Psiholog Iasi, Ce este bullying-ul?

 

 

Psiholog Iasi, Fenomenul de bullying

 

Oamenii consideră bullying-ul ca fiind o problemă care afectează copiii, dar, în realitate, persoanele de toate vârstele pot fi hărțuite. Bullying-ul apare atunci când cineva agresează o altă persoană, făcând-o să se simtă inferioară, înfricoșată sau umilită. Agresorii au o stima de sine scazută, si isi revarsă frustrările asupra altora. Dacă sunteți o victimă a bullyng-ului, este posibil să vă simțiți deprimat și neajutorat. S-ar putea să nu înțelegeți pe deplin că nu ați făcut nimic rău, și nu sunteți vinovat de ce se întâmplă.

Agresorii sunt intuitivi. Ei realizează cu rapiditate pe cine pot manipula și tortura pentru propriul câștig. Ei caută în mod intenționat pe cei care au ceva unic sau diferit. De exemplu, aceștia ar putea viza un băiat care poartă ochelari, sau o fată care citește cărți despre știință, în loc să se joace cu păpușile, ca și colegele ei. Ei caută oameni diferiți, astfel încât să se poată distra pe seama acestor atribute. Agresorii sunt întotdeauna nesiguri, și doresc să-i domine pe ceilalți, pentru a obține controlul. Uneori, aceștia provin din familii disfuncționale, și suferă de tulburări emoționale.  Deoarece nu-și pot controla propria viață, și nu au un mod sănătos de a-și exprima emoțiile, ei găsesc o persoană pe care să-și reverse frustrările.

Bullying-ul adesea se referă la copii. Cu toate acestea, agresiunea se poate întâmpla oricui. Poate avea loc la serviciu, între prieteni sau în relații romantice. Agresorii folosesc frecvent tactici de intimidare pentru a obține ceea ce doresc. Victimele agresiunii nu sunt niciodată de vină. Nimeni nu merită să fie hărțuit. Depinde de persoana care este agresată să înțeleagă că nu este ea este problema, și că nu merită acest tratament nedrept. Agresorii  sunt foarte manipulatori. Din acest motiv, poate fi greu pentru o victimă a agresiunii să relizeze că nu este vinovată de ce i se întâmplă.

Cereți ajutor

Agresorii încearcă să-și facă victimele să se simtă neajutorate. Victimele agresiunii adesea nu comunică despre dificultățile prin care trec. Victimele ar putea crede că sunt o povară pentru familie, sau pentru anturaj.  Adesea consideră că nu pot scăpa de agresiune. Agresorii  încearcă din greu să-și facă victimele să creadă că nimănui nu le pasă de ele. Este nevoie de curaj și de credință pentru a cere ajutor.

Există soluții

Cu siguranță există soluții pentru dvs., dar este nevoie ca victima să fie curajoasă, și să ceară ajutor.  Când copiii cer ajutor pentru a scăpa de agresori, este important ca adulții să-i creadă. Uneori, adulții nu-și ascultă copiii, iar aceștia continuă să fie victimele  bullying-ului. Atunci când un copil este hărțuit, adulții nu înțeleg întotdeauna de ce este atât de greu pentru victimă să vorbească. Agresorii intimidează victimele, așa încât, a cere ajutor este un act de curaj, indiferent de momentul în care victima decide să vorbească despre ce i se întâmplă.

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Victimele bullying-ului trebuie să se adreseze unui psiholog, psihoterapeut sau unui consilier psihologic.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.