Psiholog Iasi, Cum sa gestionam anxietatea?

 

Psiholog Iasi, Cum sa gestionam anxietatea? 

 

Tratarea anxietății este posibila. Indiferent dacă treceți printr-o perioadă scurtă de stres și îngrijorare intensă sau dacă sunteți diagnosticat cu o tulburare de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, există modalități de gestionare a simptomelor.

 

Ce este anxietatea?

Anxietatea este un sentiment de îngrijorare intensă, nervozitate sau frică. Cu toții simțim anxietate din când în când. Deși este foarte neplacuta, anxietatea are un rol adaptativ, de exemplu, sa rezolvam o sarcina dificila sau să evitam o situație periculoasă.

Din nefericire, anxietatea este o emoție care poate scapa usor de sub control. Dacă anxietatea  începe să provoace simptome fizice, cum ar fi palpitații, greață sau amețeli sau vă insoteste in permanenta, daca aveti ganduri obsesive de care nu reusiti sa scapati, este posibil sa suferiti de o tulburare de anxietate.  

 

Strategii de gestionare a anxietatii:

Este foarte important să încercați să faceți față simptomelor dvs. anxioase lucrând cu gândurile voastre. Iată câteva strategii mentale pe care le puteți folosi:

 

Planificarea

De multe ori, anxietatea vine dintr-o frică de necunoscut. Nesiguranța în ceea ce privește viitorul poate fi foarte stresanta. De aceea ar putea fi util să va stabiliti un plan pentru a gestiona grijile.

Pentru fiecare dintre problemele dvs. faceti un plan solid care constă în pașii pe care îi veți urma în cazul în care unul din scenariile dvs. negative se va intampla.

 

Acceptă-ți sentimentele

O altă strategie de a face față anxietății este acceptarea trairilor tale. Anxietatea este foarte neplacuta, dar dacă o puteți accepta, este mai ușor de gestionat. Informati-va cu privire la consecintele anxietatii. Astfel, veti intelege că efectele sale nu sunt atât de periculoase pe cât par. Meditația și psihoterapia sunt, de asemenea, instrumente utile pentru practicarea acceptării.

 

Rezervati-va un moment in fiecare zi in care sa va ganditi la scenariile anxioase

Unii oameni constată că anxietatea lor este mai ușor de gestionat atunci când isi stabilesc un moment in care sa simta ingrijorarea. Stabiliti un anumit moment in fiecare zi in care sunteti singur si acordați-vă libertatea de a va ingrijora pentru orice doriți, în orice mod doriți. Apoi, puneți-vă deoparte gândurile și continuati-va ziua in mod obisnuit.

 

Practicati meditatia

Meditația este una dintre cele mai eficiente modalități de a face față anxietății. Găsiți timp în fiecare zi pentru a medita. Meditatia va va invata să traiti alături de gândurile și sentimentele dvs., ne mai incercand  să  luptați impotriva lor.

 

Încercați să vă înțelegeți temerile

Dacă participati la sedinte de psihoterapie pentru anxietate, una dintre sarcinile pe care le veti avea va fi găsirea cauzei principale a temerilor dvs. Acesta este un pas important în procesul de vindecare pe care îl puteți începe pe cont propriu. Gânditi-vă la cele mai mari temeri ale dvs. și încercați să vedeți de unde ar putea veni. Frica dvs a aparut după o anumită situație sau eveniment? Constientizarea este un instrument puternic împotriva fricii.

 

Indentificati factorii declansatori ai anxietatii dvs

O altă tehnică utilă pentru a face față problemelor de anxietate este identificarea factorilor declanșatori. Este necesar să vă urmăriți trairile și să indentificati elemente comune ale episoadelor anxioase. S-ar putea să constatați că anxietatea dvs. crește atunci când conduceți, dimineața sau când va aflati în locuri aglomerate.

 

Mâncati sănătos

Studiile arată că o dietă săracă în alimente procesate și zahăr, și bogată în legume, poate ajuta la combaterea simptomelor anxioase. De fapt, alimentele bogate în magneziu, zinc și acizi grași omega-3 pot reduce anxietatea.

 

Practicati sportul

Exercitiile fizice ne ajuta sa dormim mai bine, sa gestionam stresul si ne stabilizeaza starea emotionala. Chiar și o cantitate relativ mică de exerciții fizice, cum ar fi o plimbare de 10 minute în fiecare zi, poate avea efecte pozitive.

 

Luați tratament medicamentos pentru anxietate

Există multe medicamente disponibile pentru a trata anxietatea. Este necesar sa urmati un tratament medicamentos daca simtomele anxioase sunt persistente si intense. Apelati la un medic psihiatru.

 

Urmati sedinte de psihoterapie

Studiile arata ca psihoterapia, alaturi de medicamente, este cea mai eficienta metoda de tratare a anxietatii.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.