Psiholog Iasi, Mindfulness pentru incepatori
Conceptul de mindfulness este destul de răspândit în ultima vreme din motive întemeiate. Dacă nu cunoașteți acest concept, vă vom explica ce este atenția, și vă vom învăța tehnici de mindfulness.
Mulți dintre noi ne comportăm într-un mod automat. Nu analizăm niciodată gândurile noastre, senzațiile corpului, mediul înconjurător . Dacă o facem, este întotdeauna într-o stare de panică. De exemplu, dacă simțim o senzație ciudată în corp, ne speriem și credem că ceva este în neregulă.
Mindfulness este atunci când poți fi conștient de tine în acest moment, făcând acest lucru într-un mod blând și calm. Mindfulness se focusează, de asemenea, asupra prezentului, în loc de a regreta trecutul sau de a vă îngrijora în legătură cu viitorul.
Mindfulness este un concept Buddhist. Au fost multe studii care au confirmat că atenția vă poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Iată câteva modalități în care atenția vă poate ajuta în acest sens.
Dacă căutați să vă ameliorați sănatatea fizică sau mentală, atenția vă poate fi de folos. Iată de ce:
Reduce stresul și anxietatea
Uneori stresul și anxietatea din viața dumneavoastră pot fi benefice. Acestea vă oferă motivația de a progresa și de a vă ocupa de problemele voastre. Dar daca nivelul lor este ridicat, vă puteți simți suprasolicitați și este posibil să eșuați în viața personală sau profesională . De aceea este important să vă reamintiți de voi însivă.
Mindfulness vă poate ajuta să reduceți anxietatea și stresul. Învățând să renunțați la gândurile rele și să fiți conștienți de lumea din jurul vostru, puteți fi mai puțin stresați.
Mindfulness reduce distragerile
Gândurile noastre ne pot distrage de la ceea ce trebuie să facem. S-ar putea să ne simțim distrași, deoarece suntem îngrijorați de corpul nostru.Gândurile ne invadează uneori mintea, împiedicându-ne să ne bucurăm de prezent. Mindfulness vă ajută să vă acordați atenția deplină în prezent. Dacă vreți să fiți mai productivi în viață și să vă puteți folosi timpul într-un mod optim, atenția poate fi de ajutor.
Mindfulness vă ajută să vă bucurați de lumea din jurul vostru
Ieșind afară și explorând natura este întotdeauna distractiv și, cu multă atenție, este chiar foarte benefic. Acordați atenție fiecărui mic detaliu din jurul vostru,modului în care vântul mișcă frunzele, sunetelor naturii. Când ascultați muzică, atenția vă permite să auziți fiecare notă și sunet.
Mindfulness te poate face mai empatic
Pe măsură ce sunteți mai conștienți de lumea din jurul vostru, atenția vă poate face empatici și dispuși să vorbiți cu mai mulți oameni. Cei mai mulți dintre noi am putea deveni mai empatici, prin focusarea atenției asupra interacțiunii cu ceilalți. Dacă vă doriți să deveniți mai empatici, de ce să nu începeți de azi?
Mindfulness vă poate ajuta să dormiți
Mindfulness vă poate ajuta să renunțați la gândurile intruzive și să conștientizați senzațiile din corp. Mai mult somn înseamnă vigilență și performanță sporite în sarcinile zilnice.
Fiind constienți de corpul vostru si reducând stresul, anxietatea si simptomatologia depresiei, atenția vă permite sa fiți sănătoși. Acest aspect se datorează faptului că atenția direcționată către prezent vă ajută să vă ignorați grijile, reducând astfel stresul, și îmbunatățindu-vă starea de sănătate. Astfel,veți reuși să vă ameliorați calitatea vieții.
Cum să practici midfullness
Iată câteva exerciții simple pe care le puteți încerca.
Exerciții de respirație
O modalitate de a practica mindfulness, sau orice formă de meditație , este de a respira. Puteți face acest exercițiu de respirație oriunde, făcându-l accesibil în orice situație. Iată cum faceți asta:
Inspirați și expirați cât mai încet posibil timp de șase secunde. Inspirați folosind nasul și expirați folosind gura. Concentrați-vă asupra respirației, asupra modului în care aerul intra si iese din corp, ignorați gândurile intruzive.
Scanarea corporală
Scanarea corporală este un alt exercițiu de mindfulness . Aceasta implică o conștientizare completă a corpului:
Stați întinși pe spate și așezați-vă palmele cu fața în sus. Începeți cu niște exerciții de respirație . Puteți face exercițiul de respirație de mai sus, dacă vreți. Sau, respirați în mod normal și doar conștientizați.Fiți conștienți de corpul vostru. Cum se simte corpul tau? Cum simți hainele pe pielea ta? Ce alte senzații mai trăiești? Fiți conștienți de diferitele părți ale corpului. Simțiți fiecare parte a corpului. Unii pot începe cu degetele de la picioare, apoi atenția se mută către picioare, genunchi , umeri, brațe, cap.Când scanarea corporală este terminată, reveniți la poziția normală. Vă simțiți diferit?
Plimbarea in natură
Un mod în care vă puteți relaxa este să faceți o plimbare în natură. Pe măsură ce mergeți, fiți atenți la toate simțurile. Ascultați cu atenție păsările, greierii sau alte animale. Urmăriți cum se mișcă plantele,simțiți temperatura, vântul. Fiți în căutarea mirosurilor unice ale naturii sau a senzațiilor corpului vostru. În timp ce mergeți, simțiți-vă picioarele pe pământ.
Toți ne-am plimbat în natură , dar puțini dintre noi au facut-o acordând atenție fiecărui detaliu. Încercați, deoarece vă poate schimba viața.
O altă modalitate de a practica mindfullnes este prin atingere. Puneți un obiect într-o cutie, închideți ochii și simțiți-l. Observați textura și cum se simte pe pielea dumneavoastră. Vă place? Ce observați? Conștientientizați toate detaliile legate de acel obiect.
Ascultați muzică
Cu toții am ascultat muzică, dar puțini dintre noi am acordat atenție tuturor detaliilor. Gama vocii, notele diferite, tempo-ul și așa mai departe. Puneți-vă niște căști și acordați atenție muzicii. Gândiți-vă la versuri și la acordurile care le însoțesc. Este posibil să apreciați muzica mai mult.
Adresați-vă unui terapeut
Dacă întâmpinați dificultăți în ceea ce privește conștientizarea, sau doriți doar îndrumare, discutați cu un terapeut sau un consilier. Mulți terapeuți folosesc exerciții de mindfulness pentru a ajuta clienții să se simtă mai puțin stresați și să trăiască o viață mai bună.
Mindfulness este o modalitate de a explora lumea din jurul dumneavoastră, și oricine o poate face. Încercați să practicați aceste exerciții, descoperiți si alte tehnici de mindfullness și priviți lumea așa cum este: un spațiu infinit, plin de senzații.
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru ,Iași, vă ofera sprijin și îndrumare în a învăța și practica mindfulness.