Psiholog Iasi, Empatia si autismul

 

Psiholog Iasi, Empatia si autismul

 

Empatia nu este singura dificultate de care persoanele care sufera de cu autism se lovesc. Ei intampina de asemena dificultati in a comunica cu ceilalți.

Cei cu autism tind, de asemenea, să fie blocați în anumite cadre ale minții și comportamente repetitive. În cazuri extreme, ei vor fi dependenti de rutină deoarece schimbarea le provoaca frica.

 Persoanele cu autism nu vor reacționa toate în același mod. Unele au nevoie de îngrijire constantă, în timp ce altele funcționează bine, încât diagnosticul nu este evident.

 

Credințe comune despre autism și empatie

Teoria predominantă despre cei cu autism și capacitatea lor de empatie este aceea că acestia sunt incapabili de empatine din cauza unei diferențe în compoziția chimică a creierului lor.

S-ar putea să râdă când cineva este rănit sau s-ar putea să nu pară că simt aceeași bucurie pe care o simte altcineva. Dar această lipsă de răspuns emoțional înseamnă că persoana cu autism nu simte empatie sau, mai degrabă, că nu este capabilă să o exprime în felul în care ceilalți dintre noi putem?

 

Empatia este un comportament învățat?

Unii specialisti considera ca empatia este un răspuns emoțional învățat. Invatam empatia prin intermediul socializarii.

Cei care au o forma severa de autism nu pot prelua aceste lectii ale societății. Cu toate acestea, unele persoane cu forme mai ușoare ale autismului pot dezvolta empatie în timp, fiind în preajma oamenilor și văzând cum se comportă.

O persoană psihopată nu va putea rezona cu suferința altcuiva. O persoana autista, în schimb, poate rezona cu suferință, dar nu poate transmite că a inteles-o. Aparenta lipsă de empatie pe care o au persoanele autiste ar putea fi, prin urmare, datorata dificultăților lor marcate in ceea ce priveste comunicarea verbală și non-verbală.

Acest aspect poate fi supărător pentru persoana care sufera de autism. Pentru că nu sunt capabili să reacționeze la suferința celorlalți,  desi empatia lor este, de fapt, la fel de profundă, oamenii care nu sunt familiarizați cu autismul ar putea crede că aceste persoane sunt insensibile.

Din cauza tendinței unor persoane mai puțin informate de a respinge persoanele cu autism, acestea din urma pot cădea cu ușurință în stări de depresie. Se vor simti izolate de restul lumii, deoarece nu sunt capabile să-și exprime cu usurinta emoțiile.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.