Psiholog Iasi, Cum sa gestionam depresia cu elemente atipice?

 

Psiholog Iasi, Cum sa gestionam depresia cu elemente atipice?

 

Ce este depresia atipică?

Simptomele depresiei atipice sunt contrare celor clasice. În depresia tipică, pacienții își pierd apetitul, au insomnia, și trăiesc un sentiment de tristețe.

Unele simptome ale depresiei atipice sunt similare altor forme de depresie. Acestea includ:

  • Pierderea plăcerii
  • Tristeţe
  • Neliniște
  • Oboseală sau pierderea energiei
  • Sentimente de lipsă de speranță, de rușine sau vinovăție
  • Probleme de concentrare și de luare a deciziilor
  • Ideație autolitică

Depresia atipică se caracterizează prin alte simptome. Persoanele cu depresie atipică au unele sau toate următoarele simptome:

 Reactivitate în concordanță cu situația

 În timp ce o persoană cu o depresie tipică continuă să se simtă rău indiferent de ce se întâmplă, o persoană cu depresie atipică se poate simți fericită când se întâmplă ceva bun.

Sensibilitate la respingere

Persoanele cu depresie atipică tind să se simtă foarte sensibile la respingerea altora. Când aveți depresie atipică, observați orice posibilă respingere, și  vă așteptați la respingere în multe circumstanțe diferite.

Hipersomnie

Persoanele cu depresie atipică tind să doarmă mai mult decât de obicei.  Dacă dormi zece sau mai multe ore pe zi, poate fi un semn că suferi de depresie atipică.

Creșterea apetitului și creșterea în greutate

Depresia atipică implică de obicei un apetit crescut. Dacă depresia atipică durează destul de mult, rezultatul este, de obicei, o creștere în greutate de cel puțin 5 kilograme.

Prezența altor tulburări psihice

Adesea, persoanele cu depresie atipică au și alte tulburări psihice. Aceste tulburări influențează modul în care pacienții sunt afectați de depresia atipică

Tulburări anxioase

Tulburările de anxietate sunt adesea asociate cu depresia atipică. Treizeci la sută dintre persoanele cu fobie socială au depresie atipică. Treizeci la sută dintre persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă deasemeni suferă de depresie atipică. Șaizeci și patru la sută dintre persoanele cu tulburare de panică suferă și de depresie atipică.

 Tulburarea bipolara

Clinicienii remarcă adesea că persoanele cu tulburare bipolară sunt mai predispuse la depresie atipică, însă s-au făcut puține cercetări științifice pentru a stabili o prevalență exactă. Tot ceea ce se poate spune in acest moment este ca persoanele cu tulburare bipolara au simptome atipice in timpul fazei depresive, mai des decat persoanele cu depresie unipolară.

Tulburări de personalitate

Tulburările de personalitate care se caracterizează prin instabilitate emoțională, sunt adesea asociate cu depresia atipică. Aceasta se datorează parțial problemelor cu care se confruntă aceste persoane în relațiile interpersonale.

Dacă vă confruntați cu depresia, apelați la un psiholog bun din Iasi!

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.