Psiholog Iasi, Impactul traumelor din copilarie asupra adultului

 

Psiholog Iasi, Impactul traumelor din copilarie asupra adultului

 

Copilăria are un rol important in ceea ce priveste calitatea vieții de adult, relațiile sociale, sănătatea mintală și modul în care percepem lumea. Fiecare părinte este responsabil fata de copilul lui. În timp ce un stil parental sanatos, mediul familial stabil  și expunerea la modele parentale pozitive pot ajuta un copil să fie fericit și să aibă succes mai târziu în viață, un stil parental disfunctional și expunerea negativă pot provoca probleme grave la vârsta adultă.

Există multiple modalități de a provoca traume in copilărie, dar cauzele principale ale traumelor din copilarie sunt în general de abuzurile emotionale, psihice, fizice / sexuale, neglijarea sau alte forme de maltratare. Trauma poate fi cauzată de părinți, frați sau indivizi în poziții de putere și autoritate și poate lăsa cicatrici fiziologice, psihologice și emoționale, care raman mult timp după ce abuzul a incetat.

În funcție de durata si intensitatea traumei, unii oameni o pot depăși, trăind vieți de succes.

 

Cum afectează traumele din copilărie imaginea de sine

Potrivit Psychology Today, traumele din copilarie au un impact devastator asupra imaginii de sine. Adulții care au trait traume semnificative in copilarie sunt mai vulnerabili in a dezvolta un model de gândire tip victima. După cum sugerează și numele, aceast mod de gandire consta in credința că persoana este o victimă. Adoptarea acestui mod de gandire este incredibil de periculoas, întrucât felul în care oamenii se percep pe ei insisi este determinant in ceea ce priveste alegerile, cariera, oportunitățile și relațiile sociale si familiale. Persoanele care se considera victime vor atrage inevitabil situații și oameni care le vor confirma asteptarile.

Gândirea de victima nu este singura modalitate prin care trauma copilăriei schimbă comportamentul adulților. Persoanele care au fost maltratate in copilarie, de asemenea, pot deveni pasive și subordonate. Aceasta atitudine se manifestă de obicei prin incapacitatea de a se auto-exprima sau auto-apăra și tendința de a stârni compasiunea celorlalti. Desi unii oameni consideră că pasivitatea este agreabilă, negarea sentimentelor poate avea efecte devastatoare. Mai mult decât atât, subordonarea  atrage adesea indivizi disfunctionali, care exploatează și profită de alții.

Deși pasivitatea și subordonarea sunt periculoase pentru toată lumea, aceste trăsături sunt deosebit de periculoase pentru femei. Dacă adoptă comportamentele de mai sus, femeile care se luptă cu traume nerezolvate în copilărie, au tendinta de a atrage parteneri sau soți abuzivi.

 

Cum afectează traumele copilăriei relațiile personale

Psychology Today afirmă că persoanele care au suferit traume considerabile în timpul copilăriei tind să atragă relații toxice sau chiar să evite relațiile cu totul.

Acesta este motivul pentru care persoanele cu stimă de sine ridicată, încredere și imagine de sine pozitivă tind să atragă relații și oportunități benefice. La fel, o persoana care nu are aceste trăsături atrage, în general, oameni si situatii disfunctionale.

Traumele din copilărie au impact atât asupra credințelor, cat si asupra relațiilor personale. O persoana care a fost abuzata, neglijata sau maltratata in copilarie, poate considera ca nu merita sa fie iubita si respectata. Mai mult decât atât, aceste persoane se pot considera nevrednice de realizări, ceea ce duce la o lipsă de forță și ambiție. Cu alte cuvinte, supraviețuitorii traumelor din copilărie se pot simți singuri și fără direcție la vârsta adultă.

 

Traumele copilariei cresc probabilitatea de a suferi de depresie

Conform rapoartelor de la Psychological Science, adulții care au fost expuși la traume in copilărie sunt considerabil mai vulnerabili la depresie. Din păcate, depresia nu este întotdeauna luată în serios, dar este o problemă foarte reală de sănătate mentală. Persoanele care suferă de depresie nu pot pur și simplu „să treacă peste ea” sau „să se desprindă de ea”. A indemna o persoana deprimata să facă aceste lucruri poate provoca mai mult rău decât bine.

Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei:

Insomnie

Energie scazuta

Sentimente de inutilitate

Tristețe continuă

Anxietate

Lipsa poftei de mâncare

Incapacitate sau capacitate scazuta de concentrare

Gânduri / acțiuni suicidare

Persoanele care au întâmpinat dificultăți în copilarie nu ar trebui să se descurajeze sau să-și piardă speranța. Indiferent de ce s-a întâmplat în trecut, soarele răsare mereu. Întotdeauna există loc pentru auto-îmbunătățire, creștere și recuperare. Persoanele care au trecut prin momente dificile ca si copii pot avea o imagine de sine pozitiva și relații sănătoase.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.