Psiholog Iasi, Cum recunoastem un sociopat?
Auzim termenul de “sociopat” frecvent în massmedia. Dar câți dintre noi cunosc cu adevărat sensul termenului?
Un sociopat este o persoană care nu simte remușcare sau vină, și care nu are conștiință. Ei pot minți, trișa, manipula și fura și pur și simplu nu le pasă de consecințe. De asemenea, ei pot manipula alte persoane în beneficiul lor, deoarece nu au empatie. Sociopatia este o tulburare gravă de personalitate. Este un termen care a fost înlocuit cu tulburarea de personalitate antisocială. Numărul de sociopati este mai mare decât credem. Această tulburare de personalitate este mai frecventă la bărbați decât la femei. Aproximativ 3-5% din populația generală din America sunt sociopați. Acest număr este mult mai mare în rândul populațiilor din penitenciare.
Caracteristici și trăsături ale unui sociopat
Simptomele unui sociopat variază de la o persoană la alta. În timp ce unii ar putea avea doar câteva simptome, alții îndeplinesc toate criteriile.
Iată caracteristicile comune, semnele, trăsăturile și simptomele unui sociopat.
Lipsa de simpatie și empatie pentru alții:
Sociopatii considera dificila intelegerea sentimentelor altor oameni si sunt lipsiți de empatie. Ei nu pot să se conecteze cu ceilalți la nivel emoțional.
Mint foarte frecvent
Un sociopat minte în mod constant. Ei sunt mincinoși patologici.
Sunt incredibil de fermecători:
Chiar dacă un sociopat nu este în măsură să înțeleagă sentimentele celorlalți, el poate să imite sentimentele cu ușurință. În ciuda lipsei de sentimente, ei pot afișa o gamă largă de emoții pentru a-și înșela audiența. Sociopatii sunt foarte măgulitori și manipulativi.
Sunt extrem de secretoși:
Sociopatii sunt de obicei extrem de secretoși cu viata lor. Ei nu dezvaluie nimic despre ei insisi altora.
Manifestă un comportament sexual impulsiv:
Din cauza lipsei de empatie față de ceilalți, sociopatii sunt superficiali în relații și nu se atașează emoțional. Ei nu simt nicio remușcare sau vină și își vor împlini dorințele sexuale, în ciuda consecințelor asupra celorlalți.
Sunt foarte egoiști:
Principala motivatie a comportamentelor lor constă în satisfacerea nevoilor proprii.
Sunt manipulatori:
Ei folosesc farmecul lor și nivelul ridicat de inteligență pentru a-și atinge obiectivele. Nu simt nicio remușcare sau vină atunci când manipulează pe alții pentru a obține ceea ce doresc.
Manifestă impulsivitate marcată:
Sociopatii riscă pentru că nu iau în considerare consecințele asociate. De asemenea, ei iau decizii în grabă, ceea ce duce la comportamente nesăbuite. Nu le pasă cine va fi rănit în acest proces, atâta timp cât vor obține ceea ce vor.
Se plictisesc foarte repede:
Se plictisesc cu ușurință și necesită stimulare constantă. Sunt căutători de emoție. Aceștia schimba locurile de muncă și încearcă în permanență să întâlnească oameni noi. De asemenea, se angajează în comportamente de risc pentru a alunga plictiseala.
Se angajează în comportamente imorale:
Un sociopat este cel mai probabil să se dedice unor acte imorale, cum ar fi înșelăciunea, minciuna, furtul și actele de violență. Nu manifestă nici o remușcare pentru aceste comportamente. .
Sociopatii vor face ceva numai daca este in folosul lor. Dacă le cereți o favoare și dacă nu câștigă din ea, nu vă vor ajuta.
Imită emoțiile:
Sociopatii pot imita o serie de emotii in ciuda lipsei de sentimente autentice. De exemplu, dacă plâng, victima este adesea păcălită. Acest comportament face mai dificilă identificarea unui sociopat. Ei înțeleg complet conceptele tuturor emoțiilor, cum ar fi durerea, anxietatea, dragostea, depresia și tristețea, dar nu o simt în mod tipic în comparație cu populația generală.
Manifestă ostilitate și lipsă de respect față de ceilalți:
Ei sunt adesea ostili față de ceilalți încă din copilărie. Furtul, violența fizică și comportamentele ilegale pot fi obișnuite, deoarece aceștia nu țin seama de lege și de consecințele comportamentelor lor.
Pot să rămână calmi, chiar și în situații periculoase:
Oamenii obișnuiți tind să simtă teamă sau durere când văd imagini tulburatoare. Cu toate acestea, sociopatii nu prezinta nici o teama cu privire la pericole sau situatii periculoase.
Sunt sensibili la critică:
Sociopatii doresc aprobarea altora. Ei manifestă o toleranță redusă la critici și doresc să fie admirați în permanență.
Au un comportament calculat:
Ei își pot planifica mișcările cu grijă și deseori reușesc. Pentru ei, totul este un joc, din care trebuie să iasă câștigători. Ei se folosesc de alții pentru câștigul lor personal.
Simptomele sociopatiei la copii
Mulți psihologi și psihiatri nu sunt de acord cu privire la diagnosticul de sociopatie la copii. Cu toate acestea, dacă un copil mai mic de 15 sfidează regulile și legile sau are trăsăturile unui sociopat, este considerat ca având o tulburare de comportament. Odată ce copilul ajunge la adolescența târzie și prezintă încă semnele unui sociopat, atunci este dat diagnosticul de tulburare de personalitate antisocială. Iată simptome tipice de sociopatie la un copil:
Nu ținei cont de ceilalți
Cruzimea față de animale
Vandalism
Furturi
Nesupunerea / ignorarea regulilor
Impulsivitate
Conflicte frecvente cu autoritatea
Agresivitate
Tratamentul sociopatiei
Din nefericire, sociopatia este o tulburare de personalitate a cărei tratament este foarte dificil. Sociopatii nu au control asupra modului în care simt și gândesc. De obicei, ei ajung în scenarii periculoase sau în închisoare din cauza comportamentului lor. Un alt factor defavorabil este că mulți sociopați nu caută ajutor psihiatric din cauza negării acțiunilor și comportamentului lor.
Tratarea sociopatilor este notorie dificilă. Psihoterapia care se concentrează pe schimbarea comportamentului și construirea de abilități este utilizată pe scară largă pentru a trata tulburarea de personalitate antisocială. Datorită lipsei profunzimii emoțiilor, obiectivele psihoterapiei în lucrul cu sociopații se concentrează pe predarea comportamentelor prosociale. Metodele includ o combinație de terapie cognitiv-comportamentală și tehnici de reconstrucție a personalității. Psihoterapia este recomandată ca tratament primar pentru simptomele sociopatice.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă considerați că suferiți de aceste simptome, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în procesul de schimbare.