Psiholog Iasi, Demența vasculară
Considerată a doua cea mai frecventă formă de demență, demența vasculară sau deficiența cognitivă vasculară tinde să fie subdiagnosticată. Demența vasculară ocupa zece la sută din totalul cazurilor de demență.
Ce este demența vasculară?
Deși există mai multe tipuri diferite de demență, demența vasculară are câteva simptome specifice. Demența consta intr-o pierdere generală a cogniției, afectarea capacității de planificare sau de organizare, petrurbari ale gândirii abstracte si ale memoriei. Demența vasculară se incadreaza in aceasta definiție, dar este rezultatul unor probleme medicale specifice. Simptomele demenței în demența vasculară sunt cauzate de fluxul sanguin restrâns către creier. Această restricție a fluxului sanguin poate fi cauzată de o serie de afecțiuni medicale.
Afecțiunile care provoacă demența vasculară includ boala cerebrovasculară, infecția sistemului nervos central, traume cerebrale sau tumori, deficiențe de vitamine, afecțiuni metabolice și endocrine, tulburări imunitare, scleroză multiplă, boala Parkinson și multe altele. Toate acestea pot duce la deteriorarea funcțiilor cognitive.
Deoarece simptomele demenței vasculare coincid cu simptomele altor tipuri de dementa, dementa vasculara poate fi greu de identificat și diagnosticat.
Simptomele demenței vasculare
Simptomele demenței vasculare variază, dar adesea afectează gândirea, percepția și memoria. Aceste simptome pot aparea dupa un eveniment care provoacă probleme ale fluxului sanguin cum ar fi un accident vascular cerebral major sau pot apărea mai lent, în timp.
Simptomele demenței vasculare includ:
Confuzie
Dezorientare
Probleme de vorbire sau de înțelegere a vorbirii
Probleme de atenție și concentrare
Capacitate redusă de a organizare
Abilitate redusa de a analiza situații sau de a dezvolta și comunica planuri în mod eficient
Dificultati în a lua decizii Probleme cu memoria
Neliniște și agitație
Mers nesigur
Depresia sau apatia
Pierderea vederii
Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.