Psiholog Iasi, Cum sa nu luam in nume personal actiunile celorlalti?

 

Psiholog Iasi, Cum sa nu luam in nume personal actiunile celorlalti?

 

A lua lucrurile în nume personal este un obicei foarte dăunător, care ne poate afecta semnificativ relațiile. De ce luăm lucrurile în nume personal și ce înseamnă asta? Când luăm lucrurile personal, înseamnă că interpretăm greșit gândurile și acțiunile cuiva, și credem că acestea au legătura cu noi. Oamenii care se angajează în acest tip de gândire suferă de multe ori de stimă de sine scăzută și întâmpină probleme în  a se iubi, de aceea, ei cred cu ușurință că alții încearcă în mod activ să-i înlăture.

Pentru a opri acest comportament, trebuie să abordăm atât obiceiul, cât și cauza care stă la baza acestuia: stima de sine scăzută. Iată ce trebuie să faceți pentru a aborda ambele aspecte:

Pasul 1. Conștientizați că obiectivul celor din jur nu este de a vă face rău

Cu siguranță ai întâlnit foarte puțini oameni care au decis să-și folosească timpul pentru a te face să te simți groaznic. Dintre toate motivele care stau la baza acțiunilor celorlalți, este puțin probabil ca comportamentele lor să aibă ca scop lezarea ta. Realizează că oamenii au multe motive care determină acțiunile lor, și acestea nu au nimic de a face cu tine.  

Pasul 2. Renunțați să aveți așteptări de la ceilalți

De cele mai multe ori, suntem dezamăgiți de anturaj deoarece avem așteptări mari de la cei din jur. Reflectați la ultima dată când ați luat un comportament al anturajului în nume personal. De ce s-a întâmplat? Dacă vă gândiți destul de mult, probabil că veți ajunge la concluzia că ați fost deranjat de faptul că persoana respectivă v-a înșelat așteptările. Realitatea este că ceilalți nu se gândesc la îndeplinirea așteptărilor dvs. pe tot parcursul zilei. Ei se preocupă de propriile lor vieți .

Pasul 3. Analizați-vă atunci când vă simțiți amenințați sau răniți

Gândește-te la tine ca la doi oameni diferiți. O parte din tine ia lucrurile personal, iar alta parte a ta este un arbitru, care asteapta pe margine să semnalizeze cand interpretezi gresit actiunile cuiva. Data viitoare când te vei simți amenințat sau rănit de cineva, apelează la  arbitrul din mintea ta Întreabă-te, au făcut ceva să mă rănească în mod intenționat? Dacă nu, întrebă-te de ce te simți atât de afectat de acțiunile lor. Ce au făcut ei pentru a te face să te simțiți astfel?

Apoi, începeți să vă uitați la acțiunile lor prin lentilele unei persoane din afară. Luați în considerare posibilitatea ca acțiunile persoanei să nu aibă nimic de-a face cu voi. După ce începeți să evaluați acțiunile altor persoane ca fiind cauzate de factori care aparține exclusiv vieții acestora, veți putea  conștientiza gândirea dumneavoastră disfuncțională, care apare atunci când luați lucrurile personal.

Pasul 4. Conștientizați sentimentul de nesiguranța care vă cuprinde în timpul acestor întâlniri

Deși incertitudinile pe care le simțiți pot părea generalizate, există, de obicei, domenii specifice în care luați personal comportamentul celorlalți. Încercați să vă analizați. De ce apare acest pattern de gândire în special în anumite momente?

Pasul 5. Începeți să lucrați pe încrederea și  stima dvs.de sine

Este vital să faceți acest pas dacă vreți să nu mai luați lucrurile personal. Fără încredere și o stima de sine ridicată, este ușor să cedezi gândirii negative, care te face să te simți inferior celor din jurul tău.

Apelati la un psiholog bun din Iasi !

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru , Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în realizarea schimbărilor dorite.