Psiholog Iasi, Tipuri de abuz

 

Psiholog Iasi, Tipuri de abuz

 

Psiholog Iasi, Ce este abuzul?

Abuzul este vătămarea intenționată a unei persoane. Individul poate fi de orice vârstă, copil, adult sau vârstnic. Abuzul este crud, intenționat sau neintenționat. Indiferent de intenționalitate, este dăunător, și trebuie să se oprească. Dacă bănuiți că o persoană iubită este abuzată, vorbiți cu ea. Nu rămâneți tăcut, altfel durerea s-ar putea înrăutăți, și ar putea avea consecințe iremediabile. Abuzul este grav și prezintă mai multe forme. Este esențial să învățați să recunoașteți diferitele tipuri de abuz.

Abuzul fizic

Abuzul fizic are loc atunci când un alt individ lezează intenționat integritatea fizică a unei persoane. Ar putea include lovirea, sau orice violență fizică.

Abuzul sexual

Abuzul sexual este exploatarea sexuală a unei persoane. Persoana care este abuzată nu a fost de acord cu actul sexual, fie că este vorba de act sexual, de mângâiere sau de orice avans sau comportament sexual. Consimțământul este esențial atunci când vine vorba de abuzul sexual. Dacă nu există consimțământ, atunci actul sexual devine abuziv.

Abuzul emoțional

Abuzul emoțional apare atunci când o persoană agresează verbal un alt individ, fie că este copil sau adult. Abuzul emoțional este complicat, deoarece este mai greu de depistat. Nu puteți vedea cicatricile, dar abuzul emoțional afectează grav stima de sine a unei persoane și capacitatea de a funcționa. O persoană care este abuzată din punct de vedere emoțional nu știe cum să se lupte, pentru că agresorul o convinge că este incapabilă să se descurce singură.

Abuzul medical

Abuzul medical are loc atunci când o persoană transmite informații false despre starea de sănătate a unui  individ, fie că este vorba de un copil sau de un adult. Persoana care este abuzată din punct de vedere medical nu primește asistență medicală adecvată. Abuzul medical este o formă de neglijență.

Neglijarea

Neglijarea poate avea loc la orice vârstă . Este refuzul de a oferi îngrijirea de bază. Neglijarea se întâmplă adesea în cazul copiilor, în care părinții sau tutorii nu reușesc să asigure nevoile de bază ale copilului, cum ar fi alimentația, adăpostul, îmbrăcămintea, educația sau îngrijirea medicală. Neglijarea se poate apărea și în cazul adulților mai în vârstă.

Abuzul asupra copilului

Abuzul asupra copiilor  este vătămarea intenționată sau neintenționată a unui minor, o persoană sub vârsta de 18 ani. Formele de abuz includ abuzul fizic, emoțional, sexual și neglijarea.

Violență domestică

Violența domestică sau abuzul domestic este o formă gravă de abuz. Uneori partenerii se abuzează reciproc, sau părinții își abuzează copiii.

 

Dacă sunteți victima unui abuz, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.