Psiholog Iasi, Factori de risc in violenta domestica

 

Psiholog Iasi, Factori de risc in violenta domestica

 

Factorii de risc asociați potențialelor victime și potențialilor abuzatori sunt similari. Aceasta se datorează faptului că, fără ajutor, multe victime devin abuzatori sau sunt redevin victime mai târziu în viață.

Factorii de risc legați de violența în familie includ:

Stima de sine scăzută: pare să existe o legătură între stima de sine scăzută și riscul de a fi atât o victimă cât și un abuzator, în cazurile de violență în familie. Victimele cred adesea că nimeni nu le vrea sau că nu merită să fie iubite. Prin urmare, este mai probabil să încerce să suporte abuzul în speranța că abuzatorul se va schimba. Abuzătorii, pe de altă parte, încearcă adesea să-și mascheze respectul scăzut de sine degradându-i pe ceilalți.

Dorința de putere sau de control: violența în familie apare adesea în relațiile în care o persoană manifesta dorința de a controla cealalta persoana. Abuzatorul poate încerca să controleze viața socială, călătoriile și banii victimei.

Nivel scazut de educatie: Persoanele care au un nivel scazut de instruire se luptă adesea cu probleme de stimă de sine. Abuzatorii manifestă adesea un comportament agresiv ca o modalitate de supracompensare a ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă personală. Pe de altă parte, victimele s-ar putea simți prinse intr-o relatie abuziva, deoarece cred că nu sunt în măsură să asigure traiul copiilor lor. Prin urmare, pot rămâne într-o relație abuzivă ca mijloc de sprijin financiar.

Istoric anterior de victimă a abuzului: din păcate, fără intervenție, ciclul abuzului este adesea dificil de intrerupt. Victimele violenței domestice tind adesea să redevina victime sau să devină ei înșiși abuzatori. Victimele violenței domestice cred adesea că „merită” abuzul. Victimele care devin abuzatori, pe de altă parte, simt furie și frustrare legate de experiența de victimă.

Credințe culturale / puncte de vedere tradiționale: Poate părea ciudat să crezi că cultura sau tradițiile susțin riscul violenței domestice, dar multe culturi au credințe înrădăcinate cum că bărbații sunt superiori femeilor. În unele cazuri, acești bărbați pot recurge la violența în familie pentru a obține controlul asupra soției / copiilor lor. Tradițiile culturale nu încalcă legile destinate protejării victimelor.

Boli mintale: Așa cum am menționat mai sus, rolul bolilor mintale în ciclul violenței domestice este predominant. Persoanele care au fost diagnosticate cu o boală mintală, cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia, pot intampina dificultati în a-si controla furia. Aceste persoane pot deveni agresori in special in situatia in care nu urmeaza un tratament medicamentos. Persoanele care suferă de depresie sau de alte tulburări de dispoziție sunt de obicei victime.

Abuz de substanțe: Persoanele care abuzează de droguri sau alcool pot devein victime ale unei persoane abuzive. Nevoia de acceptare a unei victime sau nevoia de bani pentru a-și procura drogul, poate conduce la acceptarea abuzului.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.