Psiholog Iasi, Cum putem ajuta o persoana care sufera de depresie?

 

 

Psiholog Iasi, Cum putem ajuta o persoana care sufera de depresie?

 

Cunoști pe cineva care sufera de depresie și te întrebi cum poți ajuta? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 300 de milioane de copii și adulți sufera de depresie. Simptomele depresiei variază. Cu toate acestea, atunci când o persoana apropiata sufera de depresie, este posibil să observi o schimbare a dispoziției si o scadere a nivelului de energie. Exista modalitati de a ajuta si sprijini aceste persoane.

 

Spune-i că il vei asculta

Simptomele depresiei pot include izolarea de societate. O persoană deprimată evita comunicarea. Impartaseste-i faptul că te simti ingrijorat. Nu insista cu întrebările. Arata-ti disponibilitatea de a-l asculta.  Dacă este dornic să se deschidă, adreseaza-i întrebări, pentru a-l ajuta sa comunice, si pentru a-l intelege mai bine. Arata empatie, spune-i că iti pasă, mai ales dacă nu este dispus să vorbească despre sentimentele lui, în acel moment.

 

Incurajeaza-l  sa ceara ajutorul unui specialist (psiholog si psihiatru)

Este posibil ca prietenul tău să nu realizeze că este deprimat, sau poate nu știe cum să contacteze un specialist, pentru a-și gestiona simptomele de depresie. Chiar dacă știe că poate obține ajutor, este dificil pentru el să facă primul pas. Dacă este interesat de consiliere, ajuta-l in acest sens. De asemeni, este important sa participe la un consult psihiatric, si sa urmeze tratament medicamentos, daca este necesar. Când se simte pregatit să facă primul pas catre a se adresa unui specialist, incurajeaza-l.

 

Incurajeaza-l  sa participle la sedinte de psihoterapie

Terapia oferă o perspectivă unică asupra gândurilor și sentimentelor personale. Ajuta pacientul sa gestioneze si chiar sa depaseasca depresia, folosind abordări personalizate ale problemelor. Dacă nu pare interesat de idee, încurajeaza-l măcar să o ia in considerare. Poate participa la sedinte de terapie online, sau poate lucra personal, cu un terapeut local.

O persoană deprimată are tendinta de a-si anula întâlnirea cu psihologul, dacă nu este într-o dispoziție bună. Încurajeaza-l să-și respecte programările. De asemeni, incurajeaza-l sa-si urmeze in mod constant tratamentul medicamentos.

 

Ajuta-l la indeplinirea sarcinilor zilnice

Pacientii cu depresie se simt adesea copleșiți de sarcinile de zilnice. Uneori, nivelul scazut de energie sau capacitatea redusa de concentrare ii impiedica sa finalizeze sarcinile incepute. Este foarte posibil sa sufere de insomnie sau sa se simta incapabili de a lua decizii. Chiar daca prietenul tau are nevoie de ajutorul tau, este posibil sa nu stie cum sa ti-l ceara. Întreba-l dacă necesita ajutor cu ceva anume. Dacă observi că trebuie făcut ceva, întreba-l dacă îl poti ajuta cu respective sarcina.

 

Invita-l sa participle alaturi de tine la activitati sociale

Lipsa intereselor sociale este caracteristica depresiei. Persoanele care sufera de depresie și anxietate evita contactul social. Invită-ți prietenul la evenimente sociale, chiar dacă știi că ar putea refuza. Spune-i că înțelegi dacă nu acceptă invitația. Când va avea chef să participe, vei fi fericit sa mergeti la eveniment impreuna.

 

Asigura-l de sprijinul tau permanent

Spune-i prietenului tău că vei fi alături de el pe tot parcursul procesului de vindecare. Tratarea simptomelor depresiei necesită timp. Asigura-l ca esti langa el indiferent de situatie, si de durata tratamentului.

Comunicati constant și apeleaza-l în mod regulat, pentru a-i arata că te gandesti la el. Trimite-i un mesaj sau suna-l pentru a vedea cum se descurcă, si întreaba-l dacă are nevoie de ceva. Acțiunile tale ajută la menținerea relației.

 

Informeaza-te  in legatura cu depresia

Citeste despre simptomele depresiei și despre modul în care acestea afectează viața de zi cu zi. Un studiu din 2017 a estimat că peste 17 milioane de adulți americani au depresie majoră, sau au suferit un episod depresiv major. Informatiile despre depresie te ajută să înțelegi mai multe despre modul în care simptomele depresiei iti afectează prietenul. Întreaba-l despre simptome și despre modul in care le gestioneaza. Informeaza-te despre diagnostic, tratamente și cauze potențiale. Dobândirea acestor cunoștințe esențiale te va ajuta să ai discuții aprofundate cu prietenul tau.

 

Ai grija de nevoile tale și stabileste limite

Este esențial să ai grijă de tine, mai ales atunci când oferi sprijin unei persoane care sufera de depresie. A ajuta pe cineva să facă față simptomelor depresiei presupune un consum important energie. Echilibrează-ți energia, pentru a evita epuizarea și frustrarea. Dacă nu ai grijă de tine, nu vei fi de ajutor prietenului tău. Este important sa stabilesti limite, pentru a mentine echilibrul intre nevoile personale si cele ale prietenului tau.

 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de evaluare psihologica, psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.