Psiholog Iasi, Ce este temperamentul coleric?

 

 

Psiholog Iasi,Care sunt cele patru temperamente?

 

 

Temperamentul sanguin se regăsește la oameni sociali și activi. Ei sunt întotdeauna pozitivi, extrovertiți și sociabili. Dacă o persoană sanguină nu are nimic de făcut, se plictisește. Sunt foarte deschiși și au dificultăți în păstrarea secretelor.

 Colericii sunt extrovertiți, dar într-un sens orientat spre conducere. Ele sunt logici și realiști .

Melancolicii sunt logici și se concentrează asupra detaliilor și gândurilor. Acești oameni sunt introvertiți, și evită contactele sociale. De asemeni, sunt perfecționiști.

 Individul flegmatic este introvertit, dar este mult mai pașnic. Îi pasă de ceilalți, și doreste să medieze relațiile interumane ori de câte ori poate.

Mai multe despre temperamental coleric

După cum am menționat anterior,  colericii sunt liderii  grupului. Ei doresc să fie cei care decid. Sunt competitivi în ceea ce fac, fie la lucru, sau  chiar în timpul conversațiilor . Exprimarea  lor este ordonantă și directivă, chiar dacă încearcă să fie prietenoși.  Oamenii cu acest temperament nu acceptă criticile.

Când vă gândiți la un temperament coleric, vă puteți imagina un bully. Cu toate acestea, nu toți colericii sunt bătăuși

Pentru ei, concurența face  parte din  joc. Ei vor dori  să-i provoace pe cei care simt că sunt antagoniștii lor. Colericii consideră că a domina anturajul este mai important decât a avea dreptate.

Unei personalități colerice nu îi place să fie dominată. Ei sunt leaderi înnăscuți, și vor folosi aproape orice metodă pentru a-și menține poziția dominantă.  Când greșesc, nu își asumă, încercând să-i învinovățească pe ceilalți.

Un coleric este un extrovert. Își exprimă opiniile direct, fără a lua în considerare sentimentele celorlalți. În ceea ce privește rezolvarea sarcinilor, colericii nu își vor face planuri. Stilul lor de lucru nu este unul metodic, organizat, ci mai degrabă unul spontan și haotic.

 Colericii sunt egocentrici, ei urăsc să recunoască că au defecte și întotdeauna vor să aibă dreptate.

Acești oameni rareori manifestă frică, chiar dacă limbajul corpului lor transmite mesajul opus.

.Atunci când un coleric este insultat, el pare să nu reacționeze, fiind aparent indiferent la critică. Ei vor râde de multe ori la criticile voastre și, în schimb, vor încerca să vă facă să vă simțiți rău pentru că i-ați dezaprobat. Chiar dacă vor ajunge să fie supărați, nu o vor arăta niciodată.

În trecut, un coleric era liderul tribului. În vremurile moderne, aceștia sunt conducătorii, liderii, politicienii, căpitanii echipei și alți oameni care conduc.

 Deși cele patru temperamente reprezintă o modalitate interesantă de a clasificare, într-adevăr nu putem împărți oamenii în patru categorii fixe. Unii pot avea trăsături de personalitate din toate cele patru temperamente, neputând fi încadrați într-o categorie fixă.

Se spune că temperamentele au un determinism biologic. Cu toate acestea, putem face schimbările necesare pentru a ne adapta mai ușor, și a ne spori calitatea vieții.

Dacă doriți să discutați cu un psiholog despre schimbările pe care vi le doriți în viața dvs., Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispozișie pentru a vă oferi sprijin și ajutor în acest sens.