Psiholog Iasi, Cum ne poate ajuta un psihoterapeut sau un psiholog bun?
Un psihoterapeut est un profesionist care tratează pacienții cu probleme emoționale, prin intermediul psihoterapiei.
Ce este psihoterapia?
Psihoterapia presupune o relație de comunicare între pacient și specialist, folosirea unor tehnici specifice, într-un cadru propice. Există mai multe tipuri de abordări terapeutice. În timp ce pacienții pot să se adreseze inițial psihoterapiei pentru a face față unei singure probleme, anumite forme de psihoterapie sunt concepute pentru a examina modelele și problemele recurente din viața pacientului, care au contribuit la apariția aceastei probleme. Psihoterapeutul ajută clientul să-și schimbe reacțiile și procesele gândirii, care au rezultat din experiențele trecute, și să le înlocuiască cu altele,adaptative.
Unele abordări psihoterapeutice se concentrează mai mult pe rezolvarea problemelor și învățarea de noi competențe, pentru a face față evenimentelor negative. Majoritatea psihoterapeuților nu pot prescrie medicamente, dar pot avea o relație cu un alt profesionist, cum ar fi un psihiatru, pe care îl pot recomanda pacienților.
Nu trebuie să aveți probleme grave, sau un diagnostic psihiatric pentru a apela la un psihoterapeut, deși psihoterapeuții ajută și persoanele care se confruntă cu simptome și tulburări mintale grave. Psihoterapeuții ascultă fără să judece. Terapia oferă clientului instrumentele necesare pentru a-și rezolva problema.
Oamenii caută ajutor din mai multe motive. Unii vin să beneficieze de sprijin într-un eveniment de viață dificil. Ar trebui să vă gândiți să apelați la un psihoterapeut dacă aveți sentimente negative copleșitoare. Unii oameni se simt foarte limitați de simptomele psihiatrice. Este important să căutați tratament dacă este cazul.
Sesiunile de psihoterapie pot fi grupate, individuale sau de familie și durează 50-60 de minute, uneori sunt mai lungi pentru grupuri. Acestea includ, de obicei, doar un terapeut care lucrează pentru a construi o relație de încredere cu pacientul (de obicei în timpul sesiunilor individuale). Este posibil să aveți nevoie de terapie individual,de terapie de grup sau o combinație între cele două, precum și sarcini de lucru la domiciliu. Sesiunile în sine vor depinde de tipul de psihoterapie pe care o abordați, deoarece gama este variată.
Tipurile de psihoterapie sunt variate, și includ: psihoterapia cognitiv-comportamentală, tehnici de mindfulness și relaxare, biofeedback, terapie de îmbunătățire motivațională, terapie psihodinamică și terapie interactivă de grup, hipnoză, psihoterapie de cuplu și familie. Acestea sunt doar câteva exemple. Mulți psihoterapeuți se vor specializa în unul sau două tipuri diferite de terapii, în funcție de practica lor. De exemplu, un consilier de familie poate fi deosebit de experimentat în terapia interactivă de grup.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de sfatul unui psiholog, Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.