Psiholog Iasi, Ce este dismorfia?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este dismorfia corporală

 

Dismorfia corporală este o boală psihică în care pacientul se concentrează obsesiv asupra unei anumite defecțiuni fizice, reală sau imaginară. De cele mai multe ori, aceste imperfectiuni nu sunt reale, sau sunt atat de mici, încât puține persoane le remarcă.

Subiectul care suferă de dismorfie corporală, își urăște acea parte a corpului, încât ajunge să evite  situațiile sociale, munca sau școala. Persoanele care suferă de dismorfie sunt atât de obsedate de aspectul fizic,  până la punctul în care nu mai pot funcționa în societate. Aceștia pot lua decizii periculoase legate de aspectul lor, cum ar fi o  intervenție chirurgicală sau  regimuri și exerciții periculoase. Unii subiecți cu dismorfie corporală au, de asemenea, tulburări de alimentație.

Semne și simptome ale dismorfiei corporale  

Există unele semne și simptome ale dismorfiei corporale, care sunt aproape întotdeauna prezente.  Adesea, persoanele care suferă de dismorfie corporală nu conștientizează boala.

Camuflarea

Camuflarea este un simptom comun al dismorfiei corporale. Partea corpului care este obiectul obsesiei este camuflată cât mai bine posibil.

Compararea

Persoanele cu dismorfie corporală se compară în mod constant cu altele. Această comparație poate fi făcută pe plan intern.

Apelează la chirurgia estetică

Multe persoane cu dismorfie corporală caută soluții chirurgicale pentru problemele lor.Ei pot fi atât de convinși că defecțiunea este prezentă și afectează fiecare apect al vieții lor, încât sunt dispuși să plătească prețuri exorbitante pentru a-și schimba aspectul fizic pentru totdeauna prin intervenție chirurgicală.

Se privesc obsesiv în oglindă

Persoanele cu dismorfie corporală se vor privi în mod constant în olgindă. Acest comportament poate deveni la fel de obsedant ca și gândurile  despre aspectul fizic.

Evitarea oglinzilor

Alte persoane cu dismorfie corporală evită oglinzile. Acest lucru este valabil mai ales în cazul dismorfiei reversibile a corpului. Când persoana simte că oglinda nu oferă o reflexie pe placul lor, ei vor evita complet oglinzile. Persoanele cu dismorfie corporală pot, de asemenea, să evite oglinzile deoarece simt că imperfecțiunile lor sunt atât de mari, încât refuză să le vadă.

Îngrijirea excesivă

Subiecții cu dismorfie corporală sunt obsedați de îngrijirea lor. Ei sunt atât de dornici să ascundă defectele pe care le percep, încât petrec ore întregi arajându-se.

Exercițiu excesiv

 

Exercițiul excesiv este un simptom al dismorfiei corporale atunci când subiecții sunt diagnosticați cu dismorfie musculară sau sunt obsedați de greutatea lor și de aspectul general. Exercitiile excesive pot duce la deteriorarea muschilor si a articulatiilor, si pot provoca multe probleme de sanatate, daca acestea continua într-un mod necontrolat luni sau ani.

Schimbarea excesivă a hainelor

Unii oameni cu dismorfie corporală își schimba excesiv hainele. Ei își pot schimba frecvent hainele ori de câte ori își văd reflexia,  deoarece sunt atât de îngrijorați că hainele pe care le poartă scot în evidență aspectulde care sunt obsedați.

Tratamentul dismorfiei corporale

Există doar două tratamente pentru dismorfia corporal, care s-au dovedit a fi eficiente. Studiile au constatat că terapia cognitiv-comportamentală poate fi destul de eficientă în tratamentul dismorfiei corporale, asociată cu tratamentul cu antidepresive.

Dacă vă confruntați cu acest diagnostic, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi susținere și sprijin în problemele cu care vă confruntați.