Psiholog Iasi, Cum sa luptam cu starea de ingrijorare?

 

Psiholog Iasi, Cum sa luptam cu starea de ingrijorare?

 

Mulți dintre noi ne întreabăm adesea cum ar fi să trăim fără griji. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc zi de zi cu îngrijorările patologice . Luând în considerare ritmul alert de viață din ziua de azi  și multiduninea factorilor stresori cu care ne confruntăm, nu este de mirare că mulți oameni iau medicamente anti-anxietate și încă suferă de îngrijorarea obsesivă.

Deși un anumit nivel de îngrijorare este normal, îngrijorarea patologică poate fi problematică. Studiile au arătat că îngrijorarea patologică este una dintre cauzele principale ale tulburării de anxietate generalizată. Pentru a aborda în mod eficient anxietatea, trebuie să înveți cum să trăiești fără griji.

A trăi fără griji este în mare măsură o chestiune de schimbare a mentalității. Trebuie să vă controlați gândurile și emoțiile și să faceți ceea ce puteți pentru a vă pregăti pentru evenimentele inevitabile. Apoi, vă puteți concentra eforturile pe a trăi în prezent, având grijă de tine și trăind o viață fără griji.

1.Acceptați că a vă îngrijora vă face rău

Primul pas în demersul de schimbare este să acceptați că îngrijorarea nu vă este benefică. Unele persoane consideră  în mod greșit  că îngrijorarea le face bine. Ei simt că îngrijorarea îi face mai productivi, mai pregătiți și arată că le pasă de situații și de oameni.

De fapt, îngrijorarea obsesivă este nocivă pentru dvs., pentru cei din jurul dvs., și chiar pentru sănătatea dvs. A vă îngrijora in mod excesiv, vă poate împiedica să vă trăiți viața , vă blochează, și vă afectează relațiile cu cei apropiați. De asemenea,  sănătatea fizică poate fi semnificativ afectată de îngrijorare. Îngrijorarea este stresantă și poate provoca anumite afecțiuni, inclusiv creșterea în greutate și hipertensiunea arterială.

2.Conștientizați  de unde provine îngrijorarea

Următorul pas în a trăi o viață fără griji este să recunoașteți de unde provine îngrijorarea. Pentru mulți dintre noi acest pattern de îngrijorare excesivă rezultă din traumele trecute. Când indentificați  trauma ca sursă a îngrijorării dvs., puteți să vă confruntați cu trecutul și puteți  decide să-l lăsați în urmă. Când nu veți mai trăi în trecut , veți descoperi că acest pattern de a vă îngrijora excesiv se va diminua, și în final va dispărea.

3.Fiți atenți la gânduri

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi fără griji este să fiți atenți la gândurile voastre. S-a crezut că îngrijorarea patologică este legată de activitatea cognitivă imaginară sau, în esență, de anticipare .Cu toate acestea, studii recente au arătat că atunci când vine vorba de tulburarea de anxietate generalizată, îngrijorarea patologică se bazează mai mult pe gânduri decât pe imaginație. Gândirea  obsesivă  provoacă anxietate. Fiind conștienți de gândurile voastre și, depunând eforturi de a ignora gândurile nerezonabile, puteți elimina îngrijorarea din viața voastră.

 4.Conștientizați  ceea ce nu puteți controla

Pentru a trăi fără griji, trebuie să indentificați aspectele  pe care nu le puteți controla și să le acceptați. Este important să acceptați că anumite aspecte nu depind de dvs. Nu puteți controla totul . Renunțați să încercați să controlați toate aspectele vieții dumneavoastră, astfel starea de anxietate se va diminua. Indentificați aspectele pe care le puteți schimba, și acceptați ceea ce nu ține de dumneavoastră să schimbați.

5.Trăiți în prezent

Când vă îngrijorați în permanență, trăiți mereu într-un viitor îngrozitor. Acest lucru vă poate împiedica să vă bucurați cu adevărat de viață. În loc să vă gândiți tot timpul la viitor, încercați să vă schimbați mentalitatea pentru a vă concentra asupra prezentului.Când trăiți în prezent, puteți lua măsuri pentru a face ceea ce puteți pentru a preveni problemele viitoare, dar nu vă veți concentra pe ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Acceptați  viitorul ca fiind incontrolabil, și concentrați-vă eforturile în a face ceea ce trebuie în prezent.

6.Fiți optimist și aveți încredere că problemele se vor rezolva

Gândirea pozitivă și teama nu pot exista împreună. Când ai încredere că lucrurile se vor schimba cum ar trebui, frica dispare. Având credința că lucrurile vor funcționa  însemna să aveți încredere că universul favorizează binele.Unii oameni găsesc un mare confort în a avea credință într-o putere mai mare, Dumnezeu,sau altă ființă supremă. Persoanele care cred in existența Divinității au o gândire mai optimistă, și sunt mai puțin anxioase.

7.Fiți pregatit

Una dintre cele mai bune modalități de a trăi fără griji este să fiți pregătit. Când un eveniment  viitor  vă îngrijorează, pregătiți-vă pentru acea situație sau eveniment, apoi așteptați.Încercați să asteptați într-o manieră relaxată, luând în considerare că nu puteți anticipa viitorul, iar rezultatele nu depind exclusiv de dumneavoastră.

8.Faceți liste de verificare

Ca să fiți pregătiți, listele de verificare vă pot ajuta să vă eliminați îngrijorarea, luând măsuri. Când faceți liste de verificare pe parcursul pregătirilor, vă asigurați că nu uitați niciun detaliu important.Efectuarea listelor de verificare este, de asemenea, bună, deoarece vă oferă o imagine a ceea ce ați făcut pentru a vă pregăti. Când  lista de verificare va fi completă, vă veți relaxa știind că ați făcut tot ce ține de dumneavoastră.

9.Nu vă ocupați de sarcinile finalizate

Odată ce toate sarcinile de pe listele dvs. de verificare sunt complete și pregătirile au fost făcute, este timpul să vă direcționați atenția către altă activitate. Când insistați să vă gândiți la aspecte pe care le-ați făcut deja, nu vă veți mai putea concentra asupra a ceea ce trebuie îndeplinit în continuare. Grijile apar atunci când insistăm sa ne gândim la sarcini deja rezolvate, sau la aspecte care nu țin de sfera noastră de control.

10.Nu vă faceți griji cu privire la ceea ce gândesc ceilalți

Unul dintre aspectele principale care generează  îngrijorare  este ceea ce cred alții. Este foarte important să vă debarasați de acest pattern. Aveți încredere în dumneavoastră, și încercați mereu să fiți un om bun înțelegând în același timp, că niciodată nu veți mulțumi pe toată lumea. A vă preocupa de părerea celor din jur este un factor major de stres, iar încercarea de a satisface mereu nevoile tuturor este un obiectiv nerealist, care generează anxietate.

11.Evitați să analizați excesiv

Amintiți-vă că gândurile obsesive sunt principala sursă de îngrijorare patologică. Atunci când analizați situațiile într-un mod exagerat, determinați apariția gândurilor obsesive și a stării de îngrijorare. Cu cât te gândești mai mult la ceva, cu atât mai mult îți vei face griji.

12.Aveți răbdare

Se spune că răbdarea este o virtute, dar nu toată lumea are răbdare. Lipsa răbdării determină îngrijorarea. Capacitatea de a fi răbdător se dobândește în timp, prin exercițiu și voință.

13.Bucurați-vă de lucrurile mărunte din prezent.

 Încercați sa va angajați în activități placute, pe care să le savurați în prezent. Exersați tehnici de mindfulness, care vă vor învăța sa fiți în contact cu prezentul, și vă vor ajuta să reduceți starea de anxietate.

14.Concentrați-vă pe ceea ce aveți

Din nou, concentrându-vă asupra a ceea ce aveți benefic în viața dumneavoastră vă ajută să mențineți contactul cu prezentul. Gândiți-vă la ce aveți,la aspectele pozitive din viața voastră ori de câte ori vă simțiți îngrijorați.

15.Fiți recunoscători

A fi recunoscător vă poate ajuta să eliminați grijile. Astfel, mintea și emoțiile  dumneavoastră se vor focusa asupra aspectelor pozitive din viața dumneavoastră. O modalitate bună de a pune acest lucru în practică este să păstrați o evidență a ceea ce vă face fericit în prezent.Puteți face un jurnal zilnic al evenimentelor pozitive.

16.Simplificați-vă viața

Eliminați factorii stresori din viața dumneavoastră în măsura în care acest lucru este posibil. De exemplu, renunțați la relațiile toxice din viața dumneavoastră, la persoanele care vă încarcă negativ, incercați să ignorați persoanele negativiste de care nu vă puteți debarasa, de exemplu, de la locul de muncă. Înconjurați-vă de oameni veseli, pozitivi.

17.Aveți grijă de dumneavoastră

Când vă simțiți îngrijorat, asigurați-vă că aveți grijă de voi înșivă. Meditația vă poate ajuta să vă reorientați mintea și să vă opriți îngrijorarea. Poți să meditezi cu ușurință doar câteva minute ori de câte ori simți că starea de îngrijorare reapare.Auto-îngrijirea este de asemenea importantă. Asigurați-vă că mâncați bine, că vă odihniți și că vă faceți  timp să aveți grijă de dumneavoastră. Adesea, ne facem griji pentru alții, dar ne ignorăm propriile nevoi.

  1. Apelați Ia un terapeut

Dacă încercați aceste metode și continuați să prezentați o anxietate severă și o îngrijorare excesivă, este posibil să trebuiască să căutați ajutorul unui terapeut. Un terapeut vă poate ajuta să identificați cauzele îngrijorării și anxietății, și să învățați metode suplimentare pentru a face față stresului. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iași, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în acest sens.