Psiholog Iasi, Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive

 

Psiholog Iasi, Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive

 

Din păcate, tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecțiune cronică. Din fericire, există tratamente pentru a diminua și a gestiona gândurile intruzive. Acestea ajută pe cei care se luptă cu tulburarea să obțină controlul asupra vieții lor. Este necesar să apelați la un psiholog și la un psihiatru.

Diagnosticarea corectă

 Tulburarea este adesea diagnosticată atunci când un psihiatru sau un psiholog discută cu pacientul  și utilizează un instrument de evaluare pentru a determina severitatea simptomelor. De asemenea, un profesionist poate determina, dacă alte probleme de sănătate mintală sunt prezente. Unele tulburări psihice care apar în mod obișnuit  alături de TOC sunt:

Tulburări de dispoziție și de anxietate

Tulburari de alimentatie

Tulburări de control al impulsului

ADHD

Gânduri și idei suicidare

Tulburări somatoforme cum ar fi ipohondria (senzație de disconfort fizic, fără probleme fizice cunoscute)

Abuzul de medicamente

Odată diagnosticat cu TOC,  psihiatrul prescrie un antidepresiv pentru a ajuta la reducerea simptomelor. Cele mai frecvente tipuri de antidepresive utilizate sunt inhibitorii recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetina, fluvoxamina, sertralina și paroxetina. Deși aceste medicamente rar conduc la remisiunea completă, aproximativ jumătate dintre pacienți pot prezenta reduceri semnificative ale simptomelor.

Psihoterapia

Una dintre cheile pentru a opri gândurile intruzive este să învățați să conștientizați apariția lor și să nu luptați pentru a le controla. Uneori o persoană care se luptă cu TOC are nevoie de sprijin din exterior pentru a gestiona acest diagnostic.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o metodă frecventă utilizată de psihoterapeuți pentru ai ajuta pe cei cu TOC să oprească sau să reducă gândurile intrusive, obsesiile și compulsiile. TCC are la bază ideea că gândurile noastre provoacă sentimentele și reacțiile noastre.

 Gândurile  automate și reacțiile ulterioare la temerile personale, le consumă viața acestor pacienți. Terapeuții cognitivi îi ajută pe cei cu TOC să accepte simptomele lor ca parte a bolii lor. Ei ghidează pacienții pentru a realiza cum că gândurile obsesionale sunt irelevante și nefondate, și predau modalități de a opri reacțiile compulsive. În timp, gândurile intruzive se reduc ca frecvență și devin mai ușor de gestionat.

Dacă vă confruntați cu tulburarea obsesiv-compulsivă, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.