Psiholog Iasi, Cum ne afectează depresia?
Înțelegerea simptomelor depresiei implica constientizarea modului în care depresia afectează organismul.
Ce ar trebui să știți despre depresie
Depresia este definită ca o tulburare de dispoziție care provoacă sentimente persistente de tristețe. Forma severă este cunoscută sub numele de tulburare depresivă majoră. O persoană depresiva prezinta simptome emoționale și fizice care fac viața de zi cu zi sa devina o adevarata provocare. Uneori, depresia poate fi temporară, atunci cand persoana se confrunta cu un eveniment dificil de viata, cum ar fi pierderea sau trauma. O persoană poate fi diagnosticată cu o tulburare depresivă atunci când simptomele depresiei durează mai mult de două săptămâni. Alte diagnostice care au simptome similare sunt tulburarea bipolară și tulburarea de stres posttraumatic.
O persoana care sufera de depresie poate prezenta următoarele simptome:
Sentimente de gol sau tristete aproape zilnic
Dezinteres pentru activitățile desfășurate anterior
Creșterea sau pierderea în greutate din cauza modificărilor apetitului
Lentoare sau agitatie psihomotorie
Oboseală datorată nivelului scăzut de energie
Capacitatea redusa de concentrare a atentiei
Gânduri de auto-vătămare, moarte sau sinucidere
Diagnosticul de depresie este stabilit de către psiholog sau psihiatru atunci când se manifesta mai multe simptome în termen de două săptămâni. Modul în care o persoană experimentează aceste simptome se poate schimba în timp și poate varia în funcție de situații personale.
Simptome fizice ale depresiei
Diverse studii prezinta modul în care depresia afectează organismul. Uneori, este posibil ca o persoană să nu constientizeze că anumite disfunctii fizice pe care le resimte sunt cauzate de depresie. Depresia poate cauza urmatoarele simtome fizice:
Depresia poate provoca inflamații, crescând șansele ca unele persoane să dezvolte probleme de sanatate legate de inflamația cronică, cum ar fi diabetul de tip 2 sau sindromul de colon iritabil. Problemele digestive precum greața, diareea și constipația pot fi si ele o consecinta a depresiei. Riscul bolilor de inimă poate crește din cauza lipsei motivației și a interesului pacientului pentru un stil de viata sanatos.
Problemele de sănătate cronice se agravează. Persoanele diagnosticate cu o afecțiune cronică , cum ar fi diabetul, pot resimti agravarea simtomelor, dacă sufera de depresie. O persoana care sufera de depresie este posibil să nu ia măsuri adecvate pentru a-și gestiona simptomele unei afectiuni cronice. Acesti pacienti se pot simți copleșiți, izolați sau prea stresați pentru a se ocupa de tratamentul bolii de care sufera.
Modificări ale aspectului fizic datorate fluctuației greutății și lentorii psihomotorii. O persoană deprimată se poate refugia in mancare, ca sursă de confort, atunci când este copleșită de emoțiile negative. Uneori emoțiile negative creează un efect opus, scazand semnificativ apetitul alimentar al persoanei care sufera de depresie. Ca urmare, aspectul pacientului depresiv devine vizibil schimbat ca urmare a modificarii apetitului alimentar.
Dureri cronice. Depresia poate duce la dureri fără o cauză organica, cum ar fi dureri musculare, dureri de cap și dureri articulare.
Tulburari de somn. Sentimentele persistente de tristețe și schimbările de dispoziție pot afecta capacitatea individului de a se odihni.
Agitație și anxietate. Sentimentele de neliniștite fac dificilă relaxarea, conducand astfel la amplificarea starii depresive.
Depresia provoacă sentimente de tristețe persistentă, lipsă de speranță, precum si scaderea stimei de sine. Simptomele emoționale ale depresiei includ:
Tristețe si crize de plans. O persoană deprimată se poate simți foarte trista și nemulțumita de viața ei. Unii se pot simți astfel din motive obiective, alteori tristețea poate apărea brusc, fără niciun motiv.
Lipsa de speranță. Uneori, o persoană depresiva simte ca nimanui nu îi pasă de ea, si ca nu merita sa fie iubita.
Crize de furie. O persoană deprimată poate manifesta crize de mânie din motive nesemnificative. Izbucnirile emoționale pot fi consecinta reprimarii emotiilor negative.
Frustrare și iritabilitatea. Efectuarea sarcinilor zilnice poate deveni frustranta atunci când nu te poți concentra din cauza lipsei de energie.
Lipsa motivației. Mulți pacienti depresivi se pot simți plictisiți sau amorțiți emoțional. Uneori simt că lipsește ceva din viața lor, dar nu au motivația sau atitudinea pozitivă pentru a incerca sa-si imbunatateasca viata. Teama de eșec, de a fi respins, poate crea apatie.
Sentimente de vinovatie. Aceste sentimente de vinovăție pot aparea nejustificat, in legatura cu evenimente care nu tin de controlul persoanei in cauza.
Ideatie suicidara. O persoană deprimată poate simti dorința de a se răni din cauza furiei, vinovăției sau a stimei de sine scazute. Atunci când o persoana simte că nu are nimic de oferit sau ca oamenii din jur se descurcă mai bine fără ea, poate avea ideatie suicidara.
Apelati la un psiholog si la un psihiatru
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.