Psiholog Iasi, Cum gestionam furia?

 

 

Psiholog Iasi, Cum gestionam furia?

 

Cu toții am trăit acele momente de slăbiciune în viață, momente în care am cedat în fața furiei, în care am avut reacții pe care le-am regretat mai târziu. Poate s-a întâmplat  atunci când cineva ne-a nedreptățit sau când o situație nu a decurs conform așteptărilor. Epuizarea sau suprasolicitarea ne-au împiedicat să acționăm rațional, și ne-am lăsat conduși de emoțiile negative. Furia este o emoție obișnuită, de obicei sănătoasă. Trăirea acestei stări din când în când este normală. Emoția în sine nu este problema; așa ne descărcăm. Găsirea adecvată a modului de eliberare a furiei este esențială,  astfel încât să reușim să stabilizăm  stările noastre mai repede,să prevenim deteriorarea relațiilor și să găsim modalități funcționale de a reacționa la furie.

Ce este furia?

Potrivit Clinicii Mayo, furia este un răspuns natural la amenințările percepute. Furia este un instinct de supravietuire care activeaza lupta corpului sau reactia de fugă în fața pericolului. Aceasta  provoacă o creștere a simțurilor, cauzată de secreția crescută adrenalină și noradrenalină. De asemenea, crește frecvența cardiacă și tensiunea arterială. Mușchii se contractă, fața și mâinile încep să se încordeze. Adesea furia determină sentimente și reacții puternice, uneori agresive, cu scopul ne apăra pe noi înșine atunci când ne simțim atacați.

Furia poate fi declanșată de factori interni și externi. Unii dintre ei sunt comuni, în timp ce alții sunt specifici fiecărui individ.Factorii declanșatori  externi sunt rezultatul influențelor externe din viața noastră, cum ar fi oamenii sau evenimentele cu care ne confrntăm. De exemplu, un coleg răspândește  zvonuri tendențioase despre tine, sau un șofer îți taie calea în trafic. Factorii declanșatori interni ar putea fi, de exemplu, îngrijorarea cu privire la problemele personale sau obsesia față de experiențele negative din trecut. Comportamentele învățate, tendințele moștenite și chimia creierului pot, de asemenea, să joace un rol important în modul în care trăim starea de furie.

De ce sunt unii oameni mai furioși decât alții?

 Cu toții cunoaștem persoane  care se înfurie  din motive minore. Ele trec brusc  de la o stare de calm la furie. Apropiații lor  se simt că ”merg pe coajă de ou” în relația cu aceste persoane.Persoanele care se înfurie ușor au o toleranță scăzută la frustrare și se enervează cu ușurință atunci când o situație pare nedreaptă pentru ei. Ce le face astfel? Ar putea fi o serie de factori. Genetica și factorii fiziologici tind să joace un rol, chiar și la o vârstă fragedă. Unii copii sunt recunoscuți ca fiind mai iritabili și mai furioși. Modelele sociale și culturale pot influența, de asemenea, capacitatea cuiva de a gestiona furia. Dacă cineva este învățat că a-și exprima furia este rău sau nepoliticos, ei pot găsi modalități de a-și suprima furia . Bineînțeles, familia joacă un rol esențial în modul în care copiii învață să-și gestioneze furia. Copiii născuți în familii  haotice, disfuncționale, nu elaborează modalități adaptative de gestionare a furiei.

Cum să ne gestionăm furia

Clinica Mayo vorbește despre trei categorii tipice de a manageria furia:

 Exprimarea emoțiilor: Este esențial să învățăm să ne exprimăm stările neplacute, frustrarea, furia, într-o manieră echilibrată, asertivă. Exprimarea constantă a trăirilor negative previne descărcarea frustrărilor într-o manieră agresivă.

Suprimarea: aceasta implică reținerea  furiei în interior, în speranța de a o transforma într-un comportament constructiv. Neexprimarea furiei conduce la dezvoltarea unor simptime de ordin fizic sau psihic.

Calmarea : Prin controlul comportamentului dvs. extern și gestionarea răspunsurilor interne, ați putea permite emoțiilor intense să dispară. Aceasta implică autocunoașterea , învățarea și exersarea unor strategii de coping si management al furiei.

Pericolele comportamentului de suprimare a furiei:

Unii oameni aleg să-și înăbușe furia în speranța că situația se va schimba sau pur și simplu va dispărea. Suprimarea furiei poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dvs., incluzând:

Creșterea șanselor apariției unei boli de inimă. Persoanele  predispuse la izbucniri furioase prezintă un risc de doua ori mai ridicat de a dezvolta boala coronariana, comparativ cu cei mai calmi. Dacă sunteți  predispuși la furie, gestionarea echilibrată a trăirilor negative vă poate ajuta în prevenția apariției bolilor de inimă.

Un risc mai mare de accident vascular cerebral. Un studiu a constatat că indivizii furioși prezintă de trei ori mai mult riscul de a suferi un accident vascular cerebral, după o reacție explozivă de furie.

Slăbirea sistemului imunitar. Hormonii de stres eliberați atunci când o persoană este furioasă pot slăbi sistemul imunitar, făcând o persoană mai vulnerabilă la răceli, gripă, infecții sau chiar cancer.

Creșterea anxietății și depresiei. Suprimarea furiei și negarea problemelor  pot cauza apariția depresiei și anxietății.

Cum sa eliberezi furia

Există câteva tehnici pe care oamenii le folosesc pentru a-și elibera mânia. Deoarece fiecare persoană este diferită, este mai bine să încercați câteva din aceste idei și să vedeți care dintre ele funcționează cel mai bine pentru dvs. Amintiți-vă, furia nu este o emoție rea, dar reacția dvs. poate să o facă negativă.

Fii activ, practică sport

Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a elibera mânia și de a vă creea o dispoziție mai bună. Substanțele chimice eliberate în creier în timpul activității fizice sunt stabilizatori naturali ai dispoziției. Deși exercițiile fizice nu rezolvă problemele care te-au supărat, vor neutraliza emoțiile dificile, astfel încât te vei putea gândi mai clar la soluții.

 Respirați profund

Exercițiile de respirație sunt o modalitate ușoară de a vă calma . Câteva respirații adânci, ajută la activarea unui reflex calmant în organism. Exersați tehnicile de mai multe ori, astfel încât acestea să fie mai ușor de aplicat atunci când furia apare:

Respirația focalizată. Practicați respirațiile lente, controlate. Imaginați-vă că aerul intră prin nas până în abdomen. Urmăriți cum aerul iese din corpul vostru. Un alt exercițiu de respirație profundă implică numărarea mentală. Inspirați numărând până la patru, țineți respirația patru secunde, apoi expirați numărând până la patru. Repetați exercițiul până vă simțiți relaxat. În timp ce respirați profund, ar putea fi util să vă imaginați o experiență relaxantă, sau să vă amintiți o experiență plăcută. Încearcă să-ți imaginezi cu toate simțurile tale. De exemplu, dacă vă imaginați plimbându-vă pe o plajă, ascultați mental valurile, simțiți soarele pe obraji, mirosiți aerul oceanic etc.

Relaxarea musculară progresivă. Încercați încet și relaxați fiecare grupă musculară una câte una. Acest exercițiu  vă va ajuta organismul să se simtă mai relaxat.

În plus față de aceste tehnici, meditațiile ghidate pot ajuta la calmarea mâniei sau a altor emoții.

Scrieți-vă gândurile, trăirile

Uneori, scrisul  gândurilor și emoțiilor  pe hârtie ajută la eliberare și introspecție. Puteți creea un jurnal, compune poezii, puteți scrie o scrisoare unei personae care v-a rănit (pe care o puteți trimite sau nu). Scrisul vă ajută să vă organizați gândurile și vă poate oferi perspective noi asupra situației. Când scrieți, nu vă concentrați doar asupra aspectului negativ al evenimentului sau situației, încercați să vă gândiți la soluții sau la modalități diferite de a acționa în viitor.

Îndepărtați-vă de sursa care vă generează stările de furie

Uneori este mai bine să plecați pur și simplu de lângă sursa de furie, permanent sau temporar. Dacă trebuie să încheiați o relație sau să găsiți un loc de muncă diferit, faceți-o. Schimbarea  nu este întotdeauna ușoară, dar este necesară dacă situația vă provoacă o furie semnificativă. Dacă amintirea unei persone sau eveniment din trecut continuă să declanșeze gânduri și trăiri negative, practicați un ritual sau o ceremonie simbolică, pentru a vă elibera de mânia cauzată de trecut. O modalitate de a face acest lucru este cu ajutorul unui balon  cu heliu. Du-te afară și respiră adânc. Ține balonul strâns și imaginează-ți că toată furia și resentimentele tale sunt transferate în balon. Când ești gata, respiră adânc și eliberează balonul. Ceremonia  balonului (sau altele similare) va rezolva toate problemele dvs.? Desigur că nu. Cu toate acestea, ar putea fi primul pas în schimbarea modului în care vă gândiți la o situație dureroasă. De exemplu, să presupunem că vă luptați cu furia în urma unei despărțiri dureroase. De fiecare dată când începeți să vă amintiți cum v-a greșit persoana respectivă, în loc să vă gândiți mai mult la aceasta, imaginați-vă  balonul care conține furia voastră, dispărând spre cer.

Schimbați-vă modul de gândire

Când sunteți supărat, este ușor să gândiți " alb-negru", și percepeți situația ca fiind mai rea decât este în realitate. Restructurarea cognitivă vă poate ajuta să înlocuiți gândirea negativă cu o modalitate mai echibrată de a gândi. Câteva sfaturi pentru a vă schimba gândirea:

Evitați cuvinte precum "întotdeauna" sau "niciodată" atunci când vă gândiți sau vorbiți despre persoana sau situația care v-a supărat. Această gândire absolutistă vă impiedică sa deveniți flexibili și sa percepeți sutiația într-o manieră adaptativă și echilibrată.

Transformați așteptările în dorințe exprimate asertiv . Este ușor să cereți corectitudine, apreciere etc. atunci când sunteți furioși. Nu credeți că meritați totul. Exprimați-vă nevoile celorlalți într-o manieră echilibrată. Acest tip de comunicare asertivă vă va ajuta să vă exprimați  punctul dvs. de vedere într-un mod mult mai amabil.

Cereți ajutorul celor dragi

Dacă vă luptați cu furia,apelați la un membru al familiei, un prieten apropiat sau un partener care are o abordare empatică, rațională, pentru a vă ajuta să vă exprimați emoțiile.

Cereți ajutor de specialitate

Din păcate, nu avem toți prieteni apropiați sau o familie suportivă. În această situație, este recomandat să cereți ajutorul unui psiholog. Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi suport și îndrumare în gestionarea furiei.