Psiholog Iasi, Cum recunoastem un psihopat?
Psihopatia poate fi diagnosticată de un profesionist prin utilizarea listei de verificare a psihopatiei Hare, creeată de Robert D. Hare. Dacă o persoană înregistrează un scor de minim de 30 , înseamnă că are trăsături psihopatice.
Genetica și mediul joacă un rol semnificativ în dezvoltarea psihopatiei. De exemplu, dacă o persoană crește într-un mediu abuziv, sau are o predispoziție genetică către acest diagnostic, atunci șansele de a dezvolta această tulburare ca adult sunt ridicate.
Un psihopat diferă de un sociopat prin faptul că un psihopat tinde să rămână calm, în timp ce acționează manipulativ și calculează, pe când sociopatii sunt mult mai susceptibili de a reacționa impulsiv. În general, psihopatii nu se preocupă de consecințele comportamentelor lor , atâta timp cât obiectivele lor personale sunt îndeplinite. Sociopatii au o doză de empatie, dar comportamentul lor distructiv este mai vizibil.
Psihopatii mimează atât de bine comportamentele acceptabile din punct de vedere social, încât pot fi dificil de indentificat.
Tratarea psihopatiei este dificilă, deși cercetătorii sunt optimiști în privința viitorului.
Simptomele unui psihopat
Una dintre trăsăturile pricipale ale psihopatiei este lipsa de empatie. Psihopații nu manifestă interes pentru sentimentele altora. Ei se deconectează emoțional, și sunt incapabili de a experimenta emoții profunde. Un psihopat poate să nu reacționeze deloc atunci când este expus unor situații violente.
Un alt simptom al psihopatiei este externalizarea vinei. Aceasta înseamnă că un psihopat va da vina pe alții pentru acțiunile sale, adoptând o atitudine de victimizare.
Un alt indice al psihopatiei este absența unui răspuns fizic la un stimul tulburător. De exemplu, dacă sunteți într-o situație de pericol, veți avea simptome fizice specifice ( ritm cardiac accelerat, transpitație, tremurături, etc). În cazul psihopaților, creierul nu răspunde în acest fel, astfel încât palmele lor rămân uscate , ritmul cardiac este normal și respirația stabilă.
Alte caracteristici psihopatice pot include farmecul superficial, minciuna patologică, un sentiment grandios de autovaloare , egoismul, incapacitatea de a realiza și urma obiective pe termen lung și tendințe violente. O persoană cu tulburare de personalitate antisocială se poate angaja în mod constant (sau instiga la) lupte și atacuri, datorită nivelului crescut al agresivității.
În cazul copiilor, semnele psihopatiei sunt sadismul față de animale, agresivitatea marcată față de ceilalți, nerepectarea regulilor, incapacitatea de adaptare la mediu.
Dacă prezentați aceste simptome, apelați la un psiholog bun din Iasi.
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.