Psiholog Iasi, Cum sa luptam cu autocritica?

 

 

 

Psiholog Iasi, Cum sa luptam cu autocritica?

Glasul îngrozitor din interiorul nostru vine adesea să ne spună că nu suntem destul de buni. Unii oameni au obiceiul de a se autopedepsi atunci când nu își îndeplinesc așteptările.

Pentru unele persoane, criticul interior este un prieten. Îi împinge să devină mai buni, și le oferă memento-uri blânde, pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele. Pentru alții însă, criticul interior este un dușman. Este atât de critic, încât persoanei respective îi scade stima de sine.

În acest articol vom descoperi modalități de a reduce criticul tău interior la tăcere. Iată pașii pe care trebuie să îi faceți în acest sens:

Conștientizați gândurile voastre:

 Pentru a crea o schimbare în felul în care gândiți cu privire la voi înșivă atunci când greșiți, trebuie să deveniți conștienți de aceste tipuri de gânduri, și de modul în care ele vă afectează.

Opriți-vă când observați acest pattern de gândire:

Acum, că sunteți conștienți de modelele negative ale gândirii dvs., puteți opri aceste gânduri. Atunci când un gând negativ apare, provocați-l. Spuneți-vă că ceea ce gândiți nu este acceptabil, și că acest tip de discuție nu va mai fi tolerat.

Acest lucru nu va fi ușor la început, și puteți întțmpina probleme în  încercarea de a împiedica aceste gânduri intruzive să intre în mintea voastră. Pentru cei care întâmpină această problemă, cea mai bună soluție este să tratați criticul interior ca și cum ar fi o altă persoană. Ați accepta să fiți tratați așa de către un prieten, un membru al familiei sau un străin?

Înlocuiți discuția negativă cu gânduri pozitive

Odată ce ați reușit să izolați și să eliminați criticul interior, trebuie să  înlocuiti viziunea pesimista cu gânduri pozitive.

Practicați și repetați

Cel mai important aspect pe care trebuie să vi-l amintiți despre lupta impotriva criticului dvs. interior este că acesta este un proces, la fel ca orice alt tip de schimbare comportamentală. Nu va fi ușor la început, și veți reveni cu ușurință la obiceiurile vechi, dar odată ce veți începe să creeați această schimbare pozitivă în viața voastră, criticul interior  va dispărea, și va fi înlocuit de o gândire pozitivă.

 

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă întâmpinați dificultăți în acest demers, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, va stă la dispoziție, pentru a vă oferi sprijin și îndrumare în demersul schimbării dumneavoastră.