Psiholog Iasi, Mecanismele de apărare

 

Psiholog Iasi, Mecanismele de apărare

 

Mulți dintre clienți își vor activa în timpul ședințelor de psihoterapie anumite mecanisme de apărare, care îi vor proteja de gravitatea sau durerea situațiilor prin care au trecut.  Dacă vă începeți călătoria ca terapeut, și doriți să știți cum să vă ajutați pacienții, iată câteva dintre cele mai frecvente mecanisme de apărare psihologică, pe care le puteți întâlni în terapie.

Negarea

Negarea  este unul dintre cele mai utilizate mecanisme de apărare ,și, de asemenea, unul dintre cele mai ușor de observat. Când cineva trece prin negare, va ignora adesea gravitatea situației,  și va căuta dovezi , care susțin contrariul adevărului.

Reacții fizice necorespunzătoare

În unele situații, oamenii se vor întoarce la furie sau violență, atunci când nu vor să audă adevărul , sau când nu vor să-l accepte.

Reprimarea

Reprimarea este binecunoscută în lumea terapiei, și poate fi foarte dificil de rezolvat.  Ea apare atunci când individul retrăiește o traumă  mult prea dureroasă.  Mintea o îndepărtează și îl împiedică pe individ să-și amintească. Reprimarea poate fi de obicei rezolvată folosind hipnoza.

Raționalizarea

Un alt mecanism comun de apărare, raționalizarea,  apare atunci când cineva încearcă să găsească explicații logice în legătură cu o situație dureroasă .

Intelectualizarea

 Folosind  intelectualizarea, persoana  va evita emoțiile folosind logica, și concentrându-se asupra unui alt aspect al unei situații.

Proiecția

Proiectia este un mecanism de aparare care are loc atunci cand o persoană proiecteaza o trasatura a sa,  asupra unei alte persoane.

Sublimarea

Sublimarea este unul dintre puținele mecanisme de apărare care pot fi atât dăunătoare, cât și utile. Sublimarea are loc atunci când cineva direcționează gânduri și emoții inadecvate spre o activitate considerată mai acceptabilă din punct de vedere social.

Compensarea

Cei care simt că nu reușesc în anumite aspecte ale vieții lor pot folosi compensarea ca mecanism de apărare.

 

Dacă întâmpinați dificultăți de natură emoțională, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.