Psiholog Iasi, Proiectia- mecanism de aparare
Mulți dintre noi intrăm în defensivă ori de câte ori suntem criticați sau supărați. Cu toții vrem să fim conștienți de sine și să evoluăm, dar unii dintre noi nu putem să punem în practică ce ne-am propus, deși cunoștem teoria. Proiecția este un astfel de exemplu. Probabil că ai întâlnit personae care proiectează frecvent, sau poate că ai făcut-o singur, fără să-ți dai seama. Este important să ne informăm despre mecanismul de proiecție, cum funcționează, și ce puteți face pentru a vă apăra de o persoană care proiectează.
Mecanismul de apărare a proiecției
Gândiți-vă cum funcționează un cinematograf. Există un ecran mare în fața dvs., și filmul rulează. Cu toate acestea, filmul este redat de un proiector.
Acesta este principiul proiecției. Proiecția are loc în momentul în care când o persoană atribuie defectele și sentimentele personale altei persoane. Este eliberator să atribuim vina atcuiva, în încercarea de a ascunde faptul că noi suntem cei care au probleme.
Să presupunem că sunteți o persoană foarte geloasă. Sunteți în permanență cu ochii pe soțul dvs., și vă este teamă că îl veți pierde. Când întâmpinați conflicte din cauza acestui comportament, vă puteți apăra, afirmând că soțul este cel gelos. Aceasta este proiecția, și dacă cunoasteți acest mecanism de apărare, devine evidentă. Cu toate acestea, dacă conștientizați că proiectați, puteți începe să credeți că soțul dvs. este cel gelos, și ignorați faptul că simțiți acest lucru.
Uneori, această mecanism de apărare se poate manifesta la nivel inconștient. Alteori, este făcut cu intenție. Mulți politicieni, celebrități, și alții care au putere o vor folosi ca o distragere a atenției pentru a nu-și recunoaște vina.
Istoria proiecției
Ca multe dintre conceptele noastre psihologice moderne, Freud a fost cel care a popularizat teoria proiecției. El credea că toate gândurile, dorințele și sentimentele tale ar fi proiectate pe altcineva, dacă nu poți să accepți că ele sunt reale, și că îți aparțin.
De atunci, ideea proiecției a fost adaptată și revizuită pe măsura dezvoltării cunoștințelor despre mintea umană. În timp ce mulți au teoriile lor despre asta, se acceptă că oamenii își pot proiecta problemele pe altcineva, pentru a evita sentimentul de vină.
De ce nu putem recunoaște că am greșit?
Pentru a înțelege proiecția, trebuie mai întâi să înțelegem de ce mulți oameni au dificultăți în a admite că au greșit. Recunoașterea faptului că greșești este un semn că ești cinstit și dornic să înveți din greșelile tale, în timp ce proiectarea greșelior, te face să devii încăpățânat.
Proiecția poate avea un rol adaptativ, sau poate fi rezultatul ego-ului nostru.
Dacă doriți să evoluați, apelați la un psiholog bun, pentru a urma niște ședințe de dezvoltare personală.
Apelati la un psiholog bun din Iasi
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.