Psiholog Iasi, Cum gestionam crizele de furie?
Crizele de furie sunt adesea definite ca o stare emoțională intensă de furie, care apare brusc, și poate implica bufeuri de căldură sau de frig, bătăi rapide ale inimii, comportament impulsiv și agresiv. Acestea pot semăna cu atacurile de panică în intensitate și pot fi adesea foarte distrugătoare pentru cei care le experimentează. Depresia și alte tulburări psihice pot duce la crize de furie.
Dacă va confruntati cu astfel de crize, să știți că nu sunteți singuri, și ca există modalități de a le trata. De exemplu, învățarea modalităților sănătoase de exprimare a furiei, înțelegerea emoțiilor traite, exercițiile regulate, utilizarea declarațiilor "eu", folosirea tehnicilor de relaxare, identificarea cauzelor furiei și obținerea ajutorului din partea unui psiholog, pot fi benefice.
Cum să preluați controlul asupra emoțiilor dvs.? Apelati la un psiholog pentru a urma sedinte de psihoterapie.
Ce sunt crizele de furie?
Crizele de furie sunt mai mult decât simple sentimente obișnuite de furie. Ele pot fi comparate cu atacurile de panică, dar nu includ sentimente de frică sau anxietate.
La fel ca și în cazul atacurilor de panică, atacurile de furie pot aparea din senin, persoană simtindu-se captivă emoțional. Simptomele crizelor de furie includ:
- Creșterea ritmului cardiac
- Dureri în piept
- Bufeuri de căldură sau de frig
- Amețeală
- Respirație dificilă
- Dorința de a recurge la comportamente violente împotriva dumneavoastră, a altora sau a obiectelor
- Lovirea sau distrugerea obiectelor
- Țipat
- Dureri de stomac
Crizele de furie pot fi mai intense decât o experiență tipică a furiei. Aceste atacuri pot afecta modul în care vă simțiți fizic și mental.
Doriti să preluați controlul asupra emoțiilor dvs.? Obțineți ajutor de la un psiholog!
Există mai mulți factori care pot contribui la crizele de furie și exploziile violente. În multe cazuri, atacurile de furie pot apărea la o persoană care se simte prinsă, copleșită sau nesigură cu privire la modul de procesare a situației. Atunci când o persoană nu știe cum să iasă dintr-o anumită situație, poate reacționa cu furie, având senzația că își pierde controlul atât fizic, cât și mental.
Una dintre cauzele frecvente ale furiei poate fi depresia. Mulți oameni asociază depresia cu sentimente copleșitoare de tristețe și disperare. Deși această descriere poate fi corectă, manualul diagnostic DSM-5 arată că iritabilitatea și furia sunt simptome frecvente ale depresiei. Alte tulburări mintale, cum ar fi tulburarea bipolară, tulburările de personalitate și tulburările de anxietate, pot contribui, de asemenea, la aparitia crizelor de furie.
Este important de menționat că crizele de furie pot fi similare cu episoadele de agresivitate în cazul persoanelor cu autism. Episoadele de criză includ, de asemenea, strigăte, plâns, reacții fizice sau comportamente agresive.
Deoarece oamenii nu asociază adesea furia bruscă cu depresia sau alte probleme precum atacurile de panică, crizele de furie pot fi trecute cu vederea sau atribuite altor comportamente. Oamenii pot avea impresia că acestea fac parte din personalitatea lor, sau că furia îi definește. Aceste ganduri pot duce la sentimente de rușine și vinovăție. Înțelegerea faptului că atacurile de furie pot fi un semn al multor afecțiuni subiacente sau al unei nevrodivergențe, vă poate ajuta să primiți sprijinul necesar.
Sfaturi pentru a face față crizelor de furie:
Dacă va confruntati stari de furie, învățarea unor strategii pentru a controla furia într-un mod mai eficient, poate avea un impact benefic asupra vieții dvs. Furia este o emoție, iar comportamentele pe care le manifestati in timpul crizei pot fi separate de trairile emotionale. Strategiile de adaptare vă pot ajuta să evitați comportamentele nedorite. Iată câteva modalitati de a face față într-un mod sănătos acestor crize:
Învățați modalități sănătoase de a exprima furia: Alegerea unor modalități sănătoase de a exprima furia poate ajuta la eliberarea emoțiilor intense, fără a vă răni pe voi înșivă sau pe alții. În momentele de tensiune, poate fi dificil să luați decizii înțelepte. S-ar putea să nu va puteti stapani reactiile din cauza stresului și frustrării pe care le resimțiți. Cu toate acestea, învățarea abilităților de gestionare a furiei poate permite să luați măsuri în prezent pentru a reduce impactul acțiunilor viitoare. Unele persoane preferă să utilizeze strategia număratului până la zece, înainte de a reacționa. Chiar dacă zece secunde nu sunt suficiente pentru a vă calma complet, conceptul acestei strategii poate fi eficient atunci când este pus în practică. Acordându-vă timp înainte de a răspunde unei situații, veți arăta creierului că vă luați timp pentru a reflecta la pașii pe care îi veți urma, ceea ce vă poate reaminti să reacționați într-un mod diferit. Dacă tot simțiți dorința de a acționa într-un mod nesănătos după zece secunde, retrageți-vă din situație și reveniți cand va simtiti calm. S-ar putea să vă fie de ajutor să vă scrieți gândurile sau să înregistrați un jurnal video, în timpul episodului de furie. În loc să spuneți tot ceea ce doriți să spuneți altei persoane, puteți să o spuneți în format video sau să scrieți ,pentru a vă elibera. Studiile au arătat, de asemenea, că scrierea unui jurnal poate îmbunătăți sănătatea mentală.
Înțelegeți cauzele furiei: Furia este adesea un simptom al unei alte probleme de fond. Dacă doriți să va controlati agresivitatea, este important să înțelegeți de unde provine aceasta. Unele persoane sunt furioase din cauza depresiei. Alții trăiesc cu furie pentru că au dificultăți în comunicare. Alții pot experimenta furie ca simptom al tulburării de stres posttraumatic atunci când se simt amenințati. Există multe situații în viața unei persoane care pot duce la comportamente agresive. Este posibil să puteți identifica singur cauzele furiei cu care va confruntati. Alte persoane apeleaza la un psiholog pentru a ajunge la rădăcina problemei, într-un cadru profesional. Dacă nu sunteți sigur de motivul furiei dvs., discuțiile cu un psiholog vă pot ajuta să constientizati aceste cauze.
Exerciții fizice regulate: Există multe beneficii ale exercițiilor fizice. S-au efectuat multe cercetări privind modul în care exercițiile fizice pot influența sănătatea fizică și mentală. Exercițiile fizice eliberează endorfine în creierul dvs., care va imbunatatesc starea emotionala. S-ar putea să constatați că exercițiile fizice vă ajută să vă eliberați energia reprimată, ceea ce reduce tensiunea care declanseaza furia. O plimbare în aer liber poate ajuta, de asemenea, la eliberarea furiei. Aerul curat și soarele vă pot aduce beneficii fizice și mentale, și vă pot calma.
Comunicarea folosind afirmații "eu": Atunci când oamenii răspund la emoțiile intense de furie, pot spune lucruri nedorite. Ulterior, s-ar putea să simtă rușine sau regret. Atunci când sunteți furios, învătati să folosiți afirmații "eu". De exemplu, puteți folosi următoarele afirmații pentru a vă asuma responsabilitatea pentru emotiile dvs., fără a da vina pe alții:
Sunt furios și am nevoie de puțin spațiu.
Sunt plin de furie acum și voi petrece ceva timp singur.
Sunt furios din cauza acestei conversații și voi vorbi cu tine atunci când pot face acest lucru într-un mod sănătos.
Sunt furios și nu doresc să acționez într-un mod nesănătos, așa că voi merge afară să mă calmez.
Acestea sunt doar câteva sugestii pentru a face față atacurilor de furie. Fiecare persoană este unică, așa că este important să descoperiți ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Dacă aveți dificultăți în gestionarea furiei și simțiți că vă afectează viața în mod semnificativ, recomandarea este să căutați ajutorul unui profesionist în sănătatea mentală, precum un psiholog sau un psihoterapeut, pentru a primi sprijin și indrumare.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.