Psiholog Iasi, Cum se comporta o mama toxica cu copiii ei?

 

 

Psiholog Iasi, Cum se comporta o mama toxica cu copiii ei?

 

Relația cu mama noastră sau cu persoana care reprezintă "mama" este una dintre cele mai importante din viață. Imaginea noastră de sine și viziunea noastră asupra altora și asupra lumii sunt strâns legate de această relație și, dacă este toxică, vom întâmpina obstacole serioase în viață.

Cum veți ști dacă mama dvs. a fost sau este un părinte toxic, și cum vă influențează comportamentul ei și relația dvs. cu ea ?

Caracteristicile unei mame toxice

 O mamă toxică va afișa în mod constant două sau mai multe din următoarele caracteristici, iar reacția dvs. la acestea constă în  sentimente excesive de tristețe, anxietate sau chiar depresie.

Vă critică constant

"Nimic nu este suficient de bun pentru mama". Acest pattern al ei  se manifestă  nu numai în relația cu  dvs., ci în majoritatea situațiilor din viața ei. Ea este permanent dezaprobatoare și perfecționistă, pentru că nimic nu atinge standardele ei exigente.

Este obsedată de control

 Deseori, această mamă are o personalitate puternică, chiar  înverșunată. De asemenea, ea se pronunță asupra a numeroase aspecte ale vieții dvs. și se consideră a fi expertă în aceste aspecte.

Este manipulatoare

Toate aceste trăsături comportamentale sunt în mod inerent manipulative, dar unele mame prezintă abilități alarmante în arta întunecată a manipulării negative. Ea lucrează în mod activ pentru a vă face să vă simțiți vinovați sau responsabili pentru comportamentul dvs., adesea când nu poate să-și atingă obiectivele.

Este foarte directă

Această mamă va face în mod constant comentarii sau glume negative despre tine în fața familiei și a prietenilor tăi, fără a ține seama de felul în care cuvintele ei te pot afecta.

Invalidează emoțiile negative sau le interzice

 Exprimarea dezacordului față de ea nu este permisă, sau este pedepsită sever. Chiar puteți fi criticat pentru că vă simțiți rău, indiferent de motiv.

Are un comportament pasiv-agresiv

Agresivitatea pasivă poate fi definită ca "... agresivitate non-verbală care se manifestă printr-un comportament negativ". Această mamă nu își va exprima în mod direct mânia sau resentimentele. Mama toxică nu răspunde bine la confruntare și tinde să evite intimitatea emoțională cu orice preț.

Nu vă respectă limitele personale

 Unele  manifestări ale acestei trăsături ar putea include citirea corespondenței dvs. personale fără permisiune, contactarea prietenilor sau șefului dvs. pentru a  discuta despre dvs. în mod necorespunzător, etc.. O mamă ca aceasta, care ignoră nevoile dvs. de intimitate, este o mamă cu probleme de atașament și lipsă de respect.

Ești cel mai bun prieten al ei și cel mai apropiat confident

 Aceasta nu este întotdeauna o caracteristică a mamei toxice, deoarece există relații apropiate funcționale între părinți și copii. Cu toate acestea, dacă ea afișează, de asemenea, trăsături de control, manipulare, și o atitudine pasiv-agresivă, atunci prietenia ei poate fi o povară uriașă pentru dumneavoastră. Unele mame toxice nu încurajează reciprocitatea, și insistă să vă concentrați exclusiv asupra sentimentelor lor. Aceasta este o trăsătură narcisistă.

Dacă vă regăsiți în acestă situație, apelați la un psiholog bun.

 

Apelati la un psiholog bun din Iasi !

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.