Psiholog Iasi, Ce este epuizarea emoțională?

 

 

 

Psiholog Iasi, Ce este epuizarea emoțională?

 Adesea credem că epuizarea emoțională apare brusc, fără avertisment. Cu toate acestea, corpul nostru ne dă semne timpurii în legătură cu faptul că ne suprasolicităm.

Epuizarea emoțională este un termen larg pe care îl folosim pentru a descrie efectele stresului cronic. Semnele și simptomele pot varia de la o persoană la alta și, de obicei, apar pe o perioadă lungă de timp. Ea ne poate afecta fizic, emoțional sau comportamental.

Epuizarea emoțională poate debuta insidios și poate fi dificil de conștientizat la timp . Din fericire, există indicii care ne pot sugera că suferim de epuizare emoțională.

 

Care sunt cauzele epuizării emoționale?

Factorii declanșatori sunt unici pentru fiecare individ . O circumstanță pe care cineva ar putea să o considere stresantă ar putea fi o situație perfect gestionabilă pentru altcineva. În mod obișnuit, epuizarea emoțională are loc după o lungă perioadă de stres constant.

 

Cine este în pericol de a suferi de epuizare emoțională?

Oricine poate fi afectat de această tulburare, în orice moment al vieții. Cu toate acestea, unii indivizi sunt mai predispuși în a suferi de epuizare.

Persoanele care lucrează  într-un mediu stresant

 Asistentele, de exemplu, raportează niveluri ridicate de epuizare. Cu toate acestea, chiar dacă munca dvs. nu vă pune în situații limită, puteți fi în pericol. Oricine are o lipsă de control la locul de muncă, are un echilibru sărac între muncă și viața personală,  sau lucrează pentru o carieră care nu se aliniază la valorile personale, poate fi afectat.

Așteptări ridicate în legătură cu performanțele proprii

În timp ce influențele exterioare pot cauza epuizarea emoțională, modul în care ne percepem pe noi și lumea din jurul nostru, poate contribui la aceste sentimente. "Perfecționiștii" sau "Tipul A", persoanele care se străduiesc în mod constant să depășească așteptările, se confruntă frecvent cu această afecțiune.

Persoanele care își neglijează sănătatea

Persoanele care nu mănâncă bine, nu dorm bine sau nu acordă prioritate sănătății fizice și mentale, pot avea mai multe șanse de a experimenta episoade de epuizare. Persoanele care consumă alcool, tutun și chiar alimente pentru a face față stresului, sunt la fel de expuse riscului.

Persoanele singuratice

Persoanele care nu au o relație strânsă cu familia sau prietenii, sau  petrec mult timp singuri, au mai multe șanse de a suferi de epuizare. Acest aspect poate fi periculos atunci când cineva a ajuns într-o stare de deznădejde și este copleșit, deoarece simte că nu are la cine să apeleze pentru ajutor.

 

Care sunt semnele și simptomele epuizării emoționale?

Dificultăți de a dormi sau de a rămâne treaz

Persoanele care suferă de epuizare declară adesea că sunt obosite din punct de vedere fizic și emoțional, și resimt un sentiment de groază sau discomfort, la gândul viitoarelor obligații. A nu dormi noaptea contribuie la oboseala sporită in timpul zilei, ceea ce conduce la apariția unui ciclu dificil de întrerupt.

Lentoare cognitivă

Lentoarea cognitivă este  raportată frecvent în rândul persoanelor care suferă de această afecțiune. Ea include dificultăți de concentrare, confuzie și uitare. Poate fi atât de severă, încât memoria să fie afectată.

Schimbări de personalitate

 Episoadele neobișnuite de furie sau iritabilitate sunt adesea legate de epuizare. Este important să sesizăm chiar și micile schimbări în gândire, cum ar fi creșterea cinismului sau pesimismul. Dacă dialogul dvs. intern a început să treacă de la gânduri pozitive , la nemulțumiri și critici, este important să evaluați nivelul actual al stresului.

Anxietate și depresie

Din păcate, epuizarea emoțională poate avea un impact serios asupra sănătății mintale. Anxietatea și depresia sunt adesea asociate cu această afecțiune. În primele etape, efectele anxietății și ale depresiei pot fi ușoare, manifestându-se ca o lipsă de motivație sau o neliniște generală.

În cazul epuizării extreme, nu este neobișnuit ca anxietatea sau depresia să fie atât de debilitante încât sarcinile simple de zi cu zi, cum ar fi autoîngrijirea, devin aproape imposibile. S-ar putea să vă simțiți fără speranță, ca și cum ați pierde contactul cu realitatea. În această situație, trebuie să căutați  ajutor medical urgent, mai ales dacă aveți gânduri de a vă răni pe voi sau pe ceilalți.

Sunteti in cautarea unui psiholog bun din Iasi? Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă vă confruntați cu epuizarea emoțională, apelați la un psiholog bun. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi,  vă oferă sprijin și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.