Psiholog Iasi, Cum să devenim demni?

 

 

 

Psiholog Iasi, Cum să devenim demni?

 

Descoperirea adevăratului sens al demnității, și construirea unui sentiment sănătos de demnitate în noi înșine, necesită timp și răbdare. Este adesea un proces complex, dar se poate face.

Valoarea de sine: valoarea de sine relevă cât de mult ne prețuim. Este important să înțelegem ce ne face deosebiți . Valoarea de sine nu este influențată de feedback-urile pe care le primim de la ceilalți. Putem descoperi valoarea noastră de sine, căutând în mod activ ceea ce ne face să contăm, atunci când toate influențele externe dispar. O modalitate de a face acest lucru este eliminarea comportamentelor, modelelor de gândire sau a persoanelor care vă creează o stare negativă. Încearcă să faci fiecare aspect al vieții tale să se alinieze cu valorile tale ,și să apreciezi cine ești.

Stima de sine: stima de sine este foarte strâns legată de valoarea de sine. Aceasta derivă din atitudinile, sentimentele și opiniile pe care le avem despre noi înșine. Este deseori vocea internă care ne spune că "nu ești suficient de bun”.  Dacă criticul tău interior strigă: "Niciodată nu faci nimic corect!" , scrieți o listă cu toate aspectele care dovedesc că această gândire este greșită.

Iubire de sine: dragostea de sine se referă la  a te iubi la fel de mult  pe cât iubesti pe altcineva. Când cineva din viața noastră suferă , îi oferim sprijin. Cu toate acestea, atunci când noi suntem cei care suferă, negăm acest aspect.

Creșterea iubirii de sine ne obligă să ne punem pe primul loc uneori. Trebuie să acordăm prioritate bunăstării  noastre fizice, emoționale și mentale. Adesea, primul pas spre iubirea de sine presupune să ne iertăm  greșelile trecutului.

Auto-apreciere:  Ori de câte ori facem o activitate care are succes , sau când facem pur și simplu ceva care ne face să ne simțim bine, este important să ne apreciem pentru reușită.

Auto-îngrijire: Îngrijirea de sine merge mână în mână cu iubirea de sine, dar presupune a acționa. Dragostea o simțim, dar îngrijirea presupune acțiune. Avem grijă de noi  prin odihnă suficienta, hrană sănătoasă, exercitii fizice, etc..

Îngrijirea emoțională și psihică presupune a fi înțelegători cu noi înșine, prin meditație sau prin a ne acorda timp de gândire. Există nenumărate moduri de a practica îngrijirea de zi cu zi.

Încrederea în sine: Încrederea în sine nu se bazează pe convingerea că vom avea succes în tot ceea ce facem, ci pe înțelegerea faptului că, chiar dacă nu reușim, vom fi bine.

Încrederea în sine se realizează prin dezvoltarea unei atitudini "se poate face". Este nevoie de înțelegerea faptului că eșecurile sunt doar o parte a unei călătorii mai mari ,și că ele nu ne obligă  să renunțăm . Încrederea în sine este un echilibru între perfectionism și sentimentul ca nu putem controla viitorul.

Dacă doriți să urmați ședințe de dezvoltare personală, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.