Psiholog Iasi, Furia in tulburarea bipolara

 

 

Psiholog Iasi, Furia in tulburarea bipolara

 

Tulburarea bipolară provoacă dificultăți multiple persoanei care suferă de acest diagnostic. Cu toate acestea, creează dificultăți și anturajului. A fi într-o relație cu o persoană care suferă de furie bipolară, poate fi uneori extrem de dificil.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o tulburare psihică care determină  schimbări extreme în starea  de spirit și în comportamentul pacientului. Această schimbare a dispoziției poate să apară brusc și să interfereze cu activitățile zilnice. Ea face dificilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi și are un impact asupra nivelului de energie și activitate.

Persoanele care suferă de tulburare bipolară se confruntă cu episoade de manie. Pe parcursul episoadelor maniacale sunt plini de energie și par exagerat de  fericiți și ușor excitabili. Alternativ, ei suferă și de episoade depresive în care se simt căzuți, fără speranță și energie.

Ce este furia bipolară?

Furia bipolară nu este  o furie normală. A te înfuria uneori este firesc. Furia bipolară apare brusc, este intensă, și este declanșată de stimuli minori.

A fi într-o relație cu o persoană care suferă  de furie bipolară nu este ușor. Cu toate acestea, este dificil și  pentru persoana care trece prin situația în sine. Uneori,pacienții  recunosc că furia lor nu este justificată, dar întâmpină dificultăți în a o controla. De aceea este esențial penrtu acești pacienți să învețe să recunoască furia bipolară și să   să o gestioneze.

Impactul furiei bipolare

 Lăsate necontrolate, efectele furiei bipolare pot scădea calitatea vieții pacientului. Când sunt în permanență expolzivi, iritabili și supărați, acești indivizi riscă să își piardă relațiile cu cei apropiați, sau relațiile de la locul de muncă.

Tratamentul tulburării bipolare

Dacă sunteți într-o relație cu o persoană care suferă de furie bipolară este important să știți cum să relaționați cu acesta. Cei care suferă de tulburare bipolară folosesc numeroase mecanisme negative de coping care afectează atât pacientul, cât și familia acestuia. Acestea ar putea fi:abuzul de alcool, cheltuieli exagerate, etc..

Aveți grijă de nevoile dumneavoastră

Dacă sunteți într-o relație cu o persoană cu tulburare bipolară, este foarte important să continuați să vă satisfaceți nevoile personale. Asigurați-vă că mâncați bine, odihniți-vă, participați la activități care vă deconectează. Este important să aveți grijă de nevoile dvs.

Nu acceptați să fiți abuzați

 Dacă sunteți într-o relație cu o persoană care își descarcă furia supra dvs., s-ar putea să vă aflați într-o relație abuzivă. Abuzul pe care îl trăiți poate fi verbal, fizic sau emoțional.  Nu este acceptabil nici un abuz.Nu este niciodată bine să justificați un comportament abuziv, chiar dacă el vine din partea unei persoane care suferă de o tulburare psihică.

Există  tratament pentru tulburarea bipolară. Acesta constă în medicație și psihoterapie.

 O comunicare deschisă și onestă este crucială pentru menținerea unei relații cu o persoană cu tulburare bipolară.Realaționarea nu va fi ușoară, dar, dacă cealaltă persoană este dispusă să facă eforturi pentru a gestiona tulburarea și mânia lor, puteți avea o relație bună.

Dacă suferiți de tulburare bipolară, sau sunteți într-o relație cu o persoană care are acest diagnostic, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi suport și îndrumare în gestionarea acestei situații.