Psiholog Iasi, Ce sunt gandurile obsesive?

 

Psiholog Iasi, Ce sunt gandurile obsesive?

 

Cei care se luptă zilnic cu  tulburarea obsesiv-compulsivă înțeleg efectele invalidante ale gândurilor intruzive. Fluxul neîntrerupt al posibilelor rezultate catastrofale, asociate cu acest sentiment de vinovăție, este obositor. Aceste gânduri cauzează anxietate și influențează în mod direct stima de sine.

Deși gândurile intruzive te fac să te simți ingrădit, inchis, poți să te eliberezi! Acceptând aceste gânduri sau imagini, așa cum sunt ele, vei recâștiga increderea în tine și, în cele din urmă, vei prelua controlul asupra vieții tale.

Ce sunt gândurile intruzive?

Pentru a ieși învingător într-o provocare, trebuie mai întâi să o identificați. Gândurile intruzive sunt imagini sau gânduri nedorite.  Gandurile intruzive pot implica o varietate de probleme . De exemplu, dacă aveți teama de a vă contamina accidental familia în timp ce gătiți o masă, creierul dvs. vă poate convinge că tot ceea ce ați gătit este sufocat de bacterii, iar familia dumneavoastră se va îmbolnăvi, sau chiar va muri, din pricina neatenției. Din păcate, gândurile intruzive nu se opresc după sperietura inițială. Ele pot continua ore, zile, sau chiar luni. Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă se confruntă cu o vinovăție nejustificată în legătură cu o acțiune.

Dr. Debra Kissen; Director clinic al Tratamentului de Lumină asupra Anxietății din Chicago, consideră frica ca fiind baza gândurilor intruzive. Ea explică: "Undeva, în interiorul unei obsesii se regăsește partea inversă a unei valori de bază. Dacă TOC vă tulbură cu imagini și gânduri despre ofensarea lui Dumnezeu, atunci religia trebuie să fie importantă pentru dvs. Dacă TOC revizuiește toate modurile în care familia ar putea fi rănită, atunci familia ta este una dintre prioritățile tale principale. "

Când analizați pentru prima oară sensul * din spatele * gândul dvs., veți începe să înțelegeți ceea ce creierul vostru încearcă să vă spună. Gândiți-vă la gândurile intruzive ca la un cod complicat pe care trebuie să-l deblocați. Odată ce înțelegeți cauza gândului oribil, veți începe să vă gândiți la voi într-o lumină pozitivă. Nu le veți permite să vă definească.

Identificați factorii declanșatori ai gândurilor dvs.

Este imperativ să deveniți conștienți de experiența gândurilor intruzive. Aceasta include mediul dvs., activitatea dvs. și chiar cine se află în jurl dvs. Adesea, persoanele cu TOC sunt atât de consumate de gândurile intruzive, încât sunt orbi la ceea ce îi înconjoară. Identificați eventualii stresori posibili. Aveți un termen limită la lucru? Ați experimentat recent o schimbare majoră?  După ce identificați ceea ce vă deranjează cu adevărat, gândurile dvs.se vor rări treptat.

Cu toate acestea, identificarea anxietății dvs. este doar pasul inițial. Mai sunt pași de urmat. Puteți căuta aspectele pozitive din viața dumneavoastră? Te poți îndepărta de mediul stresant? După ce ați făcut primul pas, veți începe să vă simțiți mai puternici. Acest lucru vă va permite să vă organizați gândurile și  veți începe să vă simțiți mai puțin vinovați sau presați. Scrieți tot ceea ce experimentați în timp ce sunteți copleșiți de gândurile intruzive; chiar și mici detalii, cum ar fi mirosurile sau alimentele pe care le-ați mâncat. Acest exercițiu vă va distrage atenția de la gândurile obsesive,și vă va determina să vă concentrați asupra altor stimuli.

Practica recunoștință prin afirmații zilnice

Una din componentele cheie în lupta cu gândurile intruzive este intărirea încrederii în sine. Adesea, mintea noastră ne spune ce persoană lipsită de calități suntem ,din cauza a ceea ce am făcut, sau a ceea ce am gândit. Este o capcană  autodistructivă. Depășiți această capcană prin evidențierea aspectelor dvs. pozitive în fiecare zi. Scrieți despre punctele dvs. forte, trăsăturile personale pozitive, etica muncii tale și chiar și frumusețea ta fizică. Îmbrățișează tot ceea ce te face invincibil. În curând, veți începe să credeți în indispensabilitatea voastră. Veți avea încrederea să spuneți acelor gânduri: "Știu cine sunt eu și știu de ce sunt capabil". Adresați-vă următoarele întrebări:

Ce mă face deosebit?

Dacă mi-aș putea deschide propria afacere folosind talentele mele, care ar fi aceasta?

Ce mă face puternic?

Este benefic să notezi experiențele pozitive zilnice. Acest exercițiu este similar cu jurnalul de recunoștință tradițional. Îți programează creierul să gândească pozitiv și să caute acele momente bune pe tot parcursul zilei.

Construiți o toleranță pentru temerile dvs.

Acest sfat este probabil cel mai greu, dar fără îndoială, cel mai important pentru a obține controlul final. Persoanele care aleg să solicite asistență profesională pentru gândurile lor intruzive participă la o serie de tratamente cognitive numite "terapie de expunere". Această formă de terapie expune persoana la temerile ei, proiectate de un profesionist. Aceste exerciții sunt concepute pentru a construi toleranța mentală a clientului față de fricile lui. Scopul  este confruntarea cu acea frică . Adesea, terapeuții vor lucra cu individul pentru a-l ajuta să vadă lipsa de sens din spatele gândurilor lor.

Apelați la un psiholog bun din Iasi!

Uneori poate fi dificil să gestionați această problemă singur. De aceea, este indicat să apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în acest sens.