguli și pedepse consecvente, care pot evolua pe măsură ce copilul devine mai în vârstă. Echilibrul și echitatea sunt necesare pentru o disciplină eficientă. Mulți părinți întâmpină dificultăți în atingerea acestui echilibru. Dacă părinții dvs. v-au educat într-un mod disfuncțional, este dificil să vă educați copilul într-un mod echilibrat. Indiferent cât de mult încerci, uneori este dificil să te separi de ceea ce ai învățat. În astfel de situații, ar trebui să cauți ajutor specializat. Nu vă fie frică să căutați un sfat profesionist dacă simțiți că copilul dumneavoastră nu este disciplinat în mod corespunzător. Este nevoie de un sat pentru a creste un copil, iar uneori și părinții au nevoie de ajutor. Mulți părinți consideră că sunt infailibili deoarece sunt părinți, dar în cele din urmă sunt oameni ca oricine altcineva și sunt predispuși la greșeli. Un psihoterapeut vă poate ajuta să găsiți o modalitate mai bună de a vă disciplina copilul și vă va ajuta să vă înțelegeți copilul mai bine.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în acest sens.