Psiholog Iasi, Depresia postpartum
Nasterea unui copil este adesea un eveniment deosebit, atât pentru mame, cât și pentru familiile lor. Cu toate acestea, perioada care urmeaza nasterii poate fi stresanta pentru proaspăta mamă. Nașterea este considerată un factor de stres emoțional și fizic major în viața unei mamici.
Majoritatea femeilor resimt schimbări în dispozitia lor la scurt timp după naștere. Aceste schimbări sunt normale. O stare de tristete apare de obicei în primele trei zile după naștere și poate dura pana la două săptămâni. Unele dintre aceste modificări sunt exacerbate și prelungite la unele femei, mai mult decât era de așteptat. Mai mulți factori pot contribui la aceste schimbări exacerbate.
Definirea depresiei postpartum
Depresia postpartum este o formă severă, intensă și de lungă durată de depresie, care apare după nașterea unui copil. Este o afecțiune frecvent întâlnită în perioada postpartum. 1 din 8 femei se confruntă cu depresie în primele șase luni de la naștere. Depresia postpartum a devenit o problemă globală de sănătate mintală, care afectează milioane de femei anual. Studiile au arătat că aproximativ 65% dintre proaspetele mamici din Asia se confruntă cu depresia postpartum.
Femeile cu depresie postpartum prezintă de obicei anxietate intensă, tristețe, ceea ce le face să intampine probleme in funcționarea normală. Aceste stari emotionale neplacute durează de obicei mai mult de doua saptamani dupa nastere.
Depresia postpartum este un amestec complex de schimbări emoționale, fizice și comportamentale experimentate de unele femei la scurt timp după naștere. Aceste fenomene au fost atribuite schimbărilor chimice, sociale și psihologice care insotesc nașterea.
Este important să rețineți că si tații pot suferi de depresie la scurt timp după ce și-au cunoscut noul copil. Prin urmare, aceasta forma de depresie nu afecteaza doar la femeile.
Factori care predispun la depresia postpartum
Nu există o cauză unică cunoscută a depresiei postpartum. Cu toate acestea, există factori fizici și emoționali care pot predispune o persoana sa sufere de depresie postpartum. Se considera că aceasta forma de depresie este cauzată în mare măsură de interacțiunea dintre factori genetici și de mediu. Factorii de risc pentru depresia postpartum sunt vârsta mamei în momentul sarcinii, antecedentele de depresie sau tulburare bipolară înainte sau în timpul sarcinii, complicații la naștere , modificări hormonale datorate sarcinii , istoric de tulburare disforică premenstruală, singurătate, lipsă de sprijin social și conflict conjugal, afecțiuni precum tulburări tiroidiene sau diabet de tip I sau II.
Care sunt simptomele depresiei postpartum?
Simptomele depresiei postpartum variaza de la persoană la persoană. Prin urmare, o monitorizare atentă a simptomelor de către noii părinți este importanta, pentru a-i ajuta să facă următorii pași către recuperare. Aceste simptome sunt similare cu cele ale depresiei, dar pot include alte simptome.
Când următoarele simptome persistă mai mult de două săptămâni după naștere, funcționarea normală este afectată, sau există gânduri de sinucidere, căutarea ajutorului este vitală. Simptomele depresiei postpartum includ:
- O dispozitie trista
- Neliniste
- Sentimente de vinovatie
- Oboseala si iritabilitate
- Plans usor si des
- Izolare de familie și prieteni
- Lipsa sperantei
- Hiper- sau hiposomnie
- Cresterea sau scaderea apetitului alimentar
- Lipsa de energie sau pierderea interesului pentru activitățile considerate anterior ca fiind plăcute
- Refuzul de a ingriji sau a alăpta copilul
- Probleme de memorie sau dificultăți în luarea deciziilor
- Neglijarea copilului sau credința că copilul este al altcuiva
Dacă credeți că vă puteți răni sau încerca să vă sinucideți, contactați 112.
Despre factorii de risc, studiile au arătat că 30% până la 35% dintre femeile cu antecedente de depresie, tulburări de dispoziție sau tulburări de anxietate sunt susceptibile de a dezvolta depresie postpartum. O persoană cu antecedente de depresie postpartum are cu 10% până la 50% mai multe șanse de a suferi de depresie la nașterile ulterioare.
De asemenea, aproximativ jumătate dintre femeile cu depresie postpartum au început să se confrunte cu simptome de depresie în timpul sarcinii. Este foarte important ca femeile însărcinate să se evalueze singure pentru a identifica simptomele depresiei suficient de devreme. Când simptomele depresiei postpartum sunt observate devreme, tratarea lor poate fi mult mai rapidă.
Tratarea depresiei postpartum
Identificarea timpurie a simptomelor depresiei postpartum este esențială pentru o recuperare rapidă, reducând semnificativ riscul pentru mamă sau copilul ei. De asemenea, evaluarea femeilor susceptibile de a dezvolta depresie postpartum în timpul sarcinii, ar putea preveni aparitia unui episod depresiv după naștere.
Depresia postpartum este gravă, iar persoanele afectate de aceasta ar trebui să primească ajutor adecvat cât mai curând posibil. Profilul simptomelor ghidează modalitatea de tratament, iar aceasta este determinată de profesionisti. Modalitățile de tratament includ medicamente, psihoterapie, sau ambele.
Complicațiile depresiei postpartum
Daca o femeie care sufera de depresie postpartum nu se trateaza, pune in pericol sanatatea ei, a copilului, si a intregii familii. Netratata, depresia postpartum ar putea afecta grav legătura dintre mama și copil, poate cauza neglijarea îngrijirii personale și a copilului. Refuzul de a alăpta, de a atinge si ingriji copilul sau credinta că copilul este al altcuiva, poate crește probabilitatea ca mama sa-si puna in pericol propriul copil. Prin urmare, mamele cu depresie postpartum severă nu ar trebui lăsate singure să își îngrijească copiii.
Femeile cu depresie postpartum tratate gresit sau netratate, pot fi un real pericol pentru ele insele și pentru familie. Depresia postpartum netratata poate evolua in psihoză. De asemenea, copiii mamelor cu depresie postpartum netratată pot dezvolta mai târziu probleme comportamentale sau emoționale, cum ar fi plânsul excesiv, dificultăți de alimentație și de somn sau întârzierea dezvoltării limbajului.
De aceea este foarte important sa apelati la un psiholog sau psihiatru, daca suspectati ca ati putea suferi de depresie postpartum.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de evaluare psihologica, psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.