Psiholog Iasi, Furia narcisica

 Furia narcisica

 

Tulburarea de personalitate narcisistă (TPN) este o tulburare de personalitate, care se manifestă printr-un  sentiment de autovalorizare exagerat, și o nevoie profundă de atenție excesivă și admirație. Subiectul se implică în relații disfuncționale și manifestă lipsă de empatie față de ceilalți. Termenul "narcisist" se bazează pe figura mitologică greacă Narcissus, îndrăgostită de reflecția sa. Un narcisist afișează mândrie și aroganță, în timp ce răspunsul neconform cu asteptările sale din partea celorlalți duce adesea la manifestări de furie narcisistă. Narcisismul se centrează asupra perfecțiunii de sine și conduce la o furie puternică, atunci când ceilalți nu reacționează conform așteptărilor subiectului.

Semne și simptome de narcisism

Unele semne și simptome de bază ale narcisismului pot varia în funcție de persoană, și pot include oricare dintre următoarele:

  • Un sentiment exagerat de autovaloare și realizări personale
  • Sentimentul de a fi îndreptățit, și o nevoie de admirație constantă și excesivă
  • Atitudine de superioritate
  • Se asociază doar cu oameni cu statut înalt
  • Se așteaptă să fie favorizat
  • Incapacitatea de a recunoaste nevoile si sentimentele altora
  • Îi invidiază pe ceilalți, în timp ce cred că toți ceilalți îi invidiază pe ei
  • Arogant, lăudător și pretențios

În același timp, oamenii cu TPN  manipulează anturajul, și nu tolerează criticile. Ei devin nerăbdători sau furioși când li se refuză un tratament special. Narcisiștii se simt  neglijați atunci când ceilalți acționează superior. Este greu pentru narcisist să-și gestioneze emoțiile, comportamentul, stresul și schimbările în propria sa viață. Acesta adesea se confruntă cu depresie, insecuritate, rușine sau alte sentimente neplăcute, deoarece nu atinge perfecțiunea.

Definiția furiei narcisice

"Furia narcisistă" a fost studiată de mai mulți psihologi în ultimul secol. la narcisist, se declanșează un sentiment intens de persecuție și nedreptățire când ego-ul său nu este confirmat de ceilalți, iar răspunsul este intens. Fără capacitatea de a trata calm aceste situații, narcisistul se va lansa adesea într-o furie incontrolabilă.

Furia este o sursă de protecție sau apărare împotriva rușinii sau durerii percepute, pe care acești indivizi nu o pot gestiona.

Există două tipuri de furie narcisică: explozivă și pasiv-agresivă

Furia narcisistă apare, de obicei, în situațiile în care victima, chiar narcisistul însuși, este atacat verbal sau fizic, sau nu este tratat conform așteptărilor sale.

Furia narcisistă se poate manifesta și într-o manieră pasiv-agresivă, în care narcisistul va pedepsi victima prin retragerea oricărei comunicări. El se plânge sau se retrage într-un mod subtil, până când simte că mesajul său a fost recepționat

Apelați la un psiholog bun din Iasi !

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.