Psiholog Iasi, Psiholog bun Iasi, Este autocontrolul benefic?

 

PSIHOLOG IASI SIMONA CURELARU

 

PSIHOLOG IASI, AUTOCONTROLUL

 

Conform dicționarului Merriam-Webster, definiția  autocontrolului este "limitarea exercitată asupra impulsurilor, emoțiilor sau dorințelor". Avem puterea de a ne abține în a manifesta un comportament disfuncțional, despre care știm că va avea consecințe negative.

Acest lucru se întâmplă într-o mulțime de situații diferite. De exemplu, atunci când un medic își îndeamnă  pacientul să piardă în greutate sau să facă mai multe exerciții fizice, vorbim despre  auto-control. Atunci când cineva are un proiect important , numai prin autocontrol va reuși să se dedice sarcinii în totalitate, și să ignore stimulii care îi distrag atenția.

Autotocontrolul nu este o abilitate înnăscută, ci el se exersează și se constuiește de-a lungul timpului. Dacă în cazul unui copil comportamentul de a arunca o jucărie când este nervos este normal, același comportament ar fi bizar la un adult.

Uneori, unii indivizi ajung să manifeste prea puțin sau prea mult control. Nici o situație nu este funcțională.

Autocontrolul este, de obicei, un comportament  pe unii îl valorizează. Cu toate acestea, atunci când se manifestă excesiv, rezultatele pot fi negative. Uneori, oamenii care suferă de autocontrol excesiv  pot părea  perfecționiști sau aroganți. Comportamentele specifice acestor persoane ar putea fi:

Dificultatea de a se relaxa

 Atitudine distantă fata de ceilalti

Personalitate rigidă

Hiperatenție față de detalii

Reținere în a-și manifesta emoțiile

Autoînvinovățire exagerată

Evitarea riscului

Oamenii care manifesta control de sine exagerat  adesea nu sunt observați la fel de usor ca cei care au un nivel scăzut al autocontrolului. Acest aspect  se datorează faptului că primii par persone muncitoare, conștiincioase,introverte și sensibile. Deci, unde se situează linia dintre autocontrolul exagerat  și o personalitate matură? Depinde de individ. Dacă un comportament aduce beneficii persoanei, vorbim de un comportament funcțional. În cazul în care consecințele comportamentului unui individ sunt negative pentru acesta, atunci subiectul va trebuie să-și modifice acest pattern prin participarea la ședințe de psihoterapie.

 Semnele unui autocontrol scăzut

O persoana care nu are control de sine este ușor de observat. Mai ales pentru că au dificultăți de a se angaja într-un comportament adaptativ, sau pentru că nu au aceleași capacități de a-și regla sentimentele sau acțiunile ca și ceilalți. Semnele de autocontrol scăzut ar putea fi:

O autodisciplină scăzută, sau lipsa totală a acesteia

Lipsa de obiective sau incapacitatea de a atinge obiectivele

Motivație scăzută

Voință scăzută sau absentă

Dificultatea de a-și controla emoțiile

Lipsa de atentie

Tendința de a-i învinovăți pe ceilalți

Dificultăți în menținerea relațiilor de prietenie

Stil de viață riscant sau  pasiv

A avea puțin autocontrol (sau deloc) are un impact major asupra vieții de zi cu zi. Nu numai că este dificil pentru subiect să-și construiască încrederea în sine, dar este greu pentru acesta să câștige încrederea anturajului, și prin urmare să se integreze social.

Toți avem niveluri diferite de autocontrol, dar ideal este să avem un nivel echilibrat. Dacă doriți să evoluați în acest sens, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor dumneavoastră.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published