Psiholog Iasi : Cum ne poate ajuta un psiholog in lupta cu depresia?

 

Psiholog Iasi : Cum ne poate ajuta un psiholog in lupta cu depresia?

În cadrul şedinţelor de psihoterapie, psihologul urmăreşte stabilirea unei relaţii terapeutice, bazate pe încredere şi empatie, care să-i ofere clientului sentimentul că este înţeles, aprobat, validat, şi susţinut. Alianţa terapeutică are rolul de a diminua senzaţia de izolare a pacientului, precum şi credinţa acestuia că suferinţa lui nu poate fi inţeleasă. Clientul va învaţa să se relaxeze, să înlocuiască schemele cognitive disfuncţionale, cu altele, adaptative şi funcţionale, să treacă la acţiune şi să găsească soluţii potrivite problemelor lui. Astfel, pacientul se reechilibrează emoţional, devenind totodată activ.

Psihoterapia ajută pacientul cu depresie să indentifice şi şă înţeleagă evenimentele, problemele, care au contribuit la apariţia tulburării depresive. Abordarea dificultăţilor de viaţă într-o manieră diferită, resemnificarea evenimentelor negative, modificarea modalităţilor de a interacţiona cu ceilalţi, acceptarea suportului social, sunt beneficii directe ale pacienţilor care se angajează în demersul psihoterapeutic, aceştia redobândind capacitatea de a se bucura.

De asemenea, clientul va învăţa să se iubească pe sine. Persoanele care suferă de depresie au o stimă de sine foarte redusă, trăiesc sentimente de autodepreciere,  inutilitate. Terapeutul işi va ajuta pacientul să-şi descopere resursele inconştiente, să aibă încredere în sine şi să se valorizeze.

Prin urmare, beneficiile pe care le are pacientul cu depresie în urma şedinţelor de psihoterapie sunt: maturizarea în plan emoţional, o mai bună cunoaştere de sine, precum şi a celorlalţi, o mai bună comunicare şi relaţionare în mediul socio-familial, dezvoltarea inteligenţei emoţionale, conştientizarea tiparelor de relaţionare dezadaptative, şi înlocuirea lor cu modele sănătoase de relaţionare, stimularea proceselor de vindecare emoţională, creşterea toleranţei la frustrare şi stres, o adaptare superioară la realitate,creşterea stimei de sine şi a încrederii în forţele proprii, redobândirea capacităţii de a se bucura,  dispariţia simptomelor şi a suferinţei.

„Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti, până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic”-Bob Marley.

 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.